2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ / Η κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Καρπενήσι. Άρθρο του Διονύση Παρούτσα, από την έντυπη έκδοση

Καθώς τα φύλλα του φθινοπώρου αρχίζουν να πέφτουν και το αεράκι της αλλαγής των εποχών σαρώνει τους δρόμους του Καρπενησίου, ο δήμος μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Στις 8 Οκτωβρίου, εμείς, οι κάτοικοι αυτού του τόπου, θα ψηφίσουμε για να εκλέξουμε τον ηγέτη που θα μας καθοδηγήσει στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Οι υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του δημάρχου, Νίκος Σουλιώτης και Χρήστος Κακαβάς, φέρουν διακριτές οπτικές για το μέλλον μας και η απόφαση που θα λάβουμε θα διαμορφώσει την κοινότητά μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο νυν δήμαρχος Νίκος Σουλιώτης είναι γνώριμο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή εδώ και αρκετό καιρό. Στα 60 του χρόνια και με δύο θητείες στο ενεργητικό του, έχει πλούσια εμπειρία και μια αρκετά συντηρητική προσέγγιση στα πράγματα. Ωστόσο, καθώς περνούν τα χρόνια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη παρουσία του στην πολιτική αποτελεί πλέον βαρίδι. Έφτασε, λένε, η ώρα της αλλαγής.

Από την άλλη, ο Χρήστος Κακαβάς, ένας 45χρονος τραπεζικός υπάλληλος, φέρνει μια φρέσκια προοπτική και νεανική ενέργεια. Πιο φιλελεύθερος, υπόσχεται μια διαφορετική προσέγγιση στη διακυβέρνηση, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις εξελισσόμενες ανάγκες και τις φιλοδοξίες μας. Ωστόσο, ο Κακαβάς στερείται της πολιτικής εμπειρίας που φέρει ο Σουλιώτης, κάτι που για πολλούς είναι σημαντικό μειονέκτημα.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανότητες σε αυτές τις επερχόμενες τοπικές εκλογές; Η αλήθεια είναι ότι είναι ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη μάχη. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για τους ψηφοφόρους. Η επιλογή που θα κάνουμε θα εξαρτηθεί τελικά από το τι θέτουμε για προτεραιότητα ως κοινότητα.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι και στους δύο συνδυασμούς, υπάρχει τρομακτική έλλειψη δυναμικών παρουσιών. Και τα δύο ψηφοδέλτια καταρτίστηκαν με βάση το πόσους ψήφους μπορεί να φέρει στον συνδυασμό ο κάθε σύμβουλος. Βυζαντινές δολοπλοκίες, συντροφικά μαχαιρώματα, παρεμβάσεις γνωστών και άγνωστων «τοπικών παραγόντων» οδήγησαν στη δημιουργία άνευρων ομάδων από τις οποίες ο επόμενος δήμαρχος, όποιος κι αν εκλεγεί, ίσα που θα καταφέρει να βρει τρεις – τέσσερις αντιδημάρχους που να φτουράνε. Κι εκεί πάλι θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε υποσχέσεις, πολιτικαντισμούς και ανεξόφλητες υποχρεώσεις.

Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές και κανένας συνδυασμός δεν έχει αναφερθεί πουθενά στο όραμά του με λεπτομέρειες. Δεν έχει πει κανείς τι σκοπεύει να κάνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, με συγκεκριμένες δράσεις. Συνθήματα του τύπου «η καλύτερη πόλη για τον τουρισμό στην Ελλάδα», «Καθαρότερο περιβάλλον και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων», τα οποία επαγγέλλονται και οι δύο, είναι απλά ιριδίζουσες πομφόλυγες και ανούσια φληναφήματα. Ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι, πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετούς κρίσιμους τομείς για να λύσει αποτελεσματικά τα τοπικά μας προβλήματα και την πληθυσμιακή μας αφαίμαξη που τελικά είναι αυτή που θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή, αν δεν αναστραφεί.

Οικονομική Ανάπτυξη: Το Καρπενήσι έχει συγκεκριμένες και σίγουρα όχι ιδιαίτερα πλούσιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουρισμό, τη γεωργία και τις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο ο επόμενος δήμαρχος πρέπει να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την τοπική επιχειρηματικότητα και θα προσελκύει επενδύσεις για την τόνωση της οικονομίας. Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις, εκδηλώσεις που θα ξεχωρίζουν το τουριστικό προϊόν από τους γειτονικούς δήμους, δημιουργικές και πρωτότυπες λύσεις τύπου «χωριού του Άη Βασίλη» και «Μποτσάρειων». Η διαφήμιση είναι επίσης πρωτεύουσας σημασίας.
Υποδομές και υπηρεσίες: Οι υποδομές της πόλης μας, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των δημόσιων συγκοινωνιών και των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, χρειάζονται προσοχή και εκσυγχρονισμό. Το Νοσοκομείο πάσχει, ενώ από μόνο του θα μπορούσε να αποτελεί αναπτυξιακό παράγοντα. Το αθλητικό κέντρο καταρρέει ενώ ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε όπως του αξίζει. Οι χείμαρροι της πόλης χρειάζονται έλεγχο, τεχνικά έργα, καθαρισμό, παρεμβάσεις και απομάκρυνση όλων των προσκομμάτων που διάφοροι ανεύθυνοι συμπολίτες έχουν τοποθετήσει στις κοίτες τους. Ένας επόμενος «Ντάνιελ» μπορεί – Θεός φυλάξοι – να μας στείλει όλους στο… Αγρίνιο.

Εμπλοκή νέων: Η συμμετοχή της νεότερης γενιάς είναι ζωτικής σημασίας. Είτε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε μέσω ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων, είτε μέσω ευκαιριών για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, ο δήμαρχος πρέπει να επενδύσει στη νεολαία μας – όση έχει απομείνει. Το ζήτημα των φθορών της δημόσιας περιουσίας σε σχολεία και τους ανοιχτούς χώρους πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, με πρωτοτυπία και έξυπνες λύσεις.
Περιβαλλοντική Αειφορία: Με το εκπληκτικό φυσικό μας περιβάλλον, η προστασία του είναι καταλυτικός παράγοντας. Ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να εφαρμόσει και να προωθήσει εκ νέου την ανακύκλωση και να διατηρήσει τα δάση και τους υδάτινους πόρους μας. Ο βιολογικός καθαρισμός χρειάζεται προσοχή. Ο καθαρισμός των δασών το ίδιο. Μπορεί να μην εμπίπτουν όλα αυτά στη δικαιοδοσία του, ωστόσο αν δεν επιληφθεί η δημοτική αρχή, δεν θα το κάνει κανείς άλλος – στην Ελλάδα ζούμε!

Διαφάνεια και λογοδοσία: Όποιος υποψήφιος αναλάβει καθήκοντα, πρέπει να δεσμευτεί για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διοίκησή του. Περίεργες οικονομικές δοσοληψίες, καθεστωτικές νοοτροπίες και η εύνοια στα «δικά μας παιδιά» πρέπει να εξοβελιστούν στο πυρ το εξώτερο. Οι ειδικοί σύμβουλοι που θα προσληφθούν πρέπει να είναι πραγματικά εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους, όχι συγγενείς και ξαδέρφια, όχι φιλόλογοι και απόφοιτοι του ΤΕΙ Άνω Ραχούλας.
Σε αυτή την κομβική στιγμή για το Καρπενήσι, είναι απαραίτητο όλοι μας να εμπλακούμε ενεργά στην εκλογική διαδικασία, να εκφράσουμε τις ελπίδες μας και να απαιτήσουμε λογοδοσία από τον μελλοντικό μας δήμαρχο. Είτε κλίνουμε προς τη μία παράταξη είτε προς την άλλη, η ευημερία της πόλης μας εξαρτάται από έναν ηγέτη που μπορεί να εξισορροπήσει την εμπειρία με τις φρέσκες ιδέες.

Καθώς ετοιμαζόμαστε να ψηφίσουμε στις 8 Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε ότι, τελικά, ο κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το Καρπενήσι ένα μέρος που αξίζει να ζει κανείς, να εργάζεται και να μεγαλώνει την οικογένειά του. Δεν είναι απλώς μια επιλογή μεταξύ δύο ατόμων. Είναι μια επιλογή για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί. Κατά συνέπεια, ας σκεφτούμε προσεκτικά, ας ασχοληθούμε και ας διαλέξουμε με σύνεση προκειμένου αυτό το μέλλον να είναι ελπιδοφόρο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ