27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στην Παλαιοκατούνα χτυπά η “καρδιά” του πρωτογενούς τομέα. Αρχίζει σήμερα το 3ήμερο Συνέδριο Νέων Αγροτών – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Να καταγράψει προβλήματα και προοπτικές της αγροτικής παραγωγής, να προβάλει τα τοπικά προϊόντα και να προειδοποιήσει για την κλιματική αλλαγή, έχει θέσει, μεταξύ άλλων, ως στόχους το 27ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών που διεξάγεται από 1 έως 3 Οκτωβρίου στην Παλαιοκατούνα. Το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών Χορηγός επικοινωνίας είναι τα Ευρυτανικά Νέα και το www.evrytanika.gr.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον αγροτικό πληθυσμό, η διοργάνωση έρχεται να θέσει επί τάπητος ζητήματα διαχρονικά όσο και επίκαιρα, στο πλαίσιο ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Αποτελεί δε το συνέδριο μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την περιοχή των Αγράφων να συσπειρώσει δυνάμεις και να επιδιώξει την εξωστρέφεια, για την ανάδειξη, λόγου χάριν, τοπικών παραδοσιακών προϊόντων κ.α.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α., κ. Νίκος Παυλονάσιος, δήλωσε (εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»), σχετικά με την επιλογή της Παλαιοκατούνας για τη διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου: «Μέσα σε μία δύσκολη περίοδο της πανδημίας, η Π.Ε.Ν.Α. τόλμησε για τη διοργάνωση του συνεδρίου της, το οποίο αποτελεί θεσμό για 26 και πλέον χρόνια. Επιλέξαμε τον Δήμο Αγράφων για να μεταφέρουμε το μήνυμα σε όλους τους νέους αγρότες της χώρας, ότι ο αγροτικός τομέας δεν έχει μόνο πεδιάδες. Έχει και δύσβατες περιοχές, όπου κατοικούν άνθρωποι και κυρίως αγρότες. Θέλουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στην ύπαιθρο, γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από τη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα δίνουμε λύσεις σε πολλά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας και κυρίως τους νέους».

Το συνέδριο θα γίνει με τη συμμετοχή στελεχών χάραξης αγροτικής πολιτικής, πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιχειρήσεων, επιστημόνων, ανθρώπων του αγροτικού τομέα κ.α. Θα μιλήσουν και αρκετοί Ευρυτάνες, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής παραγωγής στον τόπο μας.

Τα κύρια θέματα

Στο 3ήμερο πρόγραμμα εργασιών που γνωστοποιήθηκε, κυριαρχούν θέματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, τον ρόλο των αγροτών μέσα από την πανδημία, την ανάπτυξη της ορεινής κτηνοτροφίας, τη διαχείριση των βοσκοτόπων, τον τουρισμό της υπαίθρου, τα τοπικά προϊόντα, καθώς τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών. «Το συνέδριο δημιουργεί μια μοναδική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και δικτύωσης για του νέους αγρότες για να βελτιώνουν τόσο τους επιχειρηματικούς, όσο και τους επιχειρησιακούς στόχους με όραμα την ανασυγκρότηση μιας παραγωγικής χώρας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται περισσότερες από 25 ομιλίες.

Σήμερα το απόγευμα ανοίγει η αυλαία

Η έναρξη των εργασιών στην Παλαιοκατούνα θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, 1 Οκτωβρίου 2021, με τους κ.κ. Παυλονάσιο Νίκο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και Γιάννη Σάρρο, Δημοσιογράφο και Συντονιστή. Θα ακολουθήσει, στις 7.30μμ, χαιρετισμός του κ. Σπήλιου Λιβανού, Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων και λίγο αργότερα τον λόγο θα λάβει η κα Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής (Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ε.Κ.). Στο βήμα θα ανέβουν, κατόπιν, ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και ο κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, Δήμαρχος Αγράφων. Ο ήχος της παραδοσιακής κουδούνας θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη του 3ήμερου συνεδρίου, ενώ το ίδιο βράδυ θα παρατεθεί δείπνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ