27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ταξίδι στα μυστικά του Σύμπαντος. Το δραστήριο καλοκαίρι του συλλόγου αστρονομίας Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ)

Σταθερά αυξανόμενο καταγράφεται το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την αστρονομία. Βραδιές αστροπαρατήρησης με μεγάλη συμμετοχή έγιναν φέτος το καλοκαίρι σε Στάβλους, Μικρό Χωριό και Μυρίκη Καρπενησίου

από την έντυπη έκδοση

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας “Αρτεμις” έχει θέσει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να καταστήσει προσιτή τη γνώση του Σύμπαντος και «όχημα» προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν και οι αστροβραδιές που διοργανώνει στη διάρκεια του έτους -και κυρίως το καλοκαίρι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Και το φετινό καλοκαίρι, ο σύλλογος πραγματοποίησε εκδηλώσεις αστροπαρατήρησης με αναγνώριση αστερισμών με γυμνό οφθαλμό, παρατήρηση Σελήνης, ορατών πλανητών και βαθέως ουρανού (αστρικά σμήνη, νεφελώματα) με τηλεσκόπιο. Οι δράσεις είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα των Γιορτών Δάσους 2023 και η αρχή έγινε από το χωριό Στάβλοι, στις αρχές Αυγούστου. Ακολούθησε το Μικρό Χωριό στις 16/8 και η Μυρίκη (ξωκλήσι Προφ. Ηλία) στις 20 του ίδιου μήνα.

«Χαρήκαμε ιδιαίτερα με την ανταπόκριση του κόσμου, καθώς υπήρχε μεγάλη προσέλευση σε όλες τις αστροβραδιές. Είναι υπέροχο να βλέπουμε τον κόσμο να ανακαλύπτει τον μαγευτικό κόσμο του ουρανού. Η αστρονομία μπορεί να είναι πραγματικά συναρπαστική, και μέσω αυτών των εκδηλώσεων, προσπαθούμε να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία με τους πολίτες όλων των ηλικιών», λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος.

Η Ευρυτανία, ως γνωστόν, διαθέτει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στην Ελλάδα, καθώς η φωτορρύπανση είναι σχεδόν μηδενική. Καθίσταται λοιπόν αυτομάτως τόπος ιδανικός για την παρατήρηση των πλανητών, των γαλαξιών, των νεφελωμάτων. Για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ώστε να δημιουργηθεί «Κέντρο Αστρονομίας – Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας» στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου.

Σε εκδηλώσεις στην Κύμη Ευβοίας

Εξάλλου, ο Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος εκπροσώπησε τον Σύλλογο Αστρονομίας Ευρυτανίας στη διοργάνωση “Sterea Stellar Nights – Βραδιές Αστροφυσικής & Παρατήρησης”, που έγινε στα τέλη Αυγούστου στην Κύμη Ευβοίας. Κατά τη διάρκεια του διήμερου 25-26/8, πραγματοποιήθηκε μία σειρά από διαλέξεις από αναγνωρισμένους επιστήμονες στον τομέα της Αστροφυσικής ενώ παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπια. Την οργάνωση είχε αναλάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ