28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δεύτερη πανελληνιονίκης η Ιουλία Μάκκα. Αργυρό μετάλλιο για την Ευρυτάνισσα σκακίστρια

Μια από τις καλύτερες Ελληνίδες σκακίστριες, έλκει την καταγωγή της από την Ευρυτανία. Η Ιουλία Μάκκα, από την Κρέντη, αναδείχθηκε δεύτερη στο ετήσιο πρωτάθλημα που έγινε στον Πειραιά

από την έντυπη έκδοση

Ολοκληρώθηκαν, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, τα εφετινά Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα στις κατηγορίες όπεν και γυναικών που διοργανώθηκαν από την ΕΣΟ και το σωματείο ΜΦΚΣ “Φοίβος” Καμινίων-Πειραιά, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου Πειραιά και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεταξύ των αθλητριών που πρωταγωνίστησαν, ήταν μια Ευρυτάνισσα.

Ο λόγος για τη 40χρονη Ιουλία Μάκκα, με καταγωγή από το χωριό Κρέντη του Δήμου Αγράφων, που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο 45ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, όπου όλα τα μετάλλια κρίθηκαν στον τελευταίο γύρο. Στον προτελευταίο (8ο γύρο), τέσσερις συμμετέχουσες ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση, με τις τρεις από αυτές να σημειώνουν αποφασιστικές νίκες στον 9ο γύρο, επί θεωρητικά ισχυρότερων αντιπάλων και να συγκεντρώνουν όλες 6,5 βαθμούς. Μετά την άρση της τριπλής ισοβαθμίας, πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η Μαρία Άννα Στεφανίδη του ΣΟ Καλλιθέας, με την Ιουλία Μάκκα, του Πανελληνίου ΓΣ, και την Κωνσταντίνα Ανδρώνη του ΣΑΣ Κορωπίου, να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Στην τελετή λήξης και τις απονομές των επάθλων, παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η Ιουλία Μάκκα κατέχει τον τίτλο της Γυναίκας Διεθνούς Μετρ (2002), ενώ ήταν νικήτρια του Ελληνικού Πρωταθλήματος Σκακιού Γυναικών το 2018, έχοντας σημειώσει δεκάδες επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια. Όπως είχε δηλώσει παλιότερα στα Ευρυτανικά Νέα, από την Κρέντη κατάγονται και οι δυο γονείς της και η ίδια, όποτε βρίσκει χρόνο, επισκέπτεται το χωριό της για λίγες ημέρες. «Η ενασχόλησή με το σκάκι, με έχει βοηθήσει να ταξιδέψω πάνω από 50 φορές στο εξωτερικό, σε πάνω από 20 χώρες, παίζοντας σε διάφορα τουρνουά στην Ινδία, την Αμερική, τον Καναδά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και να γνωρίσω τις κουλτούρες των λαών αυτών», έχει πει. Η Ιουλία Μάκκα είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μεγάλη της αγάπη, εκτός από το σκάκι, είναι η υποκριτική. Με το σκάκι ασχολείται σε υψηλό επίπεδο και η αδερφή της, Εύη Μάκκα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ