2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ακριβή μου βενζίνη… Ξεπέρασε τα 2,10 ευρώ / λίτρο η αμόλυβδη στην Ευρυτανία – Στις 15/10 η έναρξη του πετρελαίου θέρμανσης

Τα ακριβότερα υγρά καύσιμα στην ηπειρωτική Ελλάδα πληρώνουν οι οδηγοί στην Ευρυτανία. Η τιμή του ντίζελ κίνησης έχει σημειώσει “άλμα” 20% μέσα σε λίγους μήνες. Ανησυχία για την τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου

από την έντυπη έκδοση

Διαδοχικές αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια της Ευρυτανίας, με την αμόλυβδη να έχει ξεπεράσει -πλέον- τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή βενζίνης και πετρελαίου ακολούθησε ανοδική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, τάση που συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο. Στις αναγκαίες περιορίζουν τις μετακινήσεις τους οι οδηγοί.

Οι αυξήσεις των διεθνών τιμών στα καύσιμα που ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας στις αρχές του καλοκαιριού, για μείωση της παραγωγής συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ δεν εμφανίζει έως τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Οι τιμές των υγρών καυσίμων κίνησης κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ασκώντας τεράστια πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεταφορικές δαπάνες αποτελούν το 13% της ετήσιας δαπάνης των νοικοκυριών και την 3η υψηλότερη κατηγορία δαπανών του μέσου προϋπολογισμού τους.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στην Ευρυτανία στα 2,114 ευρώ ανά λίτρο, με τον μεσοσταθμισμένο μέσο όρο να βρίσκεται στα 2,011 ευρώ/λίτρο. Πρόκειται για την 3η υψηλότερη τιμή πανελλαδικά, μετά τις Κυκλάδες (2,285) και τα Δωδεκάνησα (2,183).

Χαρακτηριστικό είναι το ράλι ανόδου που καταγράφεται στις τιμές των καυσίμων (στην Ευρυτανία αλλά και πανελλαδικά) ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού. Στις 4 Ιουνίου η αμόλυβδη πωλούνταν στο Καρπενήσι προς 1,949 ευρώ/λίτρο, ενώ στα μέσα Αυγούστου είχε ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ (2,042 στις 13/8). Στις 27 του ίδιου μήνα βρέθηκε στα 2,076 ευρώ και πλέον έχει ξεπεράσει τα 2,11 ευρώ/λίτρο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8,5% μέσα σε 100 ημέρες. Απλησίαστη είναι η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων, που διατίθεται στα πρατήρια της Ευρυτανίας προς 2,303 ευρώ ανά λίτρο. Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και οι οδηγοί ντίζελ αυτοκινήτων, καθώς το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 18,5% από τις αρχές του καλοκαιριού· πωλούνταν σε τιμή 1,622 στις αρχές Ιουνίου και έχει φθάσει σήμερα στο 1,927 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία του Παρατηρητήριου Υγρών Καυσίμων, οι τιμές είναι 12% υψηλότερες από αυτές του Ιανουαρίου το 2022 και 25% υψηλότερες από τον Οκτώβριου του 2014, όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου (Brent Crude Oil) ήταν σε αντίστοιχα επίπεδα με τις τρέχουσες τιμές. Στις 28 Νοεμβρίου 2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση περί εκκίνησης της διαδικασίας κανονιστικής παρέμβασης (του αρ. 11 του Ν.3959/2011) στον κλάδο των πετρελαιοειδών για να αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής (διύλιση, εμπορία και λιανική διάθεση) των προϊόντων (αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης) στην ελληνική αγορά. Τα τελικά πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος, έντονος είναι ο προβληματισμός και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, και το οποίο -με βάση τα σημερινά δεδομένα- εκτιμάται ότι θα διατεθεί σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η τιμή του ήταν μειωμένη λόγω των επιδοτήσεων στην αντλία από πλευράς κυβέρνησης. Με τιμή στο 1,485 ευρώ/λίτρο είχε «ανοίξει» πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρυτανία.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ