26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στη Βουλή η ανάγκη ολοκληρωτικής αναστήλωσης της Γέφυρας Μανώλη. Η ερώτηση Βελόπουλου και η (θετική) απάντηση Μενδώνη

«Επιτακτική ανάγκη θεωρείται η ολοκληρωτική αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας ‘Μανώλη’, του αρχαιότερου γεφυριού της Ευρυτανίας», αναφερόταν σε ερώτηση που κατατέθηκε προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, στη Βουλή των Ελλήνων, από τον Βουλευτή και Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, κ. Κυριάκο Βελόπουλο, στις 29 Απριλίου 2022. Η απάντηση της υπουργού ήρθε στις 25 Μαΐου και προαναγγέλλει θετικές εξελίξεις σχετικά με την προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού γεφυριού.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑ: «Αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας “Μανώλη” Ευρυτανίας»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Ευρυτανίας και επιστολής του «Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη», επιτακτική ανάγκη θεωρείται η ολοκληρωτική αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας «Μανώλη», του αρχαιότερου γεφυριού της Ευρυτανίας. Το «γεφύρι του Μανώλη» βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από το Καρπενήσι, κατασκευασμένο το 1659, όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».

Πρόκειται για ένα πέτρινο μονοτοξωτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, ένα πραγματικό αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Το γεφύρι ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Τώρα πια και μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το γεφύρι, αναλόγως της στάθμης των νερών της λίμνης, πότε εξαφανίζεται και πότε επανεμφανίζεται σταδιακά. Παρ΄ όλες τις εργασίες αντιστήριξης που έγιναν στα βάθρα το 2018 και το 2019, εντούτοις η ολοκληρωτική κατάρρευση της γέφυρας είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως προβείτε στις απαραίτητες εργασίες, προκειμένου εξ ολοκλήρου να αναστηλωθεί, κατά την αρχική του μορφή, η θρυλική Γέφυρα «Μανώλη» Ευρυτανίας, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, δια της προσδιδόμενης δυνατότητας στους επισκέπτες της να θαυμάζουν ιστορία 360 ετών και κατά το χρονικό διάστημα που η στάθμη του ποταμού Αγραφιώτη θα το επιτρέπει;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ“.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Στην απάντησή της προς τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, προγραμματίζει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας Μανώλη.

Η απάντησή της έχει αναλυτικά ως εξής:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4951/3.5.2022 Ερώτηση με θέμα: «Αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας “Μανώλη” Ευρυτανίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4951/3.5.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: Η Γέφυρα Μανώλη Ευρυτανίας κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/27795/725/04-08-1988 (ΦΕΚ 635/Β/30-08-1988).

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων υλοποίησε το αναγκαία σωστικά μέτρα προστασίας και αντιστήριξης της γέφυρας, βάσει εγκεκριμένης Τεχνικής έκθεσης (αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/ΤΜΒΜΜ/483238/49781/2997/1004/02-10- 2018 Απόφαση της ΔΑΒΜΜ, ΑΔΑ: 65ΧΦ4653Π4-1ΧΦ). Σύμφωνα με την ανωτέρω Διεύθυνση, μετά την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης έργου στις 24-12-2018, το έργο, προϋπολογισμού 49.017,20 €, ολοκληρώθηκε στις 22-10-2019 και παρελήφθη, χωρίς παρατηρήσεις, με το από 20-12-2019 Πρωτόκολλο Παραλαβής εργασιών.

Εν συνεχεία των ανωτέρω, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, προγραμματίζει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη της γέφυρας Μανώλη.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ“.

[Οι φωτογραφίες είναι του Γρηγόρη Φέρρα, επικεφαλής του «Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη»]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ