4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πιστοί και φέτος στο έθιμο οι “Καλημεράδες” του Μεγάλου Χωριού. Τα κάλαντα της παραμονής των Φώτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε συνθήκες πανδημίας πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, το έθιμο των Καλήμερων: πρόκειται για τα κάλαντα που τραγουδούν παραμονή των Φώτων οι άντρες του χωριού, μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (σε Ελλάδα και Ευρυτανία) δεν επέτρεψαν συναθροίσεις και επισκέψεις στα σπιτικά και τα μαγαζιά του χωριού, ωστόσο, έστω και συμβολικά, οι Καλημεράδες τραγούδησαν τα κάλαντα στην πλατεία, χθες (5/1) βράδυ.

"Καλήμερα - καλήμερα, αφέντη μ', καλή σου μέρα!

Αφέντη μ΄ στα σαράγια σου καντήλια κρεμασμένα

Δίχως αλύσσια κρέμονται, δίχως αέρα σιώνται

Αν βάλεις λάδι και κερί φέγγουν στην γειτονιά σου,

κι αν βάλεις λάδι μοναχά, φέγγουν στην αφεντιά σου!

Πολλά είπαμε τα’ αφέντη μας, ας πούμε της κυράς.

Κυρά μου όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησιά,

βάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθι

και τον καθάριο αυγερινό βάζεις καγκελοφρύδι!"

Έτσι άρχισαν και φέτος τα κάλαντα οι Καλημεράδες.

Οι στίχοι από τα κάλαντα διαμορφώνονται εν συνεχεία αναλόγως τη σύνθεση του σπιτικού (εάν έχει αγόρι ή κορίτσι κλπ.), ενώ οι νοικοκυρές προσφέρουν, σύμφωνα με το έθιμο, τσίπουρο, κρασί, πίτες, γλυκίσματα, λεφτά κ.α.

Είθισται, με τα χρήματα που συγκεντρώνουν, οι Καλημεράδες να διοργανώνουν φαγοπότι και γλέντι ανήμερα των Φώτων, δωρεάν για όλους, χωριανούς και επισκέπτες.

“Απόψε για εμάς είναι μια ξεχωριστή βραδιά (…). Κάθε χρόνο διατηρούμε ένα έθιμο που κρατά πάρα πολλά χρόνια, από την Τουρκοκρατία, και είναι αφιερωμένο σ’ όλους τους Μεγαλοχωρίτες, σε όλα τα μέλη των οικογενειών των Μεγαλοχωριτών, στον παπά του χωριού, στους ξενιτεμένους (…). Δυστυχώς, φέτος το έθιμο θα περιοριστεί μόνο στον πλάτανο της πλατείας, γιατί οι εποχές που διανύουμε την πανδημία δεν μας επιτρέπουν περισσότερα. Κάνουμε, όμως, την προσπάθεια να το διατηρήσουμε και να μείνει όπως ήταν πάντα”, είπε για τα Καλήμερα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγ. Χωριού, κ. Γιάννης Γαβρίλης.

Τα κάλαντα των Φώτων και στο Κλαυσί

Τα κάλαντα των Φώτων τραγουδιούνται και στο Κλαυσί Ευρυτανίας, από τους άνδρες του χωριού αλλά με διαφορετικούς -σε σχέση με το Μεγ. Χωριό- στίχους:

Κάλαντα Φώτων στο Κλαυσί Ευρυτανίας, το 2011

Πόλος έλξης το Μεγ. Χωριό

Την ίδια ώρα, ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση της εορταστικής περιόδου δηλώνουν οι επαγγελματίες του Μεγάλου Χωριού, που αποτέλεσε -για ακόμα μία χρονιά- έναν εκ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους επισκέπτες.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων η πληρότητα στα καταλύματα άγγιξε το 95%, λέει ο πρόεδρος του χωριού, ενώ μικρή κάμψη καταγράφηκε την Πρωτοχρονιά, λόγω των νέων μέτρων και της εκτόξευσης των κρουσμάτων κορονοϊού· αισιοδοξία εκφράζεται και για τα Θεοφάνεια, που «παραδοσιακά» επιλέγεται από πολλούς τουρίστες της Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ