3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κύμα ύψους 28,37 μέτρων «δάμασε» Γερμανός σέρφερ στην Πορτογαλία εν αναμονή επικύρωσης νέου παγκόσμιου ρεκόρ – Μετρήθηκε με τεχνολογία drone

Ο Γερμανός σέρφερ Sebastian Steudtner πιθανότατα έσπασε το δικό του ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα στην ιστορία νωρίτερα φέτος. Το «τερατώδες» κύμα στο φημισμένο σέρφινγκ του Ναζαρέ της Πορτογαλίας μετρήθηκε προσωρινά στα 28,57 μέτρα (93,72 πόδια), εν αναμονή της επικύρωσης – Μετρήθηκε με drone

Εαν επιβεβαιωθεί, το κύμα θα επισκιάσει το τρέχον ρεκόρ του Steudtner των 26,21 μέτρων (86 πόδια) που είχε σημειωθεί το 2020, επίσης στο ψαροχώρι Nazaré.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, ο Steudtner περιέγραψε το κατόρθωμα τον Φεβρουάριο ως “σερφ στο μη σερφάρσιμο” μαζί με πλάνα από το κύμα, μια αφρισμένη μάζα λευκού νερού που ακολουθούσε στο πέρασμά του.

“Το ρεκόρ για μένα είναι σίγουρα δευτερεύον σε σχέση με την πραγματική οδήγηση του κύματος και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό”, δήλωσε στο CNN Sport τη Δευτέρα. “Νομίζω ότι αυτό που ήταν ιδιαίτερο σε αυτή την τελευταία μεγάλη μέρα του Φεβρουαρίου ήταν ότι κάναμε σέρφινγκ σε συνθήκες που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ πριν”.

Η Porsche, η οποία είχε ρόλο στη μέτρηση του κύματος, δήλωσε ότι το ύψος προσδιορίστηκε με τη χρήση τεχνολογίας drone που αναπτύχθηκε από την Team Steudtner και την Porsche Engineering. Παραδοσιακά, τα κύματα που σπάνε ρεκόρ μετρούνται με την ανάλυση βίντεο και εικόνων.

“Ήταν μια πρόκληση να αναπτύξουμε ένα drone που μπορεί να μετρήσει όχι μόνο το ύψος των κυμάτων, αλλά είναι επίσης ικανό να παρακολουθεί τον σέρφερ εντός της ακτίνας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του κύματος”, δήλωσε ο Marcus Schmelz, διευθυντής έργου στην Porsche Engineering.

Η World Surf League, ο παγκόσμιος οργανισμός του αθλήματος, θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν το κύμα από την εκδήλωση της 24ης Φεβρουαρίου αποτελεί επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ.

Εκείνη η ημέρα δημιούργησε ιστορικές συνθήκες στο Nazaré – σε τέτοιο βαθμό που ο διοργανωτής της εκδήλωσης μεγάλων κυμάτων, Gigantes de Nazaré, ρώτησε στο Instagram feed του αν ορισμένα από τα κύματα, όπως αυτό που σέρφαρε ο Βραζιλιάνος Lucas “Chumbo” Chianca, θα μπορούσαν να έχουν ξεπεράσει ακόμη και το μυθικό όριο των 100 ποδιών (λίγο πάνω από 30 μέτρα).

“Δεν ήταν απλώς η μεγαλύτερη καταιγίδα και τα μεγαλύτερα κύματα των τελευταίων τριών ή τεσσάρων ετών, αλλά ήταν και μια κανονική καταιγίδα”, δήλωσε ο Steudtner στο CNN Sport.

“Κάναμε, για πρώτη φορά, σέρφινγκ στα μεγαλύτερα κύματα σε συνθήκες καταιγίδας που θεωρούνταν μη σερφάρσιμα. Το κάναμε αυτό δυνατό και αυτό για μένα είναι το ξεχωριστό από εκείνη την ημέρα”.

Τα κύματα του Ατλαντικού Ωκεανού και ένα βαθύ φαράγγι κοντά στην ακτογραμμή καθιστούν το Nazaré μια θεαματική τοποθεσία για όσους ελπίζουν να σερφάρουν μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου.

Ο 38χρονος Steudtner, όπως και πολλοί από τους συναδέλφους του, μετακομίζει στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας για τη σεζόν των μεγάλων κυμάτων, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Έχει υιοθετήσει μια επιστημονική προσέγγιση στην προσπάθειά του να σερφάρει σε ένα κύμα ύψους άνω των 100 μέτρων, τελειοποιώντας την τέχνη του σε αεροσήραγγες που συνήθως προορίζονται για τις δοκιμές αυτοκινήτων της Porsche και συνεργάζεται με την εταιρεία τεχνολογίας Siemens στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ερευνά τη βιομηχανική του σέρφινγκ μεγάλων κυμάτων.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ