26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Πλατεία Κυρίλλου Καστανοφύλλη”, στην Καστανιά Ευρυτανίας. Προγραμματισμός εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης από τον τοπικό σύλλογο

από την έντυπη έκδοση

Στην οφειλόμενη απόδοση τιμής σε μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα του τόπου, προτίθεται να προχωρήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιωτών.

Τα Ευρυτανικά Νέα, προ δύο μηνών, είχαν φιλοξενήσει εκτενές άρθρο του θεολόγου κ. Ζαχαρία Ζηνέλη, για τον Κύριλλο Καστανοφύλλη, ηγούμενο και αναμορφωτή της Ι.Μ. Προυσού, υποστηρικτή της Επανάστασης και ιδρυτή της Σχολής των Ελληνικών Γραμμάτων της Ρούμελης. Οι Καστανιώτες θα δώσουν το όνομά του στην πλατεία του χωριού, ενώ οργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία.

Για τον Καστανοφύλλη

Πιο ειδικά, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης, το Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισε να πραγματοποιήσει το πρώτο εικοσαήμερο του προσεχούς Αυγούστου εκδηλώσεις στην Καστανιά, να συμμετέχει σε όποιες εκδηλώσεις θα προκριθούν για να γίνουν στο πρώην Δ.Δ. Προυσού και μέλη να παραστούν στις εκδηλώσεις που θα γίνουν γενικότερα στον δήμο Καρπενησίου.

Η πιο σημαντική, προγραμματιζόμενη εκδήλωση του καλοκαιριού στην Καστανιά αφορά και έχει στο επίκεντρό της τον Κύριλλο Καστανοφύλλη (1775 – 1835), σπουδαία πνευματική μορφή με συμβολή πολυποίκιλη, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, με έργο στη Μονή Προυσού και συνεισφορά στην προετοιμασία του ξεσηκωμού, καθώς υπήρξε και ιδρυτής της Σχολής Ελληνικών Γραμμάτων Προυσού, τον οποίον «…έστω κι αργά ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να τον τιμήσει η γενέτειρά του», όπως αναφέρουν οι Καστανιώτες. Θα κατασκευασθεί ψηφιδωτό με εικόνα του Κυρίλλου και θα τοποθετηθεί αυτή σε μνημείο – στήλη στην πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της εικόνας και του μνημείου, καθώς και της ονομασίας της πλατείας ως «Πλατεία Κυρίλλου Καστανοφύλλη».

Την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο, θα γίνει η παρουσίαση βιβλίου που θα εκδώσει ο σύλλογος με τίτλο «Καστανιά – Τόρνος και Πρόδρομος Ευρυτανίας, τρία χωριά με σημαντική αρχαία και νεότερη ιστορία», του Ευρυτάνα ιστορικού ερευνητή, κ. Δημήτρη Φαλλή. Η εκδήλωση θα κλείσει με παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Επίσης, σχεδιάζεται η οργάνωση εξόρμησης-πεζοπορίας στην ιστορική τοποθεσία «Αποκλείστρα της Καστανιάς» (έχουν, επίσης, αναφερθεί με ολοσέλιδο αφιέρωμά τους τα ΕΝ), που υπήρξε καταφύγιο για χιλιάδες γυναικόπαιδα την εποχή της Επανάστασης. Απαραίτητη προϋπόθεση, τονίζει ο σύλλογος, είναι να προστατευθεί προηγουμένως το εκεί απόκρημνο μονοπάτι και να τοποθετηθεί πινακίδα με περιγραφή της ιστορικότητας του τόπου. Οι ανωτέρω εκδηλώσεις – δράσεις, καθώς και η ονομασία μιας οδού στο Καρπενήσι ως «Οδός Κυρίλλου Καστανοφύλλη», έχουν ήδη προταθεί στον δήμο Καρπενησίου, αλλά και προς την ΠΕ Ευρυτανίας, όπως και η κατά το δυνατόν οικονομική στήριξή τους.

Και στον Προυσό

Παράλληλα, έχει προταθεί στον δήμο Καρπενησίου και την ΠΕ Ευρυτανίας, από κοινού από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Προυσού και Καστανιάς, η διεξαγωγή τιμητικής εκδήλωσης στον Προυσό, για την εμβληματική προσωπικότητα του Γ. Καραϊσκάκη, για τους αγώνες και τις δράσεις του καθώς και για τα ιστορικά «ίχνη» που άφησε το πέρασμά του στη Μονή Προυσού, αλλά και για την πνευματική προσωπικότητα του Κ. Καστανοφύλλη.

Τέλος, έχουν προταθεί: Η συντήρηση των «Πύργων Καραϊσκάκη», ώστε να είναι επισκέψιμα από το κοινό, όπως και η συντήρηση και ανάδειξη του κτηρίου (περιοχή Άγιοι Πάντες) στο οποίο πιθανότατα στεγάστηκε η Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων Προυσού.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ