26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι 30άρηδες δείχνουν τον δρόμο, ξεπέρασαν τα 100.000 τα ραντεβού για εμβόλιο. Στο ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας η χορήγηση στην Ευρυτανία

Μεγάλο καταγράφεται το ενδιαφέρον για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca από την ηλικιακή ομάδα 30-39, με πάνω από 100.000 άτομα να έχουν κλείσει ήδη το ραντεβού τους έως το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης (28/4). Στην Ευρυτανία, οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας.

Όσοι εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους, έχουν πλήθος διαθέσιμων επιλογών για την ημέρα και ώρα του ραντεβού τους, με την εμβολιαστική διαδικασία να πραγματοποιείται απρόσκοπτα και με αυξανόμενο ενδιαφέρον. Η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία κάνει το εμβόλιο ακόμη και την επόμενη ημέρα από αυτήν που θα κάνει αίτηση για ραντεβού, λόγω μεγάλων διαθεσιμοτήτων του σκευάσματος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 30-39, έχουμε ξεπεράσει τις 100.000. Είναι πολύ θετικό ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή, ακόμα μια φορά να ενθαρρύνω τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν».

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για οριστικοποίηση ήδη τουλάχιστον 103.000 ραντεβού των πολιτών 30-39 ετών. Όπως είπε, πρόκειται για σημαντικό αριθμό που πρόκειται να ανέβει περαιτέρω.

Οι ηλικίες 30-39 θεωρούνται υψηλής σημασίας στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, λένε οι ειδικοί, λόγω της μεγάλης κινητικότητάς τους σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμφάνισης συμπτωμάτων ενώ μεταφέρουν τον ιό. Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα -κυρίως- από την επικοινωνιακή τακτική σε ΕΕ (αλλά και Ελλάδα), προβλέπει χρονική απόσταση των δύο δόσεων στις 12 εβδομάδες. Ωστόσο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως όσοι επιθυμούν να κάνουν γρηγορότερα την δεύτερη δόση, θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους και να το κάνουν 8 εβδομάδες μετά το πρώτο εμβόλιο.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η εμβολιαστική διαδικασία και για ηλικιακή ομάδα 40 έως 44 ετών, ενώ η κατηγορία 45-49 ετών θα μπει στο σύστημα από το Μεγάλο Σάββατο.

Στην Ευρυτανία έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.615 εμβολιασμοί: 1.475 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ 3.140 άτομα βρίσκονται στη φάση της 1ης δόσης. Την Τρίτη 27/4 χορηγήθηκαν συνολικά 88 δόσεις εμβολίων (οι 63 αφορούσαν τη 2η δόση).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ