27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / Φάνης Σπανός: “Οι Ευρυτάνες δεν θα… αστοχήσουν!”

«Στις 8 Οκτωβρίου οι Στερεοελλαδίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα εκτίμησης και εμπιστοσύνης, μια ισχυρή εντολή να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη Στερεά Ελλάδα που αγαπάμε· για την καρδιά της Ελλάδας!»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡ. κ. Σπανέ, συνεχίζετε για 2η θητεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως υποψήφιος Περιφερειάρχης. Πείτε μας ποιο είναι το έργο το οποίο παραδίδετε από τη θητεία σας στους 510.000 κατοίκους της Στερεάς και ποια έργα θεωρείτε ότι είναι ορόσημα, που σας δίνουν τη δύναμη να διεκδικήσετε και πάλι την Περιφέρεια; Το έργο που έχετε παραδώσει μέχρι σήμερα σας ικανοποιεί;
ΑΠ.
Το έργο που παραδίδουμε είναι στην πραγματικότητα η πιο χειροπιαστή απόδειξη όσων σχεδιάσαμε και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε για τον τόπο μας. Είναι ένα κομμάτι όσων θέλουμε να πραγματοποιήσουμε και όσων φιλοδοξούμε να εξακολουθήσουμε να πραγματοποιούμε για τη Στερεά του αύριο, σταθερά.
Τη δύναμη για να διεκδικήσουμε εκ νέου τα καθήκοντα και τις ευθύνες της Περιφέρειας δε μας τη δίνουν τα έργα, αλλά οι άνθρωποι που ωφελούνται στην καθημερινότητά τους από αυτά. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας υποδεικνύουν τα σωστά και τα λάθη μας με παρρησία και ειλικρίνεια, βοηθώντας να κάνουμε όλοι μαζί, ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας.
Τα έργα που έχουμε ως τώρα παραδώσει, ικανοποιούν πολλές από τις ανάγκες των συμπολιτών μας, αλλά, οτιδήποτε έχει περιθώριο βελτίωσης και ανάπτυξης δεν μπορεί να μας ικανοποιεί 100%.
Πάντως, ενδεικτικά, έργα-ορόσημα για εμένα είναι: • Η ολοκλήρωση και παράδοση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας • Η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας • Η εξασφάλιση ιατρικού εξοπλισμού και επικουρικού προσωπικού για το σύνολο των 8 Νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας, προ των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID19. • Η διάθεση 25 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. • Το πρώτο τμήμα του «διαγώνιου άξονα» της Φωκίδας, στην περιοχή Γραβιάς. • Η ΟΧΕ Πολιτισμού, «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή». •Η δομή κοινωνικής μέριμνας «ΓΕΦΥΡΑ» και το «Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας». • Η χρηματοδότηση με 21,2 εκατομμύρια ευρώ της ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου στις πιο μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, τη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, την Άμφισσα και το Καρπενήσι. • Η ολοκλήρωση του νοτίου τμήματος του Ε65 που φέρνει πιο κοντά στο “κέντρο” το Καρπενήσι και η δημοπράτηση του οδικού άξονα Λαμίας – Καρπενησίου. • Το «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» του Ταμείου Ανάκαμψης και η εξασφάλιση 65 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να κλείσουμε στοχευμένα τις “ανοιχτές πληγές” των δρόμων μας.

ΕΡ. Υπάρχουν κάποια έργα τα οποία θα χαρακτηρίζατε «έργα θητείας»;
ΑΠ.
Πολλά, αλλά πολύ λίγα σε σχέση με όσα έχουμε ακόμα στα σκαριά!
Για εμάς, έργα θητείας, όπως τα χαρακτηρίζετε, είναι η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ασωπού, που παίρνουν σάρκα και οστά. Το διοικητήριο της Λαμίας και το λιμάνι της Στυλίδας, που μελετήθηκαν και σύντομα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, αλλά και άλλα οκτώ λιμάνια που ολοκληρώνονται! Το δίκτυο φυσικού αερίου που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα υδατοδρόμια. Τα φράγματα του Δομοκού, των Ψαχνών και Μανικίων – Σέττας, που θα γίνουν επιτέλους πραγματικότητα.
Το Νοσοκομείο Χαλκίδας, που παραδόθηκε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, αλλά και αμέτρητα ακόμη έργα για την Υγεία, την Κοινωνική μέριμνα, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Πρωτογενή Τομέα και όχι μόνο. Πολλά μεγάλα και μικρά έργα, μικρές και μεγαλύτερες καθημερινές μάχες, με αντίπαλο τον χρόνο, τη γραφειοκρατία, ακόμα και τον εαυτό μας. Όλα τα ξεπεράσαμε, για να περάσει η Στερεά μας σε ένα καλύτερο αύριο.

ΕΡ. Η νέα σας θητεία, αν σας εκλέξουν οι πολίτες, θα είναι πενταετής. Πώς λοιπόν οραματίζεστε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε 5 χρόνια;
ΑΠ.
Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός όταν επιμένω ότι, χωρίς πρόγραμμα, το όραμα μένει μια έννοια ασαφής. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, ως παιδί αυτού του τόπου, μοιράζομαι κάθε «θέλω», κάθε κατοίκου της Στερεάς, για κάθε γωνιά της. Θέλω μια Στερεά που να είναι η καρδιά της Ελλάδας, ουσιαστικά. Η Περιφέρειά μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση που την καθιστά στρατηγικό κόμβο για τις μεταφορές, την επικοινωνία αλλά και την ενέργεια. Φιλοξενεί μνημεία και τοπία μοναδικού κάλλους και παγκόσμιας ακτινοβολίας. Θέλω, λοιπόν, μια Περιφέρεια που καινοτομεί, που κάνει περήφανους τους πολίτες της, που κρατά τους νέους μας στον τόπο τους δημιουργώντας ευκαιρίες.

ΕΡ. Και για να πετύχετε αυτό το όραμα που μας είπατε, ποιο είναι το πρόγραμμά σας για την επόμενη πενταετία;
ΑΠ.
Ανάπτυξη, ανάδειξη, αξιοποίηση, ανθεκτικότητα. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Σχέδιο και βούλησή μας είναι η ανάπτυξη, μέσα από την ανάδειξη των απεριόριστων δυνατοτήτων του τόπου μας, με αξιοποίησή τους, στην πράξη και με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η αειφορία.
Την προηγούμενη πενταετία υλοποιήσαμε μια σειρά έργων υποδομών, αναλάβαμε πρωτοβουλίες στήριξης της επιχειρηματικότητας, προχωρήσαμε σε επενδύσεις στην ενέργεια και ενισχύσαμε την κοινωνική πρόνοια. Η επόμενη πενταετία είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσουμε όσα ξεκινήσαμε, να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε, να πραγματοποιήσουμε όλα όσα διεκδικήσαμε. Η αποπεράτωση μεγάλων στρατηγικών υποδομών είναι προτεραιότητα, μαζί με τη βελτίωση των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών οδών, την επέκταση των λιμανιών μας, τη δημιουργία υδατοδρομίων, την απελευθέρωση της τουριστικής δυναμικής της Στερεάς και τη στήριξη του εξαιρετικά σημαντικού πρωτογενούς μας τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον και κάλυψη των στόχων της Πράσινης Ανάπτυξης.
Με τον τρόπο αυτό, σκοπός είναι όχι η ανάπτυξη των δεικτών και των αριθμών, αλλά η ευμάρεια και η ευημερία κάθε κατοίκου της Στερεάς.
Γιατί τα έργα αυτά βελτιώνουν οριζόντια την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική ζωή, την απασχόληση αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου μας μέσω της ενίσχυσης των ικανοτήτων των ανθρώπων του. Ο τόπος μας, άλλωστε, είμαστε εμείς.
Και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, με κάθε κόστος. Ειρήσθω εν παρόδω, το πρόγραμμά μας είναι φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικά κοστολογημένο, με τα ποσά που απαιτούνται ήδη εξασφαλισμένα. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Περιφέρειας είναι το ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε να υπερδιπλασιάσουμε το ΕΣΠΑ μας, το οποίο την επόμενη πενταετία θα φτάσει τα 426 εκατομμύρια ευρώ. Για τον τόπο μας, έχουμε τον τρόπο, έχουμε τη θέληση, έχουμε τα μέσα.

ΕΡ. Στην Ευρυτανία έχουμε καταγράψει ένα σημαντικό έργο που έγινε. Δεν φτάνει όμως για να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία του νομού. Η Ευρυτανία υπέστη σημαντική μείωση πληθυσμού, οι νέοι φεύγουν γιατί δεν έχουν δουλειές στον τόπο τους και μένει μόνο ο τουρισμός, ενώ μπορεί να ενισχυθεί η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας. Το εξειδικευμένο πρόγραμμά σας για την Ευρυτανία ποιο είναι;
ΑΠ.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, όσους δρόμους κι αν φτιάχνουμε, βελτιώνοντας το οδικό δίκτυο, στο οποίο υποθέτω ότι αναφέρεστε. Γιατί έχουμε πράγματι, καιρό τώρα, δώσει βάρος στις επενδύσεις σε βασικές υποδομές και στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας της Ευρυτανίας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, όμως έχουν ακόμα να γίνουν πολλά και σημαντικά. Η αξιοποίηση της Λίμνης Κρεμαστών και η ανάδειξή της σε αναπτυξιακό πυλώνα του τόπου συμβαίνει ήδη, όπως και η προσπάθεια στελέχωσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
Ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, όμως, όπως σωστά λέτε, δεν αρκεί από μόνος του. Η σύνδεση του τουριστικού με το πρωτογενές προϊόν είναι μία από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε για την παράλληλη, ισόρροπη ανάπτυξη των δύο αυτών τομέων, με στόχο νέες θέσεις εργασίας που όχι μόνο θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους, αλλά θα γίνουν πόλος έλξης τόσο για άτομα, όσο και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα αλλά, και στη διασύνδεσή των δύο.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία της Ευρυτανίας προσφέρουν μοναδικά προϊόντα, τα οποία θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να προβάλλουμε, τόσο στηρίζοντας τους παραγωγούς, όσο και εισάγοντάς τα στις τουριστικές μονάδες και τις αγορές ως προϊόντα υψηλής ποιότητας. Χωρίς παράλληλη ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων, δεν μπορούμε να πετύχουμε την ισορροπία, το μέτρο εκείνο που δημιουργεί ανθρώπους ευτυχισμένους όχι μόνο επειδή ζουν σε μια γη ευλογημένη, αλλά επειδή οι ίδιοι βλέπουν τον κόπο τους να πιάνει τόπο, στον τόπο τους.

ΕΡ. Έχετε ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας. Πείτε μας δυο λόγια για τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν.
ΑΠ.
Καταρχάς να σας πω, μιας και κάναμε λόγο περί ισορροπίας προηγουμένως, ότι οι οκτώ μας υποψήφιοι είναι τέσσερεις γυναίκες και τέσσερεις άντρες. Ευτυχώς μου ζητάτε «δυο λόγια» γιατί θα μπορούσα να μιλάω με θερμά, ειλικρινή λόγια για καθεμία και καθέναν τους, κουράζοντάς σας. Πολύ συνοπτικά, πρόκειται για ανθρώπους από όλες τις ηλικίες, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ επαγγελματικό και κοινωνικό φάσμα. Είναι άνθρωποι που απολαμβάνουν τον σεβασμό από τους συμπολίτες και τους συνεργάτες τους. Άνθρωποι που βάζουν το «εμείς» πάνω από τα «εγώ» τους. Άνθρωποι που ξέρουν να ακούν, να σχεδιάζουν, να δρουν, να εργάζονται ομαδικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Αγαπούν τον τόπο τους, ξέρουν τις ανάγκες τους κι έχουν την τόλμη, τη γνώση, τη θέληση και τη δύναμη και τις ικανότητες να τον υπηρετήσουν. Πρώτα λοιπόν ενεργοί πολίτες κι έπειτα υπηρέτες των πολιτών της Ευρυτανίας.

ΕΡ. Πώς σχολιάζετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους στην Περιφέρεια;
ΑΠ.
Τους εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς. Όσοι ξέρουν, θέλουν και μπορούν να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο που αγαπάμε, δεν γίνεται να είναι αντίπαλοι, ακόμα κι αν διαφωνούμε στο πώς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για το μέλλον της Στερεάς μας. Ο διάλογος και η γόνιμη αντιπαράθεση γεννούν θαύματα – το έχω ζήσει στην πορεία μου, το επιδιώκω και βλέπω πόσο εύρυθμα, δημοκρατικά και αποτελεσματικά λειτουργεί.
Πολιτικούς αντιπάλους μας κάνει η απουσία επιθυμίας συνεργασίας, η έλλειψη σεβασμού, το «εγώ» πάνω από το «εμείς».
ΕΡ. Ποιες είναι οι εκλογικές σας προβλέψεις;
ΑΠ.
Στις εκλογές δεν μπορείς και δεν πρέπει να είσαι σίγουρος και να επαναπαύεσαι. Όμως προσδοκώ και, αν μου επιτρέπετε τολμώ να προβλέψω, ότι την 8η Οκτωβρίου οι Στερεοελλαδίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα εκτίμησης, εμπιστοσύνης, ενθάρρυνσης και εν τέλει της προσπάθειάς μας να κάνουμε αυτό τον τόπο καλύτερο! Μια ισχυρή εντολή να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη Στερεά Ελλάδα που αγαπάμε· για την καρδιά της Ελλάδας!

ΕΡ. Και μία τελευταία ερώτηση κ. Σπανέ. Τι θέλετε να πείτε στους πολίτες της Περιφέρειας και ειδικά στους Ευρυτάνες; Με απλά λόγια, γιατί να σας στηρίξουν;
ΑΠ.
Τι πιο δύσκολο από το να πεις το πιο απλό: επειδή αγαπώ αυτή τη γη και τους ανθρώπους της κι επειδή ανήκω εδώ! Για όσα μαζί πετύχαμε κι όσα πραγματοποιούνται και τούτη τη στιγμή που συζητάμε. Για όσα θέλουμε για τον τόπο μας. Για τον τόπο που θέλουμε και μας αξίζει. Γιατί κερδίσαμε αγώνες που άλλοι δεν τόλμησαν να δώσουν. Γιατί κάναμε λάθη που μας δίδαξαν και μας διδάσκουν. Γιατί δεν αξίζει ούτε μια στιγμή δουλειάς να πάει χαμένη. Για τις μεγάλες μάχες που θα δώσουμε για τον τόπο μας, όλοι μαζί.
Για τους Ευρυτάνες, πάντα σκέφτομαι πως το όνομά τους, κατά μία άποψη, προέρχεται από το αρχαίο ρήμα “ερύω”, δηλαδή τεντώνω τη χορδή του τόξου. Έτσι, «Ευρυτάν» είναι αυτός που τοξεύει καλά. Έχω λοιπόν εμπιστοσύνη και στην κρίση τους, και στους στόχους που έχουν για την Ευρυτανία και τους οποίους μοιραζόμαστε μαζί. Δεν θα αστοχήσουν…


Ε.Ν.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ