1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ευρυτανίας, για τη 202η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων

Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ευρυτανίας, για τα 202 χρόνια από την Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων:

«Ἐν Ἐπιδαύρῳ τῇ 15ῃ Ἰανουαρίου. A´ τῆς Ἀνεξαρτησίας. ͵αωκβ (1822)». Έτσι κλείνει η Διακύρηξη της πρώτης Εθνικής Συνελεύσεως των αγωνιστών προγόνων μας. Συμπληρώθηκαν ήδη διακόσια και δύο χρόνια από την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης συνέλευσης, των πατέρων του έθνους που συγκεντρώθηκαν στην Επίδαυρο, στην τότε Πιάδα της Αργολίδας. Οι εργασίες της συνέλευσης άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 και περατώθηκαν σαν σήμερα, 15.01.1822. Οι περί τους εξήντα αντιπρόσωποι, Παραστάτες, από όλες τις επαναστατημένες περιοχές, συνέρχονται εκείνες τις ημέρες στην Επίδαυρο, για να καθορίζουν το προσωρινό όνομα της μικρής ελεύθερης πατρίδας, να καθορίσουν τα πρακτικά θέματα της διοίκησής της αλλά και για να εκδόσουν την περίφημη Διακύρηξη, του επαναστατημένου Έθνους. Θρυλικές μορφές της Επανάστασης υπογράφουν τα κείμενα της Επιδαύρου: Δημήτριος Υψηλάντης, Πετρό-μπεης Μαυρομιχάλης, Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός και Παραστάτης της Επαρχίας Καρπενησίου ο Επίσκοπός της, Λιτζάς και Αγράφων Δοσίθεος.

Οι αγωνιστές επαναστάτες και σοφοί πατέρες του Έθνους, που υπέγραψαν την πρώτη του Διακύρηξη, διεμήνυσαν πρωτοποριακές ιδέες, εμπνεόμενοι από υψηλές και ευγενικές αρχές, που μέσα από το κείμενό τους μας άφησαν ως παρακαταθήκη. Διαμηνύουν οι πρώτοι εθνοπατέρες, με αποδέκτες τόσο τους προγόνους μας όσο και εμάς: .«ἠναγκάσθημεν τέλος πάντων νὰ λάβωμεν τὰ ὅπλα εἰς χεῖρας καὶ νὰ ἐκδικήσωμεν ἑαυτοὺς καὶ τὴν πατρίδα ἡμῶν ἀπὸ μίαν τοιαύτην φρικτὴν καὶ ὡς πρὸς τὴν ἀρχὴν αὐτῆς ἄδικον τυραννίαν [..]. Ὁ κατὰ τῶν Τούρκων πόλεμος ἡμῶν [..], εἶναι πόλεμος ἐθνικός, πόλεμος ἱερός, πόλεμος τοῦ ὁποίου ἡ μόνη αἰτία εἶναι ἡ ἀνάκτησις τῶν δικαίων τῆς προσωπικῆς ἡμῶν ἐλευθερίας, τῆς ἰδιοκτησίας καὶ τῆς τιμῆς, τὰ ὁποῖα ἐνῷ τὴν σήμερον ὅλοι οἱ εὐνομούμενοι καὶ γειτονικοὶ λαοὶ τῆς Εὐρώπης τὰ χαίρουσιν, ἀπὸ ἡμᾶς μόνον ἡ σκληρὰ καὶ ἀπαραδειγμάτιστος τῶν Ὀθωμανῶν τυραννία ἐπροσπάθησεν μὲ βίαν νὰ ἀφαιρέσῃ καὶ ἐντὸς τοῦ στήθους ἡμῶν νὰ τὰ πνίξῃ».

Πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός, του οποίου μόνη αιτία είναι η ανάκτηση της ατομικής ελευθερίας, του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της προσωπικής αξιοπρέπειας, έτσι χαρακτηρίζεται ο Αγώνας του 1821, έτσι εμπνέει εμάς, ως Έλληνες Εφέδρους Αξιωματικούς και αυτό θέλουμε να διατηρηθεί σε αυτή την γενιά και στις επόμενες.

Με ευκαιρία λοιπόν την συμπλήρωση διακοσίων δύο (202) ετών από την περάτωση των εργασιών της Ά Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, θα θέλαμε να αποτίσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ανθρώπους που ξεσήκωσαν και οδήγησαν τους προγόνους μας στην ανάκτηση της Ελευθερίας τους, να θυμηθούμε και να υπενθυμίσουμε ότι κανένας αγώνας δεν κερδίζεται χωρίς κόπο και θυσίες.

Ειδικά, ως Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ευρυτανίας, θα θέλαμε να αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στον Παραστάτη (αντιπρόσωπο) της Επαρχίας Καρπενησίου, Επίσκοπο Λιτζάς και Αγράφων Δοσίθεο, ο οποίος μαζί με άλλους Θρυλικούς Αγωνιστές του 1821, συνυπέγραψε τα συγκλονιστικά κείμενα -παρακαταθήκη του πρώτου Συντάγματος της Ελεύθερης Πατρίδας μας. Νοερή η απόδοση τιμών, καθώς δεν υπάρχει μνημείο του μεγάλου αυτού Αγωνιστή του 1821.

Ο Πρόεδρος, Γεώργιος Χαλκιάς

Ο Γενικός Γραμματέας, Ιωάννης Δημητρίου

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ