7 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Την Κυριακή (1/10) η βιβλιοπαρουσίαση των ΓΑΚ ν. Ευρυτανίας στο Καρπενήσι – Μια ιστορία για την οικογένεια Μπακόλα

Η ιστορία αρχίζει στην προπολεμική Ευρυτανία και ξετυλίγεται στην περίοδο της Κατοχής με επίκεντρο τη ζωή, τη δράση και τον θάνατο του Δημήτρη Μπακόλα (πρεσβύτερου), βασικού συντελεστή για την οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης και του Κ.Κ.Ε. στη Ρούμελη

Μια προσωπική και οικογενειακή ιστορία, ανάμεσα σε δύο κόσμους στη διάρκεια του 20ου αιώνα, καταγράφεται σε τρία βιβλία που θα παρουσιαστούν στο Καρπενήσι, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα ΓΑΚ Ευρυτανίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – ΠΕ Ευρυτανίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου και οι Φίλοι ΓΑΚ Ευρυτανίας και τον συντονισμό της έχουν αναλάβει η Μαρία Παναγιωτοπούλου (Προϊσταμένη ΓΑΚ Ευρυτανίας), η Γιούλη Μάλαινου (Α. Προϊσταμένη Βιβλιοθήκης) και ο Γιάννης Δημητρίου (Αντιπρόεδρος ΔΣ Φίλων ΓΑΚ).

Η ιστορία αρχίζει στην προπολεμική Ευρυτανία και ξετυλίγεται στην περίοδο της Κατοχής με επίκεντρο τη ζωή, τη δράση και τον θάνατο του Δημήτρη Μπακόλα (πρεσβύτερου), βασικού συντελεστή για την οργάνωση της Εθνικής Αντίστασης και του Κ.Κ.Ε. στη Ρούμελη, όπως την καταγράφει ο αδελφός του, Ανέστης Μπακόλας. Το τέλος της ιστορίας του Δημήτρη Μπακόλα πρεσβύτερου, η δολοφονία του στην Αιδηψό (Ιούλιος 1945) με φρικτά βασανιστήρια, είναι η αφετηρία μιας άλλης ιστορίας, του γιού του, που ήταν τότε πέντε μηνών, Δημήτρη Μπακόλα νεότερου. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό ζωής που ξανοίγεται σε χώρες, πόλεις, ιδεολογίες και πολιτισμούς τόσο του Δυτικού Κόσμου, όσο και του Ανατολικού Μπλοκ, στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού όπου το «πεπρωμένο» τού όρισε να ζήσει.

«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, το Τμήμα ΓΑΚ Ευρυτανίας, να αναλάβουμε τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, ουσιαστικά γιατί τα βιβλία προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση για πολλά θέματα και της τοπικής ιστορίας αρχικά, αλλά και της διεθνούς, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάθε αναγνώστης», αναφέρουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ν. Ευρυτανίας στη σχετική πρόσκληση. «Επιπλέον», σημειώνουν, «θελήσαμε να προσφερθεί στον Δημήτρη Μπακόλα νεότερο η δυνατότητα να ολοκληρώσει τη δική του «τηλεμάχεια», να μιλήσει για τον πατέρα που δεν γνώρισε, αλλά και να συνομιλήσει για αυτόν με ανθρώπους που τον γνώρισαν».

Τέλος, για να τιμηθεί η μνήμη του Δημήτρη Μπακόλα πρεσβύτερου, καθώς το υπόσχεται ο Γεωργούλας Μπέικος: «Ένα μπορώ να σου ορκιστώ, αξέχαστε: ευχή και κατάρα θ’ αφήσω, στο μνημείο που θα σου στήσει κι εσένα μια μέρα ο λαός και η ιστορία, να χαραχτούνε πάνω σε ευρυτανική στουρναρόπετρα τα λόγια σου: «Ηταν τόσο ωραία τα όσα φτιάξαμε”».

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι: Θανάσης Κωνστ. Μπακόλας, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος European Profiles S.A., Γιάννης Σακκάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Κερκοπούλου, Συγγραφέας, Εκδότρια και Δημήτρης Μπακόλας, Πρόεδρος European Profiles S.A.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ