4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στον Πειραιά το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem» – Θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στη Μασσαλία

Έναν εξαιρετικά τιμητικό και σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία συνεχίζει να διαδραματίζει ο Δήμος Πειραιά, καθώς υποδέχεται στο λιμάνι του Πειραιά, το Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem», το οποίο θα μεταφέρει δια θαλάσσης την Ολυμπιακή Φλόγα στην Μασσαλία της Γαλλίας.

Το εμβληματικό «Belem» θα καταπλεύσει τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 16:00, στην Ακτή Ξαβερίου (Πύλη Ε12, κάτω από το Λιοντάρι του Πειραιά) και θα συνοδεύεται από τη Φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού LOIRE F/S. Είναι η πρώτη φορά που η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρεται δια θαλάσσης.

Οι Πειραιώτες κι όχι μόνο θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν την «ψυχή» ενός θρυλικού πλοίου, καθώς από τις 24 έως τις 26 Απριλίου θα είναι επισκέψιμο δωρεάν για το κοινό, εφόσον γίνει προ κράτηση θέσης. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα πλαισιώσει μουσικά την άφιξη του πλοίου.

Στις 27 Απριλίου και αφού η Φλόγα θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, το Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem», θα αναχωρήσει από τον Πειραιά, μεταφέροντας τη Φλόγα στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Για το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem»

Το «Belem» από το 1984 έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικό Μνημείο», αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας και γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς έκανε το παρθενικό ταξίδι του από τη Νάντη στο Μπελέμ της Βραζιλίας το 1896.

Είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, το οποίο και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το εμβληματικό ιστιοφόρο που είναι 128 ετών, πήρε το όνοµά του από την έδρα της εταιρείας του εφοπλιστή και τραπεζίτη της Νάντης, τον Φερνάντ Κρουά, το Μπελέµ της Βραζιλίας, την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αµαζόνιο, που ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας.

Το περίφημο «Belem» χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορεύματος και συνήθως το φορτίο του ήταν κακάο από τη Βραζιλία, ενώ μπορούσε να μεταφέρει έως και 675 τόνους.

Το εντυπωσιακό ιστιοφόρο αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ