26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δ. Παναούσης: “Εμβολιαστείτε για να τελειώνουμε με αυτόν τον αόρατο εχθρό – Δεν έχουμε άλλο όπλο αυτή τη στιγμή” (vid)

από την έντυπη έκδοση

Έκκληση να συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός χορήγησης δόσεων εμβολίου απευθύνει, μέσω των Ευρυτανικών Νέων, ο υπεύθυνος του εμβολιαστικού κέντρου του Γ.Ν. Καρπενησίου, καρδιολόγος, Δημήτρης Παναούσης.

«Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα εμβόλια. Ευχόμαστε, βέβαια, να εμβολιαστούν όλοι και να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό τον αόρατο εχθρό, αφού δεν υπάρχει άλλο όπλο αυτή τη στιγμή», σημειώνει και προσθέτει: «Έχουμε πλέον πολλές πρώτες και δεύτερες δόσεις, αλλά το θετικό είναι ότι υπάρχουν και πολλές τρίτες δόσεις, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη, όπως και αυτή του εμβολίου της γρίπης». «Όποιος νοσήσει», επισημαίνει, «δεν γνωρίζει πώς θα το περάσει, ωστόσο με το εμβόλιο έχει μια εξασφάλιση ότι δεν θα το περάσει όπως ένας ανεμβολίαστος».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (30/11), από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι σήμερα, στα εμβολιαστικά κέντρα του νομού -στο ΓΝ Καρπενησίου και το ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας- έχουν πραγματοποιηθεί 16.974 εμβολιασμοί· από αυτούς, οι 8.075 λογίζονται ως πλήρεις και 1.916 αφορούν την αναμνηστική δόση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για θέσπιση προστίμου 100ευρώ/μήνα σε όποιον δεν έχει προχωρήσει στην 1η δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022.

«Είμαστε λίγο πίσω ως νομός στην εμβολιαστική κάλυψη. Θα πρέπει ως μια μικρή και κλειστή κοινωνία, που ερχόμαστε εύκολα σε επαφή ο ένας με τον άλλο -άρα είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε- να εμβολιαστούμε όλοι. Άλλωστε, στις τόσες χιλιάδες δόσεις εμβολίων που έχουν γίνει, εγώ δεν έχω δει καμία παρενέργεια του εμβολίου», αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα.

«Επίσης», τονίζει, «οι μεγαλύτεροι, άνω των 60-65 ετών, θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες μπορεί να γίνει σε διάστημα μιας εβδομάδας, είτε πριν, είτε μετά το εμβόλιο του κορονοϊού· ωστόσο, προτεραιότητα έχει αυτό κατά της covid».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ