27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα 2 ευρώ/λίτρο αγγίζει πλέον η αμόλυβδη στην Ευρυτανία, ξεπέρασε το 1,70 το πετρέλαιο κίνησης – Χωρίς “φρένο” οι αυξήσεις στα καύσιμα

Δυσβάσταχτα καθίστανται τα κόστη μετακίνησης στην Ευρυτανία, καθώς η αμόλυβδη βενζίνη βρίσκεται μια ανάσα από τα 2 ευρώ/λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης εκτοξεύτηκε πάνω από το 1,70 ευρώ/λίτρο. Πάγιο αίτημα των επαγγελματιών η μείωση του ΕΦΚ

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας διαμορφώνονται από τις αυξήσεις στα καύσιμα. Η εκρηκτική άνοδος στις παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου συμπαρασύρει τις τιμές της λιανικής πώλησης σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα καύσιμα είναι η ανάλυση της εξέλιξης της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτάνια) στα πρατήρια της Ευρυτανίας. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων του Υπουργείο Ανάπτυξης, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 η μέση τιμή διάθεσης στον νομό ήταν στο 1,937 ευρώ ανά λίτρο, η τρίτη ακριβότερη στην επικράτεια -μετά τις Κυκλάδες (2,042) και τα Δωδεκάνησα (1,985).

Μάλιστα, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 η βενζίνη στην Ευρυτανία πωλούνταν ακόμα ακριβότερα, στο 1,956 ευρώ/λίτρο, μία «ανάσα» από τα δύο ευρώ (!). Η μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 1,865 ε/λ. Έναν χρόνο πριν, στις 31/1/2021, η βενζίνη στην Ευρυτανία κόστιζε 1,590 ευρώ/λίτρο, αυξήθηκε δηλαδή 23% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Τα δύο ευρώ, πάντως, έχει προ πολλού ξεπεράσει η αμόλυβδη των 100 οκτανίων: χθες κόστιζε… 2,121 ευρώ/λίτρο.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται και στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον νομό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η τιμή του έχει ξεπεράσει το 1,7 ευρώ (1,708 στις 14/2), σημειώνοντας αύξηση 27% κατά τον τελευταίο χρόνο. Πέρυσι τέτοια εποχή, με 60 ευρώ ένας οδηγός έβαζε σχεδόν 45 λίτρα diesel, ενώ σήμερα στο ντεπόζιτο θα προστεθούν μόνο 35!

Μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων ανά νομό
Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων εκφράζει το πάγιο και διαρκές αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει καίρια τα νοικοκυριά. Η ΠΟΠΕΚ απέστειλε και επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ