3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας εναντιώνεται στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία – “Δημιουργούν ιατρούς δύο ταχυτήτων” – Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διαδηλώσεις από το σύνολο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, έφερε η ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου για το ΕΣΥ. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν συμμετείχε στην απεργία που προκηρύχθηκε, οι αντιδράσεις όμως είναι έντονες.

από την έντυπη έκδοση

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7). “Το νομοσχέδιο έχει την ισχυρή στήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Σπανίων Ασθενών και όλα τα άλλα, πιθανότατα, είναι συντεχνιακά”, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας αναφορές της αντιπολίτευσης στην αντίθεση ιατρικών συλλόγων και γιατρών του ΕΣΥ στις επίμαχες διατάξεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Μεταξύ των Ιατρικών Συλλόγων που τάσσεται κατά του νέου νόμου για το ΕΣΥ, είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και συντάσσεται με τις θέσεις του ΠΙΣ εκφράζοντας την αντίθεσή του σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί και αφορά στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, τις μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και ειδικότερα των άρθρων 7 και 10. Τα επίμαχα άρθρα αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του Ε.Σ.Υ., υποβαθμίζοντας την ήδη υποστελεχωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη, καταστρατηγώντας το δημόσιο και τον δωρεάν χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ.

Επιπλέον δημιουργούν ιατρούς δύο ταχυτήτων, αυξάνοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς και αλλάζουν τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, την δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας.

Ζητάμε την επαναφορά των μισθών στο ΕΣΥ, τουλάχιστον στα προ του μνημονίου επίπεδα και την άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των νέων ιατρών, οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά την εκπαίδευσή τους. Οι νέοι ιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τους τοκετούς εκτός Νοσοκομειακών Δομών (αλλαγές επικίνδυνες για την υγεία των επιτόκων και νεογνών), θα πρέπει οι ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στις προτάσεις της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, καθώς και της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΛΚΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΑΓΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ