28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Φωταγώγησαν ροζ το ΚΙΠΕ και έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού – Το πρόγραμμα “Μικροί ήρωες, μεγάλα άλματα”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, φωταγωγήθηκε ροζ το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας και παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μικροί ήρωες, μεγάλα άλματα”

από την έντυπη έκδοση

Μια εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (25/10). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού που τιμάται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο σύλλογος “Αγώνας Ζωής” φωταγώγησε ροζ το ΚΙΠΕ και παρουσίασε το πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο “Μικροί ήρωες, μεγάλα άλματα”.

Στις 25 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να υλοποιούν με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη για το θέμα του καρκίνου. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα των γυναικών στη Δύση και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Η πρώιμη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη. Στην Ελλάδα, το  ποσοστό πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας είναι εξαιρετικά χαμηλό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου φτάνει έως και το 60%. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, λένε οι ειδικοί, γι’ αυτό ο προληπτικός έλεγχος συχνά σώζει ζωές.

Ο «Αγώνας Ζωής», σύλλογος εθελοντών κατά των νεοπλασματικών ασθενειών, συνεχίζοντας τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας της ΠΕ Ευρυτανίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Ευρυτανίας, μια όμορφη εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη (25/10). Το διεθνές σύμβολο για τον καρκίνο του μαστού είναι η ροζ κορδέλα και έτσι, το κτήριο του ΚΙΠΕ έγινε για λίγες ώρες ροζ, υπενθυμίζοντας πως η πρόληψη σώζει ζωές. Τα μέλη και οι φίλες/οι του «Αγώνα Ζωής» φόρεσαν ροζ κορδελάκια και από το Καρπενήσι έστειλαν μήνυμα ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα, έγινε και η παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος «Μικροί ήρωες, Μεγάλα άλματα», που απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδιάστηκε από την πρόεδρο του συλλόγου Ανθή Μουλιανίτη – Κοντοκώστα και την Ηλιάνα Ζιώγα, Μουσειολόγο και Επιμελήτρια του «Μουσείου Γεωργίου Ν. Παπανικολάου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εγχειρίδια για την ασθένεια του καρκίνου και δραστηριότητες για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, εκπαιδευτικές δράσεις, επιτραπέζιο παιχνίδι, οπτικοακουστικό υλικό κ.ά. Μερικούς από τους κυριότερους στόχους του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ασθένεια ως ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα, να μάθουν για την ασθένεια μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης και βιωματικής προσέγγισης, να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στα άτομα με καρκίνο να έρθουν σε επαφή με μια έκφανση της ζωής των ατόμων που βιώνουν την ασθένεια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ