2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ξεπέρασαν τους 7.500 οι πλήρεις εμβολιασμοί στην Ευρυτανία. Ανοίγει η πλατφόρμα για 3η δόση στους άνω των 60 ετών

Με σταθερό ρυθμό – περίπου 20-30 δόσεων καθημερινά – συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ευρυτανία, όπου το τελευταίο δεκαήμερο επήλθε ύφεση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης και τα έκτακτα μέτρα που είχαν επιβληθεί έπαψαν να ισχύουν.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας έχουν χορηγηθεί 14.247 δόσεις εμβολίων (στη μεγάλη πλειονότητα αφορούν το σκεύασμα της Pfizer/Biotech), ενώ τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή έχουν λάβει δύο δόσεις των Pfizer-AstraZeneca ή το μονοδικό της Johnson & Johnson, ανέρχονται σε 7.538.

Πόσοι, όμως, εξ αυτών είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ευρυτανίας; Στον εμβολιαστικό χάρτη, που κάθε εβδομάδα ανανεώνει η Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει προστεθεί το στοιχείο με τίτλο «κάλυψη όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας».

Σύμφωνα με αυτό, έχει πλήρως εμβολιαστεί το 35,57% των κατοίκων της Ευρυτανίας, ήτοι 7.142 άνθρωποι, καθώς ως πληθυσμός της ΠΕ Ευρυτανίας λογίζεται ο αριθμός 20.081 της απογραφής του 2011.

Είναι δεδομένο ότι ο πραγματικός πληθυσμός είναι σημαντικά μικρότερος και, ως εκ τούτου, εκτιμούν πολλοί (σχετική δήλωση έχει κάνει και ο Βουλευτής Ευρυτανίας), τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι αμελητέα (πιθανόν ξεπερνούν και το 60-65%), παρότι η Ευρυτανία εμφανίζεται ουραγός στη σχετική λίστα με τις περιφερειακές ενότητες.

Η 3η δόση στους άνω των 60

Ανοίγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ