19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Μελίνα Κανά έρχεται στο Καρπενήσι για μια μοναδική αυγουστιάτικη συναυλία στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης (vid)

Η Μελίνα Κανά, μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής τις τελευταίες δεκαετίες, θα εμφανιστεί ζωντανά στο Καρπενήσι, τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών «Αγώνας Ζωής», η Μελίνα Κανά θα τραγουδήσει στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου, την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023. Η καλλιτέχνιδα ανακοίνωσε τους πρώτους σταθμούς της καλοκαιρινής της περιοδείας, με την ευρυτανική πρωτεύουσα να περιλαμβάνεται ήδη στο πρόγραμμα. Μαζί της θα είναι ο Αλέξανδρος Δάικος.

Who is who

Η Μελίνα Κανά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της.

Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια.

Το 1987 εμφανίζεται στο Πλατώ της Θεσσαλονίκης, μια συνεργασία που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με τον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και συνεργάζεται μαζί του.

Το καλοκαίρι του 1989 συμμετέχει στις καλοκαιρινές συναυλίες του Νίκου Παπάζογλου.

Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα και αργότερα η γνωριμία αυτή θα εξελιχθεί σε επαγγελματική συνεργασία.

Το καλοκαίρι του 1990 συμμετέχει στις συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου καθώς και στις συναυλίες του Νίκου Ξυδάκη.

1991: Μυστικά τραγούδια: Τον πρώτο προσωπικό της δίσκο υπογράφει ο Νίκος Μαμαγκάκης, σε στίχους Μιχάλη Γκανά.

Το χειμώνα του 1991: συμμετέχει σε συναυλίες μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα και εμφανίζεται με τον Νίκο Ξυδάκη στο Μέγαρο Μουσικής. Την ίδια περίοδο συνεργάζεται με τον Βαγγέλη Γερμανό και με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

1992: Της μέρας και της νύχτας: Ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος περιέχει τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα σε στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου και Μανώλη Ρασούλη.

1994: Εμφανίζεται στο Ηρώδειο δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα σε μια μεγάλη συναυλία που δίνει ο ίδιος για την Κύπρο. Ακολουθεί περιοδεία στην Ευρώπη.

Συμμετέχει στους δίσκους: Παραμύθια του Σωκράτη Μάλαμα, Πάμε τσάρκα, στο δίσκο 10 Χρόνια Μετά αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, Των Αθανάτων του Γιώργου Νταλάρα, Πυρκαγιά με Πυρκαγιά του Βασίλη Παϊτέρη, Στην Ανδρομέδα και στη γή του Θανάση Παπακωνσταντίνου, Το μέλι των γκρεμών του Νίκου Ξυδάκη, Από όνειρο σε όνειρο του Πέτρου Δουρδουμπάκη, Ημερολόγιο του Νίκου Ξυδάκη.

1995: Αρώματα αντί για ναφθαλίνη: Ο τρίτος προσωπικός της δίσκος με τραγούδια του Θοδωρή Παπαδόπουλου και του Θανάση Παντελή. Την χρονιά αυτή συναντά τον Διονύση Σαββόπουλο και συνεργάζονται στα Εννέα όγδοα της Αθήνας και στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί περιοδεία στην Αμερική.

1996: Της αγάπης γερακάρης: Ο τέταρτος προσωπικός της δίσκος με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Την ίδια περίοδο εμφανίζεται στο «Μετρό» και στην «Αίγλη» της Θεσσαλονίκης καθώς και σε πανελλαδική περιοδεία. Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου τραγουδά μαζί με την Λιζέτα Καλημέρη στις Γραμμές της Αθήνας και στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχει στους δίσκους: Σωκράτης Μάλαμας του Σωκράτη Μάλαμα, ΑκροπόλΗ Βουή του μύθου του Νίκου Ξυδάκη, Ασωτος Υιός του Νίκου Πορτοκάλογλου.

1997: Γενναίοι Έρωτες: Ο πέμπτος προσωπικός της δίσκος σε μουσική Στάμου Σέμση και στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Τον ίδιο χρόνο παρουσιάζει τα τραγούδια της μαζί με τον Κώστα Παυλίδη και τον Μιχάλη Παπαζήση στις Γραμμές της Αθήνας και στον «Μύλο» της Θεσσαλονίκης.

1998: Λάφυρα: Ο έκτος προσωπικός της δίσκος, η δεύτερη συνάντηση της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Δίσκος με την συμμετοχή των Ashkhabad, του συγκροτήματος από το Τουρκμενιστάν.

Τον Μάρτιο του 1998: τραγουδά στο Βερολίνο. Η Μελίνα Κανά δίνει δύο συναυλίες στη Γερμανία, στο Μόναχο και στο Βερολίνο στην Εκκλησία των Παθών.

Συμμετέχει στο αφιέρωμα Από το θέατρο και τον κινηματογράφο του Μίκη Θεοδωράκη και στον δίσκο του Κώστα Καλδάρα Τραγούδια από το Παράθυρο.

Χειμώνας 1998-1999: Παρέα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου πρωταγωνιστούν στην μουσική σκηνή της Αθήνας 13 Φεγγάρια, ένα πρόγραμμα διάρκειας 130 παραστάσεων, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Μαζί τους ο Μιχάλης Παπαζήσης και ο Παντελής Θεοχαρίδης.

Συμμετέχει στον δίσκο του Ορφέα Περίδη Για που το βαλες καρδιά μου”, στον δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων “Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι” και στον δίσκο του Κώστα Θεοδώρου “Νόστος” .

Τον Αύγουστο συμμετέχει στο φεστιβάλ world music Sfinks, στο Βέλγιο, μαζί με τους ASHKHABAD.

Άνοιξη 1999: Μαζί με τους ASHKHABAD πραγματοποιεί συναυλίες στις Γραμμές.

Καλοκαίρι 1999: Μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου πραγματοποιούν θερινή περιοδεία δίνοντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Χειμώνας 1999-2000: Εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Καλοκαίρι 2000: Συνεργασία με τον Ορφέα Περίδη.

Συμμετέχει στον δίσκο “Ο Φύλακας κι ο βασιλιάς” του Σωκράτη Μάλαμα και στον δίσκο “Το μαντήλι της Νεράϊδας” της Φένιας Παπαδόδημα.

2000: Κυκλοφορεί τον Μάιο από την γερμανική εταιρεία Network ο δίσκος “Melina Kana Portrait” σε παγκόσμια κυκλοφορία. Συμμετοχή της Μελίνας Κανά στο φεστιβάλ WDR που διοργανώνεται στην Κολωνία.

Χειμώνας 2000-2001: Συνεχίζεται η συνεργασία με τον Ορφέα Περίδη. Εμφανίζεται στο εξωτερικό μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη.

2001: Μελίνα Κανά: Ο έβδομος προσωπικός δίσκος της Μελίνας Κανά σε συνεργασία της με τον Κώστα Παρίση. Σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Ευαγγελίας Κουντουρά , Έφης Θεοδώρου και ποίηση Σεφέρη, Λαπαθιώτη και δύο τραγούδια του Κώστα Παρίση.

Καλοκαίρι 2001: H Μελίνα Κανά κάνει περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Συμμετέχει στους δίσκους: “Ο Θυρωρός” του Γιώργου Χριστιανάκη, “Τα μυστικά του κήπου” του Νίκου Κυπουργού, “Σαββόραμα” του Διονύση Σαββόπουλου.

Χειμώνας 2001-2002: Η Μελίνα Κανά κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο φεστιβάλ WOMAD. Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Γερμανία δίνει συναυλίες στο Βερολίνο, στη Νυρεμβέργη και στη Στουτγάρδη και στην Βόρειο Ιταλία στο φεστιβάλ της Παβίας.

Συμμετέχει στους δίσκους: “Το φιλή μου ταξιδεύει” του Ηλία Λιούγκου, “Βασίλης Τσιτσάνης” Μαριώ – Μελίνα Κανά, ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ – 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ .

2003: “Τα μεταξωτά τραγούδια”: Κυκλοφορεί ένα best με τις επιτυχίες της Μελίνας Κανά απο τη Lyra.

“Τραγούδια για τη Μελίνα”: Τραγούδια τα οποία έχουν γραφτεί από το Νίκο Μαμαγκάκη αποκλειστικά για τη φωνή της Μελίνας.

Συμμετέχει στους δίσκους: “Τυφλές Ελπίδες” του Πέτρου Δουρδουμπάκη, “Ζωντανή Ηχογράφηση από το γυάλινο Μουσικό Θέατρο” του Νίκου Ξυδάκη, “Εξω απ’ το χρόνο” του Στέλιου Μποτωνάκη.

Τον Απρίλιο 2003 εμφανίζετε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Μαζί της ο Θοδωρής Παπαδόπουλος και ο Φώτης Θεοδωρίδης.

2003: “Φέγγει Αλλιώτικα”: Kυκλοφορεί ο όγδοος προσωπικός της δίσκος σε μουσική Θοδωρή Παπαδόπουλου και στίχους Σμαρώς Παπαδοπούλου.

Χειμώνας 2003-2004: Εμφανίζεται στα “13 Φεγγάρια” μαζι με τους ΑπέναντιΓιάννη Χαρούλη και Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.

Καλοκαίρι 2004: Συμμετέχει στη συναυλία που δίνει η Μαριώ στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους μαζί με τον Πασχάλη Τερζή.
Μίκης Θεοδωράκης – Μισός αιώνας μουσική, Διήμερο αφιέρωμα στο έργο του συνθέτη που διοργανώνεται από το Αιολικό Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής.
Ονείρου Θάλασσα, Μουσική παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Βασίλη Kάντα με επίκεντρο τη ζωή των ναυτικών και τη μουσική αγαπημένων μας Ελλήνων συνθετών στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, με τη συνοδεία του Μανώλη Μητσιά της Μελίνας Κανά και της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

2004: “Juke Box”: Kυκλοφορεί ο νέος δίσκος της Μελίνας Κανά o οποίος περιλαμβάνει επανεκτελέσεις αγαπημένων λαϊκών τραγουδιών.

Συμμετέχει στους δίσκους: RED (Project one) των Red, καθώς και στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ σε μουσική Μίμη Πλέσσα.

Χειμώνας 2004-2005: H Γλυκερία, η Μελίνα Κανά, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος συναντιούνται στη Σφεντόνα.

2005: Συμμετέχει στους δίσκους: “Στου ονείρου την αυλή” του Πάρι Περυσινάκη, “Του μάγου τα παιχνίδια” του Μανώλη Γαλιάτσου.

Απρίλιος 2005: Παρουσιάζεται το ρεσιτάλ της Μελίνας Κανά ανάμεσα σε δύο πιάνα (Θανάσης Μπιλιλής και Γρηγόρης Σημαδόπουλος) στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας με τίτλο: Στιγμές ερωτικού λόγου.
Χειμώνας 2005-2006: Ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Βαγγέλης Κορακάκης σε πρόγραμμα με τίτλο Τα Αληθινά στην Ακτή Πειραιώς.

2006: Της καρδιάς τα βήματα: Κυκλοφορεί ο δέκατος προσωπικός της δίσκος απο τη Lyra σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου. Δεκαπέντε υπέροχα λαϊκά τραγούδια από αυτά που ο Χρήστος Νικολόπουλος ξέρει να γράφει, με τη μαστοριά των παλιών λαϊκών συνθετών, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, της Φωτεινής Λαμπρίδη, της Μάρως Μπιζάνη, του Φίλιππου Γράψα, του Βασίλη Γιαννόπουλου και του Κώστα Μπαλαχούτη.

2009: Mόνο Κόκκινο: Kυκλοφορεί ο νέος δίσκος της Μελίνας Κανά σε συνεργασία με τον Παντελή Θαλασσινό.

2010: Συμμετέχει στο δισκο του Σωκράτη Μάλαμα “Πέρασμα” σε στίχους του Άλκη Αλκαίου .

Χειμώνα 2011: Συναντά ξανα τον Παντελή Θαλλασινό σε περιοδεία σ όλη την Ελλαδα .

2012: Για 2 χρονιές μαζί με την Λιζετα Καλημέρη κάνουν πάρα πολλες πετυχημένες εμφανίσεις !

2013-2014: Συναντιέται στη σκηνή του Σταυρού του Νότου και σε περιοδεία στην Ελλάδα με την Ελενη Τσαλιγοπούλου. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις αποτυπώνονται και δισκογραφικά στο διπλό live άλμπουμ «Μαζί» που κυκλοφορεί το 2014. Επίσης το 2014 κυκλοφορει ο προσωπικος της δισκος Ο Γόης Του Θησείου, το νεοσύστατο αυτό κουαρτέτο  φτιάχτηκε το Μάρτιο του 2014. Τέσσερα άτομα σε διαρκείς εναλλαγές ρόλων πλαισιώνουν τη Μελίνα Κανά σε ένα «ηλεκτρισμένο» ταξίδι στο χρόνο. Προϊόν αυτής της όμορφης μουσικής συνεύρεσης, του «γόη του Θησείου» και της Μελίνας Κανά, είναι ένα άλμπουμ το οποίο περιλαμβάνει εννέα διασκευές τραγουδιών της Μελίνας και άλλων, αλλά και πέντε καινούρια τραγούδια από τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιώργο Καζαντζή, Σωκράτη Μάλαμα & Πάνο Μανουηλίδη. Μαζί και για 2 χρόνια κανουν περιοδεία ανα την Ελλάδα .

2017: Κυκλοφορεί από την PANICOXYGEN το νέο της τραγούδι Αγαπα με και πούλα με σε μουσικη Θέμη καραμουρατίδη και στίχους Λήδας Ρουμάνη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ