3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Η στήριξη των Ευρυτάνων με συγκινεί”. Η αποκλειστική συνέντευξη της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στα Ευρυτανικά Νέα

Η συνδρομή και η στήριξη των Ευρυτάνων που κατοικούν στην Ανατολική Αττική είναι υπερπολύτιμη! Ήδη με συγκινεί η κουβέντα που ακούω πολύ συχνά από γυναίκες και άνδρες που έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρυτανία αλλά και όμορους νομούς. «Το κορίτσι μας!».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Ανατολική Αττική. Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, με καταγωγή από την Ευρυτανία και ισχυρούς δεσμούς με τους Ευρυτάνες, μιλά για τις εκλογές και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας τη νέα τετραετία, για τον τουρισμό και το Καρπενήσι, για την Ευρυτανία και τους Ευρυτάνες.

Για το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών μιλά η συντοπίτισσά μας Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα Ευρυτανικά Νέα, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στο Καρπενήσι, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023. Η επίσκεψη της κας Ζαχαράκη έγινε στo πλαίσιo της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος.  Απευθυνόμενη σε πολιτικό ακροατήριο,  μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία.

“Η επιλογή λοιπόν είναι σαφής: θα πάμε μπροστά για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με συνέπεια και σοβαρότητα, ή θα γυρίσουμε πίσω στην αποτυχημένη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με αστάθεια και τοξικότητα;”, τονίζει στη συνέντευξή της η κα Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι “…το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι ακυβερνησία, ασάφεια και αβεβαιότητα”.

Η ίδια είναι για πρώτη φορά υποψήφια βουλευτής και μάλιστα στην Ανατολική Αττική, όπου κατοικούν πολλοί Ευρυτάνες. Τι λένε, όμως, οι Ευρυτάνες της Ανατολικής Αττικής για τη Σοφία Ζαχαράκη; “Οι Ευρυτάνες με φωνάζουν «Το κορίτσι μας». Συγκινητική φράση και συνάμα συνώνυμη ευθύνης”, δηλώνει και τονίζει: “…η συνδρομή και η στήριξη των Ευρυτάνων που κατοικούν στην Ανατολική Αττική είναι υπερπολύτιμη!”.

Η κα Ζαχαράκη τονίζει τις προοπτικές στήριξης του Τουρισμού -τομέας ευθύνης της στην κυβέρνηση- στην Ευρυτανία, λέγοντας ότι “…το Καρπενήσι είναι ένας από τους 4 κορυφαίους προορισμούς στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» της Περιφέρειας”, παράλληλα όμως αναφέρει, και την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για τη δημιουργία και νέων θέσεων εργασίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ολόκληρη η συνέντευξη της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, δημοσιεύεται παρακάτω: 

ΕΡ. Εκλογές τον Μάιο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύετε θα τις κερδίσει; Λόγω της απλής αναλογικής, υπάρχουν σκέψεις για κυβέρνηση συνεργασίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Πώς θα αντιμετωπίσετε το εκλογικό σώμα μετά τα Τέμπη;

ΑΠ. Κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι εκλογικές εκτιμήσεις και προβλέψεις μικρή σημασία έχουν. Η κυβέρνηση έχοντας αναλάβει την ευθύνη για τη διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών του παρελθόντος, στον σιδηρόδρομο και όχι μόνο, θα συνεχίσει την παραγωγή κυβερνητικού έργου μέχρι και την ημέρα των εκλογών. Και στις εκλογές, θα διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, βασιζόμενη σε αυτό το συνολικό έργο, αλλά και στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται μπροστά μας. Ακριβώς λόγω αυτών των κρίσεων, χρειαζόμαστε για την επόμενη τετραετία μια κυβέρνηση ισχυρή και αυτοδύναμη, ικανή να λαμβάνει γρήγορα και αποτελεσματικά αποφάσεις.

Πλέον, έχουμε δύο ολοκληρωμένες θητείες να συγκρίνουμε.

Από τη μία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που, παρά  τα λάθη και τις παραλείψεις, έχει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο: από το πώς αντιμετώπισε τις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, μέχρι το τι πέτυχε για τους Έλληνες πολίτες. Από τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και την ανοδική τροχιά του τουρισμού, μέχρι την ψηφιακή διακυβέρνηση και την αμυντική και διπλωματική θωράκιση της χώρας, μεταξύ πολλών άλλων. Και από την άλλη, η διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015, τις κλειστές τράπεζες, τη διακινδύνευση της ευρωπαϊκής μας θέσης και τη διεθνή απαξίωση της Ελλάδας, το τσάκισμα της μεσαίας τάξης, το χάιδεμα όλων των νοσηρών νοοτροπιών του ελληνικού δημοσίου.

Και τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Ποιος παρήγαγε μετρήσιμο έργο ανεβάζοντας τη διεθνή θέση της χώρας; Ποιος διαχειρίστηκε καλύτερα κρίσεις και άρα μπορεί να το πράξει και στο μέλλον; Η επιλογή λοιπόν είναι σαφής: θα πάμε μπροστά για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με συνέπεια και σοβαρότητα, ή θα γυρίσουμε πίσω στην αποτυχημένη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με αστάθεια και τοξικότητα; Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι ακυβερνησία, ασάφεια και αβεβαιότητα, όταν έχουμε απέναντί μας τόσο μεγάλες διεθνείς αλλά και εθνικές προκλήσεις.

ΕΡ. Ποιο είναι το βασικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία;

ΑΠ. Το 2019 συνυπογράψαμε με τους πολίτες μια συμφωνία αλήθειας και τα τελευταία χρόνια, παρά τις συνεχείς αντίξοες συνθήκες, προσπαθούμε να την τηρήσουμε, υπερβαίνοντας ενίοτε ακόμα και την αρχική υπόσχεση! Στη συνέπεια λόγων και πράξεων θα κινηθούμε και στις επερχόμενες εκλογές. Σταθεροί άξονες του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος θα είναι η αύξηση των μισθών στο δημόσιο -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- η ενίσχυση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση συντάξεων, η συνεχής μείωση της ανεργίας, η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, η στέγη των νέων και η ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις.

ΕΡ. Ο τουρισμός είναι η οικονομική αιχμή του δόρατος για την Ευρυτανία και ο επαγγελματικός τομέας που πράγματι παρέχει και διατηρεί θέσεις εργασίας και κρατάει τον κόσμο στον τόπο του. Η απογραφή απογύμνωσε την πραγματικότητα. Ο τόπος μας ερημώνει. Ο τουρισμός και όχι μόνο, πρέπει να ενισχυθεί στην Ευρυτανία. Υπάρχει σχέδιο;

ΑΠ. Πράγματι η πρόσφατη απογραφή έδειξε ότι η υπογεννητικότητα και η φυγή έχουν μετατραπεί σε μία δύσκολη πραγματικότητα σε πολλά μέρη της ελληνικής περιφέρειας. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, οι δύο τομείς που δίνουν ευκαιρίες προόδου και εξέλιξης για νέες και νέους, που προτιμούν να μείνουν στον τόπο τους ή να επιστρέψουν σε αυτόν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Η απάντηση μπορεί να δοθεί σε δύο πυλώνες. Πρώτον και πολύ βασικό, η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών για τους μόνιμους κατοίκους αναφορικά με την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και τις συνθήκες διαβίωσης. Και δεύτερον, η υιοθέτηση ενός σχεδίου με στρατηγικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, έχουμε δουλέψει συστηματικά για τους ορεινούς προορισμούς! Συνεχίστηκε, η ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια προβολής του ορεινού τουρισμού από τον ΕΟΤ, ενώ υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα προώθησης χειμερινού τουρισμού για περισσότερες πτήσεις σε ελληνικούς προορισμούς, φέτος τον χειμώνα. Ως προς τον εγχώριο τουρισμό, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», 400.000 δικαιούχων, με ψηφιακή κάρτα και επιδότηση διαμονής 150 ευρώ ανά δικαιούχο (200 για ΑΜΕΑ), ισχύει μέχρι και 30 Ιουνίου. Για πρώτη φορά, μπορεί να γίνει εξαργύρωση σε όλα τα ξενοδοχεία όλων των προορισμών της χώρας, δίνοντας μία ισχυρή ώθηση στην εγχώρια τουριστική κίνηση. Στη Στερεά έχουμε ήδη πάνω από 7.000 εξαργυρώσεις του Προγράμματος και το Καρπενήσι είναι ένας από τους 4 κορυφαίους προορισμούς. Ο πρωθυπουργός έδειξε τον δρόμο για την επόμενη ημέρα της Ευρυτανίας, πριν από λίγο καιρό, με την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τα Άγραφα, με ξεχωριστή αναφορά πλέον στα θέματα ορεινότητας. Και θα είναι στη Στερεά Ελλάδα αυτές τις ημέρες για να παρουσιάσει το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Περιφέρεια και έργα δικτύου και υποδομών, αγροτικής παραγωγής και της πράσινης μετάβασης, επενδύσεων και ποιότητας ζωής. 

Με συμμάχους την Αυτοδιοίκηση Ά και Β´ βαθμού και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε και θα έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα πιο φωτεινό μέλλον με βασική προϋπόθεση τις συνέργειες.

ΕΡ. Υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική. Κάποιοι σας ήθελαν υποψήφια στην Ευρυτανία. Πολλοί Ευρυτάνες ζουν στην Αττική και ειδικότερα στην Ανατολική. Τους συναντάτε; Τι τους λέτε και τι τους ζητάτε στις εκλογές;

ΑΠ. Υποψήφια βουλευτής στην Ανατολική Αττική σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία για μένα, καθώς δεν έχω υπάρξει υποψήφια ξανά. Μια ξεχωριστή και τιμητική στιγμή με αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς καθημερινά εργαζόμαστε εντατικά στο υπουργείο και σε υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Στην προσπάθεια, όμως, που καταβάλλω για την προεκλογική παρουσία μου σε μια πολύ μεγάλη Περιφέρεια, με 13 δήμους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, η συνδρομή και η στήριξη των Ευρυτάνων που κατοικούν στην Ανατολική Αττική είναι υπερπολύτιμη! Ήδη με συγκινεί η κουβέντα που ακούω πολύ συχνά από γυναίκες και άνδρες που έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρυτανία αλλά και όμορους νομούς. «Το κορίτσι μας!». Συγκινητική φράση και συνάμα συνώνυμη ευθύνης. Οι Ευρυτάνες ξέρουμε τα χαρακτηριστικά μας. Ειλικρίνεια, εργατικότητα, επιμονή, ταπεινότητα, φιλοπρόοδη διάθεση. Με αυτούς τους φωτεινούς οδοδείκτες, μπορούμε να συνεισφέρουμε θετικά και εθνικά σε ό,τι και όπου κληθούμε να υπηρετήσουμε.

ΕΡ. Σε αυτή την πλατεία Καρπενησίου που μιλάτε με τους Ευρυτάνες με την ιδιότητα της Υφυπουργού της Κυβέρνησης, πριν από κάποια χρόνια, τα νεανικά σας χρόνια, ζούσατε τα καλοκαίρια εδώ. Ποια είναι τα συναισθήματά σας; Τι λέτε στους Ευρυτάνες που ζουν στον τόπο τους;

ΑΠ. Σ’ αυτή την πλατεία μεγαλώσαμε με τις ξεχωριστές αναμνήσεις και τις πρώτες φιλίες, τις πρώτες εξόδους, αλλά και με έντονο το αίσθημα ότι ανήκεις σ’ έναν τόπο με βαριά ιστορία. Επιστρέφοντας κάθε φορά η κουβέντα που συνέχεια γίνεται, ακόμα κι αν κάποιες φορές υπονοείται, έχει να κάνει πάντα με το μέλλον των νέων στον τόπο μας. Χαιρόμαστε με τις χαρές και τις επιτυχίες των φίλων και συγγενών μας, την πρόοδο των παιδιών στο σχολείο, την οικογενειακή και επαγγελματική ανέλιξη και θλιβόμαστε βαθιά με την απώλεια των μεγαλύτερων συμπολιτών μας. Όλοι όσοι επιστρέφουμε στην «πλατεία» με τις νέες ιδιότητές μας, θέλουμε να αφήσουμε κάτι καλό πίσω, να έχουμε καταγράψει μια μικρή νίκη για την Ευρυτανία. Έτσι ώστε αυτοί που επιλέγουν συνειδητά να μείνουν στον τόπο, να μην το μετανιώνουν, αλλά να συνεχίζουν να βρίσκουν λόγους και αιτίες για να συνεχίσουν να το κάνουν. Να συναντάται στην πλατεία η ανάμνηση με την προσδοκία και την ελπίδα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ