2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Καρπενησίου Νίκου Σουλιώτη στα “ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ”

ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ. Κύριε Δήμαρχε, σε 50 ημέρες περίπου θα έχουμε δημοτικές εκλογές και το ερώτημα που θα τεθεί από τους πολίτες σε όλους εσάς τους υποψήφιους δημάρχους, είναι γιατί να ψηφίσουν εσάς και όχι κάποιον άλλον. Τι έχετε να τους πείτε; 

ΑΠ. Θα τους έλεγα, με το χέρι στην καρδιά, να μας ψηφίσουν γιατί αποδείξαμε -στην πράξη και όχι στα λόγια- ότι εμείς μπορούμε να εξασφαλίζουμε πόρους και να υλοποιούμε σημαντικά έργα για τον τόπο. Διεκδικήσαμε και φέραμε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ και σήμερα ο δήμος μας υλοποιεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα της ιστορίας του, με έργα που ωφελούν όλους τους δημότες, σε όλες τις κοινότητες.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο για το χθες. Ψηφίζουν κυρίως με βάση την προσδοκία για το μέλλον. Κι εμείς διαθέτουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου στα επόμενα χρόνια, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος στην πόλη και στα χωριά μας. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να φέρουμε ακόμα περισσότερους πόρους και επενδύσεις, να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα έργα, να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερες χρήσιμες υπηρεσίες για τους πολίτες. Αυτή η γνώση συνδυάζεται με ισχυρή πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ώστε να εξασφαλίσουμε αναγκαίες παρεμβάσεις από την Πολιτεία. Είμαστε η μόνη ασφαλής επιλογή για το μέλλον του τόπου μας. 

ΕΡ. Η αντιπολίτευση ζητά να ψηφιστεί, γιατί θεωρεί ότι χρειάζεται να γίνει ανανέωση. Εσείς τι έχετε να πείτε για αυτό; 

ΑΠ. Η ανανέωση δεν γίνεται με λόγια! Χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός, προτάσεις που απαντούν στο μέλλον. Είναι σημαντική η απάντηση στο ερώτημα «πού θέλουμε να πάμε τον τόπο», αλλά και ο τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε. Χρειάζεται πρόγραμμα, μεθοδικότητα και εμπειρία. Μέχρι σήμερα, από την αντιπολίτευση δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής. Παρατηρούμε απουσία θέσεων, προτάσεων και λύσεων. Είναι ανούσιο να συζητάμε για αλλαγές και ανανεώσεις, όταν αυτές στερούνται περιεχομένου. Δεν έχω πρόθεση να δημιουργήσω ρήξη με την αντιπολίτευση, αλλά δεν γίνεται μόνο με λόγια.

ΕΡ. Ας έρθουμε τώρα στο έργο σας. Το Καρπενήσι πρωτοπορεί, επιχειρώντας να γίνει ένας από τους πρώτους ενεργειακά αυτόνομους δήμους στη χώρα. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες; 

ΑΠ. Πράγματι, με τη δημιουργία της μοναδικής στη Στερεά Ελλάδα Ενεργειακής Κοινότητας, ο Δήμος Καρπενησίου  γίνεται ενεργειακά αυτόνομος! Πλέον, θα παράγουμε εμείς το ρεύμα που καταναλώνουμε, με χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομεί έως 400 ευρώ τον χρόνο, ενώ κάθε επιχείρηση θα εξοικονομεί πολλά περισσότερα. Ένα όμως σημαντικότατο όφελος με άμεση κοινωνική προσφορά, είναι ότι 200 οικονομικά αδύναμες οικογένειες δεν θα πληρώνουν ούτε ευρώ για το ρεύμα τους. Και δεν στεκόμαστε μόνο εκεί. Πιστοί στον στόχο της πράσινης ανάπτυξης, ξεκινήσαμε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο θα καλύψει σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Συγκεκριμένα, θα καλύψει το κόστος κατανάλωσης ρεύματος της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού και όλων των αντλιοστασίων του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομεί περισσότερα από 200.000 ευρώ ετησίως! Ενεργειακά αυτόνομο γίνεται όμως και το κολυμβητήριο, γεγονός που θα μας εξασφαλίζει επιπλέον 250.000 ευρώ ετησίως, προσφέροντας όχι μόνο στα ταμεία μας, αλλά και στο περιβάλλον, αφού χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα πάψουν να εκπέμπονται στο περιβάλλον. Είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούνται, θα επιστρέφονται κάθε χρόνο στους δημότες. 

ΕΡ. Σημαντικό έργο. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι σας, χαμογελώντας το ρωτώ, σας κατηγορούν για έργα βιτρίνας…

ΑΠ. Σε αντίθεση με σας, όταν ακούω ότι με κατηγορούν για έργα βιτρίνας, δεν χαμογελώ, αλλά εξοργίζομαι. Είναι άδικο να αποκαλεί κάποιος «έργα βιτρίνας» την αντικατάσταση των επικίνδυνων αμιαντοσωλήνων σε όλη την πόλη, τη λειτουργία του ζωτικής σημασίας για τον δήμο Βιολογικού Καθαρισμού, την αντικατάσταση των φίλτρων νερού και την τοποθέτηση χλωριωτών σε κάθε χωριό, τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, την ενεργειακή αναβάθμιση κολυμβητηρίου, την εγκατάσταση δικτύου παροχής φυσικού αερίου, το σύστημα τηλεδιαχείρισης και ψηφιακών υδρομετρητών σε όλο το δίκτυο ύδρευσης, έργα αναβάθμισης και συντήρησης και προσβασιμότητας για τα άτομα που το έχουν ανάγκη σε όλα τα σχολεία μας, έργα οδοποιίας και αναπλάσεις πλατειών, δημιουργία parking, βελτίωση και εξασφάλιση επάρκειας νερού στα χωριά, βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων γηπέδων, 52 παιδικών χαρών και τόσα άλλα. Ποιος λογικός άνθρωπος, όλα αυτά θα τα θεωρούσε έργα βιτρίνας; 

ΕΡ. Ένα έργο ουσίας για το οποίο έχετε δηλώσει ότι είστε υπερήφανος, είναι και ο Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να μάθω τι γίνεται με τον Βιολογικό Καθαρισμό της Ποταμιάς. 

ΑΠ. Πράγματι είμαι υπερήφανος και περήφανοι πρέπει να είναι και οι συμπολίτες μου. Διότι κατασκευάσαμε και λειτουργούμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων και λύσαμε οριστικά το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε Καρπενήσι, Γοριανάδες και Κορυσχάδες. Το όφελος για τους πολίτες και για το περιβάλλον είναι προφανές: δώσαμε τέλος στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και στους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Τα ποτάμια μας καθαρίζουν και χιλιάδες κυβικά μέτρα καθαρού νερού επιστρέφουν στο περιβάλλον. Προστατεύουμε τη φύση και τη βιοποικιλότητα, που αποτελούν κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. 

Σε ό,τι αφορά τον Βιολογικό Καθαρισμό Ποταμιάς, έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και προχωράμε άμεσα στη δημοπράτηση και αυτού του έργου.  

ΕΡ. Διανύουμε μια εποχή που η ποιότητα του νερού, αλλά και ο κίνδυνος για την ενδεχόμενη μελλοντική έλλειψή του, ανησυχεί τους πολίτες. Θεωρείτε ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί στον Δήμο Καρπενησίου; 

ΑΠ. Αυτό και αν είναι έργο ουσίας! Είναι ένα έργο που αφορά την υγεία όλων μας. Το πρόβλημα που υπήρχε έχει πλέον αντιμετωπιστεί, αφού ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση 7.500 μέτρων αμιαντοσωλήνων, η τοποθέτηση χλωριωτών σε 40 τοπικές κοινότητες, καθώς και η εγκατάσταση νέων φίλτρων νερού στην πόλη. Σήμερα το νερό μας είναι καθαρότερο από ποτέ και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και σε κάθε κοινότητα. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει γνωστό, ότι τοποθετούμε 5.500 ψηφιακούς υδρομετρητές και ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεδιαχείρισης για τη σωστή διαχείριση του νερού και τον άμεσο και ακριβή εντοπισμό των διαρροών. Η παρακολούθηση, η καταγραφή και ο εντοπισμός θα γίνονται από το κέντρο τηλεδιοίκησης, που θα βρίσκεται στο Δημαρχείο. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουμε τη σπατάλη νερού, εξοικονομούμε τον χρόνο και το κόστος των τριμηνιαίων μετρήσεων και συμβάλλουμε στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

ΕΡ. Για τα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου, τι έργο έχετε να παρουσιάσετε; 

ΑΠ. Ο δήμος διαθέτει πλέον 80 διαφορετικές ψηφιακές λειτουργίες και παρέχει δεκάδες ακόμα ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους δημότες. Το ΚΕΠ αναβαθμίζεται, ώστε να είναι πιο λειτουργικό και περισσότερο φιλικό στον πολίτη. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Άξονα Ψηφιακής Σύγκλισης προχωράμε στην ενεργοποίηση δέκα ακόμα νέων εφαρμογών, οι οποίες θα διευκολύνουν και τις υπηρεσίες του δήμου, κυρίως όμως τους δημότες και ετεροδημότες μας. Προσφέρουμε καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση για όλους: δημότες, ανέργους, συνταξιούχους, ΑμεΑ, γονείς, μαθητές, φοιτητές, επιχειρήσεις, επισκέπτες. Ο Δήμος Καρπενησίου έγινε μια ψηφιακή πόλη, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, από κανένα άλλον δήμο της χώρας. 

ΕΡ. Η χώρα έρχεται από μια μακρά περίοδο οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Πώς στηρίζει ο δήμος τους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα;  

ΑΠ. Ο δήμος εφαρμόζει ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στην πράξη. Όσον αφορά την πολιτική δημοτικών τελών, τα τελευταία πέντε χρόνια, όχι μόνο δεν έγινε καμία αύξηση,  αλλά θεσπίσαμε και την απαλλαγή όλων των πολύτεκνων οικογενειών από την καταβολή δημοτικών τελών και μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη για τρίτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, στηρίζουμε τις οικογένειες προσφέροντας θέσεις για όλα τα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, προγράμματα απασχόλησης για παιδιά, διασφαλίζοντας την ποιοτική λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, φιλοξενώντας 35 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Μαθητική Εστία, λειτουργώντας τη Δημοτική Συγκοινωνία, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κέντρο Κοινότητας.  Προσφέρουμε 100 Γεύματα Αγάπης την ημέρα, δωρεάν πετρέλαιο και καυσόξυλα σε άπορες οικογένειες κ.ά. Έτσι, δημιουργούμε ένα ευρύ και ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για όλους τους συμπολίτες μας που χρειάζονται τη στήριξή μας. 

ΕΡ. Ο Δήμος Καρπενησίου δεν διαθέτει κάποια χωματερή κι όμως χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον καθαρούς δήμους. 

ΑΠ. Πετύχαμε, με τη συμμετοχή μας στον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, στον οποίο είμαι μέλος του Δ.Σ., να μεταφέρουμε τα απορρίμματα του δήμου μας στον ΧΥΤΑ Λαμίας, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Με τη λύση αυτή προστατεύουμε το περιβάλλον μας, αποφεύγοντας κάθε μορφή μόλυνσής του. Είναι αλήθεια, ότι έχουμε έναν από τους καθαρότερους δήμους και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό. Αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή είναι και οι συμπολίτες μας, οι οποίοι σέβονται τους βασικούς κανόνες καθαριότητας. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να ενισχύουμε με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό την υπηρεσία μας και πολύ σύντομα με 200 νέους κάδους. Είμαστε μια καθαρή πόλη και φιλοδοξούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, δίνοντας στο μέλλον ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και στην ανάπτυξη των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα.  

ΕΡ. Το Καρπενήσι διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι αθλητικού τουρισμού. Με ποιο σχέδιο;

ΑΠ. Ο δήμος μας επενδύει σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές και διευρύνει διαρκώς το πρόγραμμα μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Όλες οι περιοχές αποκτούν τα δικά τους γήπεδα για την άθληση και την ψυχαγωγία των παιδιών, των δημοτών, των επισκεπτών. Εκτός από τα νέα γήπεδα και τις αναβαθμίσεις των υπαρχόντων, σημαντικό είναι ότι προωθούμε τη δημιουργία νέας πίστας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτων Καρπενησίου. Έχουμε εξασφαλίσει τον χώρο, ολοκληρώσαμε τη μελέτη και αναζητούμε χρηματοδότηση για την κατασκευή της. 

Δίνουμε έμφαση στην προσέλκυση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστροφή του RALLY ACROPOLIS. Διοργανώσαμε το παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βέλγικων Ποιμενικών για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσελκύοντας 1.500 επισκέπτες από 36 χώρες για 10 μέρες στην πόλη μας. Το HELLAS RALLY TRAIL 2023, με 1.200 επισκέπτες που έμειναν για οκτώ μέρες στην πόλη μας, τους αγώνες δρόμου STEREA RUN, EΥRYTANIA RUN και KARPENISI TRAIL RUN. Συμμετείχαμε, παράλληλα, στη διοργάνωση 50 και πλέον αθλητικών γεγονότων, τα οποία προσέλκυσαν αθλητές και επισκέπτες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία. Τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράψαμε με το Υπουργείο Αθλητισμού και διάφορες Ομοσπονδίες (ΣΕΓΑΣ, Κολυμβητική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία βόλεϊ, μπάσκετ κλπ) εξασφαλίζουν τη συνέχεια των δράσεων μας. 

ΕΡ. Τι κάνετε στο κομμάτι της προστασίας των δασών και της αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων; 

ΑΠ. Παρότι ο δήμος έχει μια τεράστια έκταση με δύσκολο μορφολογικό ανάγλυφο, ανταποκρινόμαστε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας και του δυνατού, με τη συμμετοχή μας στον καθαρισμό των δασικών δρόμων, εξασφαλίζοντας την προσβασιμότητα στο αγροτικό, δασικό και δημοτικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζουμε ανεμπόδιστη κυκλοφορία σε δασεργάτες, κτηνοτρόφους, αγρότες και επισκέπτες. Παρεμβαίνουμε άμεσα σε χιονοπτώσεις, ώστε κανένας δρόμος να μη μένει κλειστός στο Καρπενήσι και στα χωριά. Παρά την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να υπερασπιστούμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

ΕΡ. Η ηλεκτροκίνηση θα έρθει ποτέ στο Καρπενήσι; 

ΑΠ. Η ηλεκτροκίνηση θα έλεγα ότι είναι ήδη εδώ. Ο δήμος μας προμηθεύεται 30 ηλεκτρικά ποδήλατα, που σύντομα θα είναι στη διάθεση των δημοτών και των επισκεπτών. Ολοκληρώθηκε, παράλληλα, το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και προχωράμε στην εγκατάσταση 15 σημείων φόρτισης. Έτσι, η περιοχή μας αποκτά υποδομή για την προσέλκυση επισκεπτών με ηλεκτρικά οχήματα, ενώ κάνουμε ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα για να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή του δήμου μας στο δίκτυο πόλεων, που εφαρμόζουν σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

ΕΡ. Επενδύσεις, ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια δεν είναι η βασική αποστολή του δήμου, αλλά ποια είναι η συνεισφορά σας τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα;  

ΑΠ. Αυτό που προσπαθήσαμε και πιστεύω ότι καταφέραμε, είναι να βάλουμε ξανά την περιοχή μας στον επενδυτικό χάρτη, με προϋποθέσεις βιωσιμότητας και αειφορίας. Η  ενεργειακή αυτονομία, η δυνατότητα της χρήσης του φυσικού αερίου, συμβάλλει στη μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και μας δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες προσελκύουν διαρκώς ένα αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών. Παράλληλα όμως αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία, προσελκύοντας νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Μισθώσαμε τους δημοτικούς ξενώνες στη Φουρνά και στη Δομνίστα. Πρόσφατα πετύχαμε έναν σημαντικό στόχο μας. Κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθούν οι πηγές νερού στην Αγ. Τριάδα, βρέθηκε αξιόλογος επενδυτής, ο οποίος με μια επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ετήσια έσοδα 300.000 ευρώ στο ταμείο του δήμου. Επίσης, βρέθηκε επενδυτής και σύντομα θα λειτουργεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός στο Παλιό Μικρό Χωριό με αντίστοιχα οφέλη για τον τόπο. 

ΕΡ. Η ιδιότητά σας, ως πρόεδρος στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πιστεύετε ότι ωφέλησε το Καρπενήσι;

ΑΠ. Η θέση μου αυτή μού έδωσε πολλές δυνατότητες. Τη μεγαλύτερη προβολή του τόπου, την προώθηση μέσω συλλογικών αποφάσεων των λύσεων των προβλημάτων του δήμου μας, αλλά κυρίως βοήθησε την πρόσβασή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, εξασφαλίζοντας τα βέλτιστα αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας.  Σημαντική θεωρώ τη δημιουργία ζώνης οικονομικών κινήτρων για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στην περιοχή μας, γεγονός που εξασφαλίζει ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις. Είναι γεγονός, ότι πολλές φωνές ενωμένες φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή η δύναμη της συνεργασίας, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία μας, αποτελεί για μας το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την καινούρια πενταετία και παράλληλα τη μεγαλύτερη εγγύηση για τους συμπολίτες μας.

ΕΡ. Μας είπατε τι κάνατε μέχρι τώρα. Το τι σχεδιάζετε να κάνετε, θα μας το πείτε; Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία σε μία δεύτερη συνέντευξή μας.

ΑΠ. Εκεί θα έχουμε να πούμε περισσότερα…

Ε.Ν.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ