26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μια από τις κορυφαίες του ελληνικού στίβου. Βραβεύτηκε η Ευρυτάνισσα Δήμητρα Παπασπύρου στην Αθήνα

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη & την Ειρήνη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε (6/4) στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Μεταξύ των τιμώμενων προσώπων ήταν η Δήμητρα Παπασπύρου, κορυφαία αθλήτρια αποστάσεων από το Στένωμα Ευρυτανίας

Στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2022», με τίτλο «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!), «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ», η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε Έλληνες δρομείς του στίβου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 6 Απριλίου 2022, στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Σοφίας Χίντζιου – Κοντογιάννη, προέδρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας, η οποία παρουσίασε τις δράσεις της οργάνωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή, συνδέοντας το νόημά της, ως πανανθρώπινη αξία, με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Όταν στην Ουκρανία αναζητούν μια ανάσα ζωής για να θάψουν τους νεκρούς τους ή για να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική βοήθεια η έννοια της Εκεχειρίας ως αξία και ως αναγκαιότητα, αποκτά άλλη διάσταση. Γιγαντώνεται. Και μας κάνει να σκεφτούμε, όχι αν, αλλά πώς θα μπουν διεθνείς κανόνες για την υλοποίησή της, όπως τα κατάφεραν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι»., ανέφερε. Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, διεθνολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμφυσήσει το Ολυμπιακό Κίνημα στην παγκόσμια κοινότητα την κουλτούρα ειρήνης που εμπεριέχεται στις αξίες της Εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο αγκάλιασε και στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Βραβείο στη Δ. Παπασπύρου

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι βραβεύσεις σε Ελληνες αθλητές δρομείς του στίβου, που τιμήθηκαν τόσο για τις διακρίσεις τους και για την προσφορά τους στο ολυμπιακό ιδεώδες όσο και για το ήθος τους. Την πολλάκις πανελληνιονίκη Δήμητρα Παπασπύρου, από το Στένωμα Ευρυτανίας, βράβευσε η πρόεδρος του Μοντέρνου Πεντάθλου και υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη.

«Η Δήμητρα Παπασπύρου είναι Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου και συγκεκριμένα, δρομέας μεγάλων αποστάσεων (3χλμ, 5χλμ, 10χλμ) και μαραθωνίου δρόμου. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας στίβου και σχεδόν δέκα χρόνια, κατείχε και κατέρριπτε για 8 έτη τα πανελλήνια ρεκόρ. Υπήρξε πολλάκις πανελληνιονίκης στον στίβο και στον ανώμαλο δρόμο και είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που κατείχε παράλληλα τα πανελλήνια ρεκόρ στα 3.000μ, 5.000μ, 10.000μ και στο μαραθώνιο δρόμο», διαβάζουμε στην περιγραφή για τα αθλητικά κατορθώματα της Ευρυτάνισσας παλαίμαχης αθλήτριας.

Τη δεκαετία του ’90, τον μαραθώνιο γυναικών στην Ελλάδα μονοπωλούσε η «μάχη» ανάμεσα στη Δήμητρα Παπασπύρου και τη Μαρία Πολύζου, με τις δύο μεγάλες αθλήτριες να καταρρίπτουν διαδοχικά τα ρεκόρ. Η Παπασπύρου, με το 2:34:24 του Βερολίνου (1989) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ για εννέα χρόνια, μέχρι που η Πολύζου πετύχει (το 1998) 2:33:40 στη Βουδαπέστη, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ μέχρι σήμερα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ