26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διήμερο θεάτρου στο Καρπενήσι. Η ομάδα του Πολιτιστικού ανεβάζει την Κάλπικη Λίρα – Απόψε η πρώτη παράσταση

Την προσπάθεια μηνών θα καταθέσουν στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου.

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 δίνουν ραντεβού με το κοινό του Καρπενησίου οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι τα “Ευρυτανικά Νέα” και το www.evrytanika.gr.

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, παρουσιάζει στο κοινό της πόλης μια από τις σπουδαιότερες ηθογραφίες του περασμένου αιώνα. Ο λόγος για την «Κάλπικη λίρα», η οποία γυρίστηκε σε ταινία το 1955 από τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Τζαβέλλα και έμελλε να αποτελέσει σημείο-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και της ελληνικής τέχνης. Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου (είσοδος 3 ευρώ). Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Βασιλική Σταμάτη.

Η υπόθεση αφορά μία κάλπικη λίρα, που όμως δεν καταφέρνει να προσφέρει στους κατόχους της εκείνα που ονειρεύονται, δηλαδή τα πλούτη. Αποτελεί μια ηθογραφία της κοινωνίας του ’50 με την ιδιαίτερη οπτική γωνία του σκηνοθέτη Γ. Τζαβέλλα.

Έχει χαρακτηρισθεί ως μία από τις 1.000 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου και αποτελεί πιθανότατα την πλέον εξέχουσα από τις ελληνικές. Στην ταινία υπάρχει αφηγητής, ο οποίος συνδέει τις ιστορίες, κλείνοντας την ταινία με τη φράση: «…ο παράς είναι πάντα κάλπικος», που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του φιλμ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ