5 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Δεσμεύομαι να είμαι Δήμαρχος όλων των Αγραφιωτών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς”. Η ομιλία Καρδαμπίκη στην τελετή ορκωμοσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην κρίσιμη επόμενη ημέρα για τον Δήμο Αγράφων, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «τα Άγραφα, ο τόπος που αγαπάμε, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα κομβικό σημείο που αξίζει να τολμήσουμε»

από την έντυπη έκδοση

Να υπηρετήσουν πιστά τους Αγραφιώτες για την επόμενη πενταετία, δεσμεύτηκαν η δημοτική αρχή, τα 19 μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών κοινοτήτων Αγράφων, που ορκίστηκαν ενώπιον του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Γυμνασίου Κερασοχωρίου. Την υπόσχεσή του να εκφράσει τις αγωνίες όλων των δημοτών και να αγωνιστεί για το καλό του τόπου, ανανέωσε ο επανεκλεγείς δήμαρχος κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.

«Δεσμεύομαι να είμαι Δήμαρχος όλων των Αγραφιωτών. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, δηλώνοντας «ακλόνητη πίστη» στον τόπο και θέτοντας ως βασικούς άξονες της νέας δημοτικής αρχής τη χρηστή διοίκηση, τη σύγχρονη οργάνωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. «Ο απώτερος στόχος της πολιτικής μας είναι ένας: Καλύτερη ζωή για όλους!», δήλωσε καταχειροκρούμενος ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων, που αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργού συμμετοχής όλων με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Στην κρίσιμη επόμενη ημέρα για τον Δήμο Αγράφων, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «τα Άγραφα, ο τόπος που αγαπάμε, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα κομβικό σημείο που αξίζει να τολμήσουμε». «Ξέρουμε πως δεν έχουμε ούτε μισό λεπτό για χάσιμο», τόνισε και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά, παρότι, όπως παραδέχθηκε, «δεν υπάρχουν, ούτε μαγικά καπέλα, ούτε μαγικά ραβδάκια, με τα οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε την πραγματικότητα». Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «τα Άγραφα μπορούν να παραμερίσουν τις αγκυλώσεις που τα κρατούσαν στάσιμα, καθηλωμένα σε αντιλήψεις και νοοτροπίες περασμένων εποχών» και διατράνωσε την πίστη του στην ανάγκη εμπέδωσης της αντίληψης πως μόνο μέσα από διάθεση συνεργασίας, μπορούν να γίνουν πραγματικά και ουσιαστικά βήματα προόδου.

«Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφίας και πλειοψηφίας, δεν είναι εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση και συναντίληψη για τα προβλήματα του τόπου, αναγνωρίζοντας πάντα ως θεμιτή, την έκφραση της διαφορετικής άποψης και της καλόπιστης κριτικής», επεσήμανε ο κ. Καρδαμπίκης. «Δέσμευσή μας», πρόσθεσε, «παραμένει η συνέχιση του νέου ιστορικού κύκλου που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, πιέζοντας ακόμα περισσότερο για τις αναγκαίες αλλαγές και δράσεις, που θα απαντούν ρεαλιστικά και υπεύθυνα, στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες της κοινωνίας».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗ

Σας ευχαριστώ θερμά που τιμάτε με την παρουσία σας μια από τις πιο ιερές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, να ορκιστεί Δήμαρχος του τόπου του.
Σήμερα δώσαμε όλοι μαζί το νενομισμένο όρκο, εγώ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι, παλιοί και νέοι, τους οποίους και καλωσορίζω στον ωραίο και δημιουργικό κόσμο της Αυτοδιοίκησης.

Δώσαμε έναν όρκο καθήκοντος αλλά και δέσμευσης. Έναν όρκο που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα προοπτική για τον τόπο μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες, τα Άγραφα, ο τόπος που αγαπάμε, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα κομβικό σημείο που αξίζει να τολμήσουμε. Να βγούνε μπροστά. Προετοιμασμένα, Δυνατά, Ενωμένα. Αυτόν ακριβώς το στόχο θα υπηρετήσει, η Νέα Συμφωνία Ευθύνης που ξεκινά σήμερα.
Ξέρουμε, πως δεν έχουμε, ούτε μισό λεπτό για χάσιμο. Ξέρουμε πως όλοι εσείς οι δημότες μας περιμένετε να δείτε άμεσα, δείγματα έργου. Γι’ αυτό, και θα κινηθούμε γρήγορα, και στοχευμένα. Ασφαλώς δεν υπάρχουν, ούτε μαγικά καπέλα, ούτε μαγικά ραβδάκια, με τα οποία μπορούμε να μεταμορφώσουμε την πραγματικότητα.

Σεβόμαστε εσάς τους εντολείς μας, και σας λέμε, πως στο πλαίσιο της Νέας Συμφωνίας Ευθύνης, θα εργαστούμε, για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή, που μας αναθέσατε. Θεμέλιο αυτής της νέας αρχής, είναι η υπεύθυνη ανταπόκρισή μας, σε βασικά αυτονόητα, που πρέπει να χαρακτηρίζουν, τη δημόσια ζωή στον τόπο μας, προκειμένου να καταφέρουμε, να κινηθούμε γρήγορα προς το μέλλον, με όραμα και κοινή λογική.

Καθημερινή, σκληρή δουλειά, με προγραμματική συνέπεια, ώστε το συντομότερο δυνατόν, οι Δημότες μας να έχουν τα αποτελέσματα, που θα αποδεικνύουν, όχι ασφαλώς ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα πως κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Αποτελέσματα που πιστοποιούν ότι τα Άγραφα βρίσκουν το δρόμο τους. Ο απώτερος στόχος, της πολιτικής μας είναι ένας: Καλύτερη ζωή για όλους! Στην κατεύθυνση αυτή, τίποτα δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο ταξίδι. Με αγώνα, και αγωνίες. Αλλά, αξίζει να το κάνουμε.
Και σήμερα, ξεκινάμε ξανά! Ξεκινάμε με τη διαβεβαίωση πως σε αυτό το μακρύ, και δύσκολο ταξίδι στη νέα εποχή των Αγράφων, δεν περισσεύει κανείς. Αποζητούμε, και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή όλων. Επίσης ξεκινάμε με το μήνυμα, πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν κοινός σκοπός για όλους δεν είναι άλλος, από το κοινό καλό, και την από κοινού προσπάθεια για την αναπτυξιακή πορεία των Αγράφων μας.

Όλοι μας, είμαστε επιλογή του εκλογικού σώματος. Και όλοι πρέπει να τιμήσουμε την εντολή των συμπολιτών μας. Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφίας και πλειοψηφίας, δεν είναι εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση και συναντίληψη για τα προβλήματα του τόπου, αναγνωρίζοντας πάντα ως θεμιτή, την έκφραση της διαφορετικής άποψης και της καλόπιστης κριτικής. Της παραγωγικής κριτικής. Με προτάσεις συγκεκριμένες. Αλλά η συνεργασία, δεν αφορά μόνον στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος σεβασμός επιβάλλεται, στη λειτουργία, όλων των συλλογικών οργάνων, και των υπηρεσιών του Δήμου. Για να λειτουργούμε υπεύθυνα, χωρίς διακρίσεις.

Η εντολή που πήραμε, είναι ουσιαστικά μία: να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για μας και για τα παιδιά μας. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, αν δώσουμε ενωμένοι αυτόν τον αγώνα ζωής. Είμαστε εδώ, για να συνεχίσουμε τη νέα αρχή που ήδη ξεκινήσαμε και πορευτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια βελτιώνοντας αυτά που πρέπει και μπορούμε. Για να κάνουμε πράξη, την εντολή σας.

Για αυτό το νέο πρότυπο αυτοδιοίκησης που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια, που τιμά, και που σέβεται την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και που το αποδεικνύει, εμπράκτως και καθημερινά. Για τα Άγραφα που μπορούν να βλέπουν κατάματα, το μέλλον. Και ναι! Αυτό το μπορούμε, το θέλουμε και γι’ αυτό θα το πετύχουμε.
Με καθαρές κουβέντες και με καθαρές σχέσεις. Με όραμα και σχέδιο. Με τη στήριξη των εργαζομένων του Δήμου μας που είναι οι βασικοί μας συνεργάτες. Με τη συμμετοχή όλων των υγιών δυνάμεων, του τόπου, και με την ενεργοποίηση, της ίδιας της κοινωνίας.

Πρέπει να υπερβούμε την εσωστρέφεια και οτιδήποτε κάνει κακό και φρενάρει αυτό τον τόπο, καθώς αποδεδειγμένα όλα αυτά βλάπτουν σοβαρά το σήμερα και το αύριο των Αγράφων. Αντίθετα, κάθε θετικό παράδειγμα, κάθε επιτυχία, κάθε νίκη, πρέπει να βρίσκουν μιμητές. Για να πολλαπλασιάζουμε το καλό στον τόπο μας. Η πίστη που έχω σ’ αυτόν τον τόπο, είναι ακλόνητη.

Τα Άγραφα μπορούν να παραμερίσουν τις αγκυλώσεις που τα κρατούσαν στάσιμα, καθηλωμένα σε αντιλήψεις και νοοτροπίες περασμένων εποχών. Τα Άγραφα υπάρχουν παντού, ακούγονται παντού, τα μαθαίνουν κάθε μέρα όλο και περισσότεροι παντού και γι’ αυτό μπορούν και θα είναι σίγουρα στους κερδισμένους, στους πρωταγωνιστές της νέας εποχής.

Όμως επιβάλλεται να ενωθούν πολλά μυαλά και πολλά χέρια, για να ανοίξουμε δρόμους, που θα μας πηγαίνουν στο αύριο. Γι’ αυτό πρωτίστως, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, ως κορυφαίο όργανο Δημοκρατικής λειτουργίας, ως όχημα, για να πάμε τον τόπο μπροστά.
Με πνεύμα ενότητας, συλλογικότητας και υπευθυνότητας. Με ήθος, διαφάνεια, επιμονή και αποφασιστικότητα. Η συνεργασία αφορά επίσης την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους συλλογικούς φορείς, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Κάθε δημότη, ξεχωριστά. Συνεργασία παντού και με όλους λοιπόν. Με μία και μόνη προϋπόθεση: Να προχωράμε μαζί προς το αύριο. Και όχι να μένουμε αδρανείς, και όμηροι του χθες.

Ο Δήμος των Αγράφων, θα συνεχίσει να είναι ένας Δήμος ανοιχτός στον Δημότη. Η αυτοδιοίκηση είναι θεσμός, που από το Σύνταγμα καθιερώνεται, ως ο εγγύτερος φορέας Διοίκησης προς τον πολίτη. Ο Δήμος δεν υπάρχει, ούτε για τον Δήμαρχο, ούτε για τους Δημοτικούς Συμβούλους. Υπάρχει για να νοιάζεται και για να φροντίζει τους Δημότες του. Αυτή είναι η αποστολή του. Και η εκπλήρωσή της είναι αυτονόητο καθήκον, για όλους εμάς. Πάνω απ’ όλα και απ’ όλους, είναι οι Αγραφιώτισσες και οι Αγραφιώτες. Αυτοί είναι οι μόνοι εντολείς μας, σε αυτούς μόνον λογοδοτούμε. Και αυτοί είναι οι τελικοί κριτές μας.
Στόχοι μας παραμένουν η χρηστή διοίκηση, η σύγχρονη οργάνωση, η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Σε δύσκολες συνθήκες, οι δημότες μας έστειλαν ηχηρό και σαφέστατο μήνυμα, που λέει ότι ο Δήμος μας είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα και κόμματα. Όλοι μαζί να συνεργαστούμε γόνιμα, αποτελεσματικά και με ανιδιοτέλεια. Αυτός, είναι ο στόχος που συνθέτει, αυτό είναι το όραμα που ενώνει.
Δέσμευσή μας παραμένει η συνέχιση του νέου ιστορικού κύκλου που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, πιέζοντας ακόμα περισσότερο για τις αναγκαίες αλλαγές και δράσεις, που θα απαντούν ρεαλιστικά και υπεύθυνα, στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες της κοινωνίας. Οι ίδιες οι ανάγκες της κοινωνίας μας ωθούν και μας υποχρεώνουν να καταρτίσουμε και να εμπλουτίσουμε όλοι μαζί, αυτή τη συμφωνία ευθύνης.
Για τα Άγραφα που θέλουμε, στα επόμενα χρόνια. Για την πορεία του τόπου μας, στο νέο ιστορικό κύκλο, που διανύουμε.

Οι Δημοτικές Εκλογές του Οκτώβρη 2023, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από σήμερα, κοιτάζουμε μπροστά και μόνο μπροστά. Μια νέα αρχή για όλους. Μια νέα αρχή, που αντιλαμβάνεται την άσκηση του Δημόσιου καθήκοντος, ως προσφορά στον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Και αυτό θεωρώ πως το έχουμε αποδείξει ήδη από την προηγούμενη θητεία μας. Κατάθεση δυνάμεων και ψυχής, ως ανταπόδοση σε όσα αυτός ο ευλογημένος τόπος μας έδωσε. Και συνεχίζει να μας δίνει.

Έχω λοιπόν σήμερα, την ύψιστη τιμή, σε μια στιγμή-ορόσημο- για τη ζωή μου, να ορκίζομαι για δεύτερη φορά Δήμαρχος των Αγράφων, του τόπου μας, του τόπου στον οποίο χρωστάω, και χρωστάμε όλοι, ό,τι είμαστε. Έδωσα αυτόν τον όρκο, έχοντας τη δική σας αγάπη, κι εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό, και ενώπιον σας δεσμεύομαι, να τιμήσω στο ακέραιο την εντολή σας, με τη διαρκή προσπάθειά μου, για το καλό και την προκοπή του τόπου μας. Να αποδειχτώ άξιος αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου και αυτή τη θητεία. Δεσμεύομαι επίσης να είμαι Δήμαρχος όλων των Αγραφιωτών. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

Ξεκινάμε ξανά, με δύναμη για τα Άγραφα μας! Καλή δύναμη και καλή θητεία σε παλιούς και νέους συνοδοιπόρους σε αυτό τον όμορφο αγώνα. Εύχομαι ο Θεός να μας δώσει υγεία και δύναμη ώστε να φέρουμε σε πέρας το έργο μας».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ