26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα “Λαζαράκια”, πασχαλινό έθιμο, αναβίωσαν στο 1ο Δημοτικό και 1ο Νηπιαγωγείο Καρπενησίου

Γράφουν οι εκπαιδευτικοί του 1ου Νηπιαγωγείου & του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου:

“Πραγματικά, μύρισε Πάσχα στην αυλή του σχολείου μας την Τρίτη 12 Απριλίου, όταν τα πρωτάκια μας και τα νηπιάκια του 1ου Νηπιαγωγείου έφτιαξαν πεντανόστιμα Λαζαράκια.

Τα Λαζαράκια είναι ένα πασχαλινό έθιμο που γίνεται στα νοικοκυριά το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά σταφιδοψωμάκια που μοιάζουν με ανθρωπάκια. Μέσα στη ζύμη συνήθως βάζουν σταφίδες, καρύδια ή ό,τι άλλο παράγει ο κάθε τόπος. Για τα μάτια, τους βάζουν καρφάκια από γαρίφαλα, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι τυλιγμένο με φασκιές, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Μάλιστα λένε «Λάζαρο αν δε πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις».

Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα να βλέπει κανείς τόσο τα πρωτάκια όσο και τα νηπιάκια να πλάθουν, να στολίζουν και να τραγουδούν τα Λαζαράκια τους. Στη συνέχεια, τα πρωτάκια με μεγάλη προθυμία βοήθησαν τα νηπιάκια να γράψουν στο χαρτί τη λέξη  «ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ», ενώ εκείνα ανταποκρίθηκαν με χαρά και τελικά όταν τα παιδιά χαμογελούν, ο κόσμος ομορφαίνει…

Τέλος, τραγούδησαν όλα μαζί τα κάλαντα του Λαζάρου και απόλαυσαν τα φρεσκοψημένα τους Λαζαράκια.

Την παραπάνω δραστηριότητα, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο, συντόνισαν οι νηπιαγωγοί κα. Μουτσώκου Αγγελική και κα. Μάντζαρη Έλενα καθώς και οι εκπαιδευτικοί κα. Μήλα Βασιλική και η κα. Βουτσέλη Δήμητρα, με την αμέριστη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου κα. Μπανιά Μαργαρίτας και του Διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Μοτσιόλα Σιδέρη“.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ