28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με πλούσιο θέαμα ξεκίνησε το Ράλλυ Ακρόπολις 2023 – Την Κυριακή (10/9) ο θρυλικός “Ταρζάν” από την Ευρυτανία

Στην επετειακή εκδοχή του αγώνα για τα 70 χρόνια παρουσίας του στη διεθνή αθλητική σκηνή, 72 πληρώματα από 31 χώρες πήραν εκκίνηση κάτω από την Ακρόπολη (7/9). Το πρωί της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου, η διαδρομή “Ταρζάν” με αφετηρία από την ανατολική Ευρυτανία

Από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το Ράλλυ Ακρόπολις 2023, που φέτος συμπληρώνει εβδομήντα (70) χρόνια “ζωής”. Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η ειδική του “Ταρζάν” με εκκίνηση από την Ευρυτανία, διαδρομή που ψηφίστηκε ως η αγαπημένη του κοινού για το 2022. Η ειδική επέστρεψε το 2021 στο πρόγραμμα του εθνικού μας αγώνα, προσελκύοντας πλήθος θεατών από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα. Το συνολικό μήκος των ειδικών διαδρομών αγγίζει τα 305,81 χιλιόμετρα

Η θρυλική ειδική “Ταρζάν”

Φέτος, η ειδική “Ταρζάν” θα διεξαχθεί την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2023, με ώρα έναρξης στις 08:19 το πρωί (μεταφέρθηκε μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό). Η SS13 (όπως και όλες οι ειδικές) θα κλείσει τρεις ώρες πριν το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο (05:19), ενώ μισή ώρα πριν την έναρξη της ειδικής θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση των θεατών.

Τα πρώτα, περίπου δέκα χιλιόμετρα της SS13 (συνολικά 23,4χλμ), περνούν μέσα από πυκνό δάσος, σε σκληρό δρόμο. Στη συνέχεια, για περίπου 4 χιλιόμετρα ο δρόμος είναι ιδιαίτερα καλός. Mετά τη διασταύρωση για Ροβολιάρι και Ρεντίνα αρχίζει το γνωστό λιθόστρωτο του “Ταρζάν”, που ταλαιπωρεί αναρτήσεις και λάστιχα. Η ειδική διαδρομή τερματίζει λίγο πριν την είσοδο του χωριού Παλαιά Γιαννιτσού Φθιώτιδας. Όσοι ταξιδέψουν από το Καρπενήσι για τη θρυλική ειδική διαδρομή «Ταρζάν», ανατολικά της Φουρνάς (θέση Ζαχαράκη), θα χρειαστούν περίπου 1:15 ώρα μέχρι την εκκίνηση, λίγα λεπτά πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής (10/9).

Ακυρώθηκε ειδική για λόγους ασφάλειας

Οι διοργανωτές εφιστούν την προσοχή του κοινού καθώς οι κανόνες ασφαλείας της FIA είναι αυστηροί· οι θεατές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των υπευθύνων ώστε να αποφευχθεί πιθανή καθυστέρηση ή και ακύρωση της ειδικής.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις εκκλήσεις της διοργάνωσης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις για συμμόρφωση όλων με το πλάνο ασφαλείας του αγώνα, οι κάμερες των αυτοκινήτων κατέγραψαν παρουσία θεατών σε «απαγορευμένες περιοχές», με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της ειδικής διαδρομής «Λουτράκι 2». Η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι αδιαπραγμάτευτη και εικόνες σαν αυτές που καταγράφηκαν νωρίτερα στον αγώνα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στη διοργάνωση να αφήνει την εξέλιξή του στην τύχη.

Μόλις στην 3η ειδική διαδρομή της ημέρας χρειάστηκε να παρθεί η χειρότερη δυνατή απόφαση για την εξέλιξη του σκέλους, με συνέπεια -πλην 8 διελεύσεων- τα αγωνιστικά αυτοκίνητα να φύγουν για την επόμενη ειδική διαδρομή χωρίς να αγωνιστούν, και οι θεατές που βρέθηκαν από νωρίς στα προτεινόμενα από τους διοργανωτές σημεία παρακολούθησης, να μην απολαύσουν το θέαμα.

Η 1η ημέρα του Ράλλυ Ακρόπολις

Η πρώτη μέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις εξελίχθηκε σε μάχη επιβίωσης σε μικτές συνθήκες. Η ηπειρωτική χώρα «είδε» ήλιο έπειτα από μέρες, ωστόσο οι ειδικές διαδρομές δεν έχουν στεγνώσει. Έτσι, τα πληρώματα που τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν αναγνωρίσεις σε λασπωμένους -στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα- δρόμους, ήδη από το πρωί δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ποιο είναι το κατάλληλο πέλμα ελαστικών για τις συνθήκες που θα έβρισκαν μπροστά τους.

Ο Thierry Neuville με το Hyundai i20 N Rally1 τέθηκε επικεφαλής από τη 2η ε.δ., αλλά, μην έχοντας χτίσει κάποια διαφορά ασφαλείας, ρίσκαρε το απόγευμα επιλέγοντας τη μαλακή γόμα. O ίδιος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης, ωστόσο έφτασε στο ΕΚΟ Service Park στη Λαμία 2,8 δλ. μπροστά από τον Sebastien Ogier, με Toyota GR Yaris Rally1. Στη μάχη των δύο αναμένεται να προστεθεί αύριο ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2022, Kalle Rovanpera, ο οποίος σήμερα ταλαιπωρήθηκε αρκετά, καθώς ήταν αυτός που «άνοιγε» το δρόμο. Αύριο, ωστόσο, θα έχει ευνοϊκή σειρά εκκίνησης, καθώς και σημαντικό αριθμό ελαστικών με μαλακή γόμα στη διάθεσή του.

Τη δική τους μάχη για την τέταρτη θέση δίνουν οι Elfyn Evans και Esapekka Lappi, με Toyota GR Yaris και Hyundai i20 N, αντίστοιχα, με μόλις 1,1 δευτερόλεπτο να τους χωρίζει. Ο Ιάπωνας Takamoto Katsuta με το τέταρτο Toyota GR Yaris προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτητικές συνθήκες του αγώνα, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του Dani Sordo, ο οποίος έχασε χρόνο όταν του έσβησε ο κινητήρας του i20 N στην ε.δ. Ελάτεια.

Για το στρατόπεδο της M-Sport Ford η μέρα δεν κύλησε καθόλου καλά, αφού ο Pierre-Louis Loubet αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από μηχανικό πρόβλημα χωρίς καν να μπει στην 1η ε.δ., ο Ott Tanak ταλαιπωρήθηκε από την αντλία νερού του δικού του Puma Rally1 στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ ο Ιορδάνης Σερδερίδης δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη διαδρομή.

Στην κατηγορία WRC2, αρκετά πληρώματα αντιμετώπισαν πρόβλημα με κλαταρισμένα ελαστικά, στοιχείο που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την κατάταξη της ημέρας. Επικεφαλής βρίσκεται ο Γάλλος Yohan Rossel με το Citroen C3 R5, με τους Gus Greensmith και Marco Bulacia -αμφότεροι με Skoda Fabia RS Rally2- να ακολουθούν με διαφορά μικρότερη των 10 δευτερόλεπτων. Στην πρώτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά πληρώματα βρίσκεται ο Λάμπρος Αθανασούλας με Hyundai i20 N Rally2, ο οποίος, αποφεύγοντας να ρισκάρει, έχει πετύχει να μείνει μακριά από προβλήματα. Άτυχος στάθηκε ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας, που εγκατέλειψε από ημιαξόνιο στην 5η ε.δ. και ενώ προηγούνταν στην άτυπη ελληνική κατάταξη.

Στο JWRC η υπόθεση-τίτλος «πήρε φωτιά», αφού ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία William Creighton εγκατέλειψε από πρόβλημα στο ψυγείο. Ο Ιρλανδός αναμένεται να επιστρέψει αύριο και να διεκδικήσει όσο περισσότερους βαθμούς μπορεί, την ώρα που ο Laurent Pellier προηγείται στην κατηγορία και είναι πολύ κοντά στον τίτλο. Όσον αφορά την κατηγορία RC4, στην κορυφή στο τέλος της ημέρας βρίσκεται ο Πασχάλης Χατζημάρκος με Peugeot 208 Rally4.

Αύριο τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν δύο περάσματα από τρεις κλασικές ειδικές διαδρομές: Παύλιανη, Καρούτες και Ελευθεροχώρι θα αποτελέσουν το πεδίο βολής των οδηγών, και μάλιστα σε άγνωστες συνθήκες. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε!

72 πληρώματα στην εκκίνηση

O μεγαλύτερος αριθμός πληρωμάτων των τελευταίων 17 ετών συγκεντρώνεται στη λίστα συμμετοχών του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Πλην όμως της αριθμητικής πληρότητάς του, ο 10ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA διακρίνεται και για την ποιότητα των συμμετοχών σε κάθε κατηγορία, με τους διεκδικητές όλων των τίτλων να έρχονται στην Ελλάδα.

Δέκα υβριδικά αυτοκίνητα κατηγορίας Rally1 θα αναμετρηθούν στα ελληνικά βουνά από τις 7 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με την υποστηρικτική κατηγορία WRC2 να συγκεντρώνει επιπλέον τριάντα συμμετοχές. Την ίδια ώρα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική παρουσία θα είναι ισχυρή, με 20 πληρώματα, ενώ στην Ελλάδα θα κριθεί ο τίτλος για το Πρωτάθλημα Νέων, καθώς το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τον έβδομο και τελευταίο γύρο του Πρωταθλήματος JWRC.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2022, Toyota Gazoo Racing, θα παραταχθεί στον αγώνα με τέσσερα GR Yaris Rally1. Δίπλα στους συνήθεις ύποπτους, Kalle Rovanpera, Elfyn Evans και Takamoto Katsuta, οι Έλληνες θεατές θα έχουν την τύχη να δουν για ακόμα μία φορά τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Sebastien Ogier. Η Hyundai Shell Mobis αναμένεται με τρία i20Ν Rally1, για τους σταθερούς στις τάξεις της, Thierry Neuville και Esapekka Lappi, αλλά και τον πολύπειρο Dani Sordo που επιστρατεύτηκε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Μετά από μία σειρά μέτριων εμφανίσεων σε Εσθονία και Φινλανδία, η M-Sport Ford στοχεύει στην Ελλάδα να δώσει τέλος στο κακό σερί της. Πρώτο βιολί στην προσπάθειά της θα είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2019, Ott Tanak, ενώ, με ακόμα δύο Puma Rally1 θα εμφανιστούν ο νεαρός Pierre-Louis Loubet, αλλά και ο Ιορδάνης Σερδερίδης με την ελληνική σημαία, στην τέταρτη συμμετοχή του στο φετινό Πρωτάθλημα, μετά τα Ράλλυ Μόντε Κάρλο, Μεξικό και Σαφάρι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ