3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ακριβότερο κατά 25% φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρυτανία. Σε ποια τιμή έκανε πρεμιέρα στα πρατήρια του νομού

Από 1,33 ευρώ το λίτρο ξεκινούν στα μεγάλα αστικά κέντρα οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που άρχισε από χθες να διατίθεται στην αγορά, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών.

από την έντυπη έκδοση

Με την τιμή να βρίσκεται -κατά μέσο όρο- στο 1,485 ευρώ ανά λίτρο (μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία), έκανε πρεμιέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στα πρατήρια της Ευρυτανίας, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022.

Την ίδια ώρα, το επίδομα θέρμανσης -παρότι αυξημένο φέτος- δεν επαρκεί για να καλύψει τα τεράστια έξοδα των ευρυτανικών νοικοκυριών.

Στις 15 Οκτωβρίου 2021, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρυτανία διαμορφωνόταν στο 1,204 ευρώ ανά λίτρο, ενώ δεν προβλέπονταν κάποια επιδότηση. Φέτος, τα νοικοκυριά της Ευρυτανίας θα πληρώσουν ακριβότερη τη θέρμανση κατά 20% με 30%. Να σημειωθεί πως από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο, λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.

Σχεδόν ανύπαρκτο είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των καταναλωτών, λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο κ. Κώστας Νικόπουλος, πρατηριούχος στην περιοχή του Καρπενησίου. Εκτιμά ότι το κλίμα δεν θα αλλάξει σημαντικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς για πολλές οικογένειες τα κόστη προμήθειας πετρελαίου είναι απαγορευτικά· οι όποιες παραγγελίες θα αφορούν μικρές ποσότητες, κάτω από 400-500 λίτρα. Υπενθυμίζεται δε ότι πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν, η τιμή του πετρελαίου στην Ευρυτανία ξεπερνούσε το 1,67 ευρώ το λίτρο, με αποτέλεσμα το κόστος αγοράς να είναι απαγορευτικό για όσους ήθελαν να γεμίσουν προκαταβολικά τις δεξαμενές για τον φετινό χειμώνα.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αυξημένο κατά 17% θα είναι τον χειμώνα 2022-2023 το επίδομα θέρμανσης στην Ευρυτανία. Το Καρπενήσι είχε πέρυσι συντελεστή βαθμοημέρας 1,0841 (δεν αναμένεται να αλλάξει) Πολλαπλασιάζοντάς το επί 300 (βάση υπολογισμού), το επίδομα για έναν άγαμο ανήλθε πέρυσι στα 325 ευρώ· φέτος, ο ίδιος δικαιούχος θα λάβει 1,0841 Χ 350 = 379,4 ευρώ (αύξηση 16,7%). Το συγκεκριμένο ποσό λάμβανε προσαύξηση κατά 20% για κάθε τέκνο και έτσι, μια οικογένεια με 2 παιδιά που ζει μόνιμα στην ευρυτανική πρωτεύουσα έλαβε τον χειμώνα 2021-’22 συνολικά 455 ευρώ· φέτος, το ίδιο νοικοκυριό θα λάβει ενίσχυση 531 ευρώ. Τα ακριβή ποσά θα καθοριστούν με την ΚΥΑ.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου. Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα περισσότερα νοικοκυριά που θα έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης να δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ