27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα για τον εμπορικό κόσμο. Διασώθηκε μόλις το 15% του περυσινού τζίρου

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Να ανταποκριθούν, με όσα μέσα διαθέτουν, στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, προσπαθούν οι άνθρωποι του λιανεμπορίου στο Καρπενήσι. Με τη μέθοδο του click away έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους μόλις 2 στους 10 καταναλωτές. Το άνοιγμα της αγοράς θα αποφασιστεί στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κ. Σπυριδούλας Παπαδοπούλου, η εφαρμογή του νέου μοντέλου αγορών είχε ως συνέπεια να διασωθεί μικρό τμήμα του εορταστικού τζίρου στα τοπικά καταστήματα, σε σύγκριση με πέρυσι, της τάξης του 15% με 20%. Ο προβληματισμός στον εμπορικό κλάδο εντείνεται και οι φορείς ζητούν άνοιγμα της αγοράς, με τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, πανελλαδικά ο εορταστικός τζίρος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι το λιανεμπόριο, ακόμη και όταν επαναλειτουργήσει κανονικά, θα είναι βαθιά πληγωμένο από αυτή τη νέα κρίση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη κατά τα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης χάθηκε πολύτιμος τζίρος την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς προ 2009 αυτός κυμαινόταν περίπου στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ.

Το κλίμα στην αγορά

«Ο απολογισμός της περιόδου των Χριστουγέννων, σίγουρα δεν είναι θετικός, παρότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος των εμπόρων. Φέτος, εκτιμά, τα ποσά που δαπανήθηκαν για εορταστικά ψώνια (συνήθως δώρα) αντιστοιχούν μόλις στο 25% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι επιχειρήσεις με τουριστικά και παραδοσιακά είδη, λόγω της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Σχετικά ικανοποιητικά, υπογραμμίζει η ίδια, δούλεψαν τις ημέρες των Χριστουγέννων καταστήματα όπως κρεοπωλεία και μανάβικα, παρότι δεν λειτουργούν εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, απολύτως «θολό» παραμένει το τοπίο στην εστίαση, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κ. Χρήστος Τσάμπρας. Δεδομένο θεωρείται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μείνουν κλειστές και μετά τις 7 Ιανουαρίου, με το κλίμα αβεβαιότητας να συντηρείται και να εντείνεται. Είναι δύσκολο να πει κάποιος από τώρα το τι θα συμβεί με την εστίαση, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων, τον εμβολιασμό και την τάση διασποράς του ιού, δήλωσε σχετικά ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

“Γρίφος” το άνοιγμα

Εξάλλου, στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να διεξαχθούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την επιτροπή λοιμωξιολόγων σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα υπάρξει μερική λειτουργία της λιανικής, με αυστηρούς κανόνες.

Η επιθυμητή μέθοδος επαναλειτουργίας της αγοράς για τον εμπορικό κόσμο του Καρπενησίου είναι με τη φυσική παρουσία πελατών (ένας κάθε φορά) στις επιχειρήσεις, σημειώνει η κα Παπαδοπούλου, που αποστρέφεται τα σενάρια ανοίγματος με τη λογική του «ακορντεόν».

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το Επιμελητήριο Ευρυτανίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Καρπενησίου, σε μια συμβολική πράξη, προσέφεραν τρόφιμα στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, τιμώντας έτσι τη μνήμη του Γιώργου Π. Καραγιάννη και εκφράζοντας, παράλληλα, τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ