2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι Ευρυτάνες εμβολιάζονται. Τους 1.200 φτάνουν όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο, σε Καρπενήσι και Δυτ. Φραγκίστα

από την έντυπη έκδοση

Συνεχίζεται ομαλά το πρόγραμμα εμβολιασμών του πληθυσμού στην Ευρυτανία. Σήμερα (19/2) θα ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.200 ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στα δύο εμβολιαστικά κέντρα, στο Νοσοκομείο Καρπενησίου και στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, από την έναρξη της διαδικασίας.

Εκ των 1.174 ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, οι 439 (ποσοστό 37%) έχουν λάβει και τη 2η δόση, ενώ οι υπόλοιποι 735 βρίσκονται στη φάση αναμονής για τη 2η δόση του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca μεσολαβούν 3 μήνες για τη 2η δόση.

Αντιδράσεις για τη μετακίνηση στη Φραγκίστα

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, τα πρώτα εμβόλια της ΑstraΖeneca έφθασαν και στην Ευρυτανία και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64, οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ωστόσο, η μετακίνησή τους στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα, σε σημείο που πολλοί αρνούνται τον εμβολιασμό λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης χιλιομετρικής διαδρομής που καλούνται να κάνουν.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, λόγω του γεγονότος ότι το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι πιο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζεται ψυγεία χαμηλής θερμοκρασίας και μπορεί να διατηρηθεί για μήνες σε απλό ψυγείο. Έτσι, αποφασίστηκε να διαχωριστούν τα εμβολιαστικά κέντρα που χρησιμοποιούν το εμβόλιο της Pfizer από εκείνα με το εμβόλιο της ΑstraΖeneca.

Όπως εξηγεί το υπουργείο, ο διαχωρισμός γίνεται και για να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης που πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά από το ίδιο εμβόλιο. Ειδικότερα, για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca, η δεύτερη δόση γίνεται μετά από δώδεκα (12) εβδομάδες. Επιπλέον, στόχος του υπουργείου είναι να αποτραπεί και ο συνωστισμός στα κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα.

Οι εμβολιασμοί στη Δυτ. Φραγκίστα ξεκίνησαν από την Τρίτη 16/2, και πραγματοποιούνται από το πρωί μέχρι και το βράδυ, από δύο βάρδιες νοσηλευτικού προσωπικού, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι και το Σάββατο· εμβολιασμοί δεν θα γίνονται τις Κυριακές.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον ΑΜΚΑ του πολίτη, χωρίς, ωστόσο, να εξετάζεται αν είναι μόνιμος κάτοικος Ευρυτανίας ή διαμένει σε άλλους νομούς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των Ευρυτανικών Νέων, έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλονται μηνύματα στα κινητά πολίτων, οι οποίοι μένουν και σε περιοχές εκτός Ευρυτανίας.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, αν κάποιος κάτοικος Λαμίας -για παράδειγμα- δεχθεί μήνυμα στο κινητό του (λόγω του ΑΜΚΑ του, καθώς είναι Ευρυτάνας) να εμβολιαστεί στο εμβολιαστικό κέντρο της Δυτικής Φραγκίστας, μπορεί να δηλώσει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί σε κέντρο της Φθιώτιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμβολιαστικά κέντρα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις ηλικίες 60 – 64 βρίσκονται στη Στυλίδα και τον Δομοκό.

Εξάλλου, την Τετάρτη (17/2) διενεργήθηκε η Β’ φάση εμβολιασμού περιθαλπόμενων και εργαζόμενων στο Θ.Χ.Π. Ευρυτανίας καθώς επίσης και η εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού για τους περιθαλπόμενους και δειγματοληπτικά για το προσωπικό της δομής.

Πώς θα κλείσετε ραντεβού

Οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους εξής παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.

-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο φαρμακείο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ