26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμβολιασμοί / Ξεπέρασαν τις 500 οι τρίτες δόσεις στην Ευρυτανία – Από αύριο (5/11) ανοίγει η πλατφόρμα για όλους

Απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η ΔΕΛΤΑ, η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, καθώς και τη σοβαρή νόσηση, τονίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς, σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα και σε περιθαλπόμενους σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Λίγες ημέρες αργότερα είχαν την επιλογή να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση και τα άτομα άνω των 50 ετών, καθώς και οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα.

Μέχρι χθες (3/11), στο σύνολο της επικράτειας είχαν πραγματοποιηθεί 392.695 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης. Στην Ευρυτανία έχουν χορηγηθεί 510 τρίτες δόσεις. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στο εμβολιαστικό κέντρο του Γεν. Νοσοκομείου Καρπενησίου, με το σκεύασμα MRNA της Pfizer/Biotech.

Σημαντική ενίσχυσε τον ρυθμό χορήγησης των τρίτων δόσεων, η περιοδεία της Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού της 5ης Υ.ΠΕ. στα χωριά του Δήμου Καρπενησίου (διαβάστε εδώ και εδώ)· πραγματοποιήθηκαν 81 εμβολιασμοί τρίτης δόσης.

Για όλους από αύριο

Εξάλλου, ανοίγει αύριο, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολίου, για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν κλείσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση και είχαν κάνει εμβόλιο της Moderna, της Pfizer ή της AstraZeneca. Όσοι εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό Johnson & Johnson, η δεύτερη δόση θα γίνεται δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό, είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με το εμβόλιο Pfizer.

Να σημειωθεί ότι πολίτες θα πρέπει να μπαίνουν στην πλατφόρμα στον κατάλληλο χρόνο, δηλαδή μετά την παρέλευση του εξαμήνου ή του διμήνου -στην περίπτωση του εμβολίου της J&J, προκειμένου να κλείνουν το ραντεβού τους. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο.

“Η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσησης, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις. Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού”, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ