26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα βιβλία της Επανάστασης… στη Δομνίστα. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία

από την έντυπη έκδοση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση βιβλίων σχετικών με την Επανάσταση του 1821, που λειτούργησε στη Δομνίστα κατά το χρονικό διάστημα 6 έως 31 Αυγούστου 2021 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα, η Τοπική Κοινότητα Δομνίστας, σε συνεργασία με την Πανευρυτανική Ένωση, παρουσίασαν για 25 ημέρες, στη μεγάλη αίθουσα του δημοτικού ξενώνα, εκατοντάδες βιβλία σχετικών με την Επανάσταση του 1821. Τα βιβλία αυτά ανήκουν στην πλούσια Κοινοτική Βιβλιοθήκη Δομνίστας, εκτός μερικών, που «δάνεισε» για τον σκοπό αυτό, η Πανευρυτανική Ένωση.

Όπως έγραψαν και σε σχετικό ρεπορτάζ τα «Ευρυτανικά Νέα» (αρ. φυλ.964/11-8-21), τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Αυγούστου 2021, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιού και του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη, αμέσως μετά το πέρας της επετειακής εκδήλωσης που έγινε στην πλατεία του χωριού, με θέμα «Ο Καραϊσκάκης στη Δομνίστα και το νέο ξεκίνημά του».

Τα βιβλία ήταν ταξινομημένα κατά θεματικές ενότητες, ήτοι πολύτιμα λευκώματα, ιστορίες σχετικές με την Επανάσταση (Τρικούπη, Φωτιάδη, Κόκκινου, Παπαρρηγόπουλου, Εκδοτικής Αθηνών κ.ά.), βιβλία για διάφορους ήρωες (Μάρκος Μπότσαρης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Θεοδ. Κολοκοτρώνης, Κ. Κανάρης, Μπουμπουλίνα, Οδ. Ανδρούτσος κ.ά.), Απομνημονεύματα (Μακρυγιάννη, Κολοκοτρώνη κ.ά.), δοξασμένοι τόποι (Σούλι, Μεσολόγγι, Ψαρά κ.ά.).

Δεκάδες ήταν και τα βιβλία που έχουν συγγράψει Ευρυτάνες συγγραφείς και είναι σχετικά με την Επανάσταση του 1821 (Πάνος Βασιλείου, Δημήτρης Σταμέλος, Ανδρέας Σιώκος, Επαμ. Φραγκίστας, Κ. Κωτσοκάλης, Ανάργυρος – Γιάννης Μαυρομύτης, Κώστας Μπουμπουρής, Δημ. Ευαγγελοδήμος, Κ. Α. Παπαδόπουλος κ.ά.). Επίσης, ξεχωριστή θέση είχαν τα διάφορα τοπικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες, με αφιερωματικά άρθρα στον αγώνα της Εθνεγερσίας.

«Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το πλήθος των βιβλίων, πολλά από τα οποία, είναι σπάνια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δομνίστας κ. Νίκος Β. Καρέτσος. Τέλος, να αναφέρουμε πως ακόμη και κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, και ενώ η έκθεση είχε ολοκληρωθεί, αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη, με την ξενάγηση να συνεχίζεται από τον υπεύθυνο, κ. Κων/νο Α. Παπαδόπουλο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ