8 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιστημονικό συνέδριο για τον Μάρκο Μπότσαρη, στη Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας και στο Π. Μικρό Χωριό – Το πρόγραμμα των εργασιών

Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης: Ο πιο διεθνής ήρωας του 1821. 200 χρόνια από τον θάνατό του (1823-2023)»

από την έντυπη έκδοση

Όπως πολλάκις έχουν αναφέρει τα Ευρυτανικά Νέα, το 2023 έχει χαρακτηριστεί ως «Έτος Μάρκου Μπότσαρη και στο πλαίσιο αυτό σύλλογοι και φορείς διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις προς τιμή του μεγάλου Σουλιώτη ήρωα του 1821 που σκοτώθηκε πριν 200 χρόνια στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Έτσι, η Πανευρυτανική Ένωση πραγματοποιεί επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μάρκος Μπότσαρης: Ο πιο διεθνής ήρωας του 1821. 200 χρόνια από τον θάνατό του (1823-2023)», που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα γίνει την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης, με συνδιοργανωτές την Ι.Μ. Καρπενησίου, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Προυσού, Καστανιάς, Ασπροπύργου και Τόρνου. 

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ

Το πρώτο μέρος του συνεδρίου θα ξεκινήσει από την Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιωτίσσης, στις 6.30 το πρωί με την τέλεση Όρθρου και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και θα συνεχιστεί στις 9.30 π.μ. με αρχιερατικό μνημόσυνο για τα 200 χρόνια από τη θυσία του Μάρκου Μπότσαρη.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί, με τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιο να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών. Θα ακολουθήσουν προσφωνήσεις και χαιρετισμοί, καθώς και οι εξής εισηγήσεις: «Μια «επί το ορθόν» προσέγγιση των ηρώων του ’21», από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου, «Ο Ιερές Μονές των Αγράφων στην υπηρεσία του υπόδουλου γένους για την Ελευθερία μας», από τον Σκόντζο Λάμπρο, Θεολόγο, Καθηγητή, Συγγραφέα, «Έλληνες κλαύσωμεν άνδρα γενναίον». Η θυσία του Μάρκου Μπότσαρη και η διαχείρισή της από τους Φιλέλληνες δραματουργούς», από τον Δρ. Πλεμμένο Ιωάννη, Μουσικολόγο, κύριο ερευνητή στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Η προσωπικότητα του Μάρκου Μπότσαρη στη λόγια λογοτεχνική γραφίδα», από τη Μανικάρου Μεταζούλα, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Παλιοί και νέοι καπετάνιοι: Ο Μάρκος Μπότσαρης ανηφορίζοντας στο Καρπενήσι το 1823», από τον Σταμάτη Αθανάσιο, Φιλόλογο Καθηγητή και Συγγραφέα και «Ο Μάρκος Μπότσαρης στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Γεωργίου Φίνλεϋ», από τον Τσιώλη Κωνσταντίνο, Ιατρό, Ερευνητή και Συγγραφέα.

Θα ακολουθήσουν συζήτηση και παρεμβάσεις, καθώς και γεύμα στις 2.30 μ.μ.

Θα πραγματοποιηθούν επίσης και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ξενάγηση στο κειμηλιαρχείο της Ι.Μ. από τον Ηγούμενο π. Ιωαννίκιο και τραγούδια σχετικά με τον Μ. Μπότσαρη από μέλη της χορωδίας της Ι.Μ. Καρπενησίου υπό τη διεύθυνση του κ. Τάσου Ηλιόπουλου.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ

Η δεύτερη φάση του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023. Οι εργασίες θα μεταφερθούν στην κοινότητα του Παλαιού Μικρού Χωριού και θα γίνουν με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, της Π.Ε. Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και της ΕΚΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, καθώς και της Αδελφότητας Μικροχωριτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, με επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος και κατάθεση στεφάνων στη θέση «Λόγγοβες», στο Παλαιό Μικρό Χωριό.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει στις 10.30 το πρωί με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις. Τον λόγο θα πάρουν η Κατερίνα Μπαλκούρα, Ιστορικός – Συγγραφέας, που θα αναπτύξει ομιλία με θέμα «Ο Μάρκος Μπότσαρης, ο ήρωας-άνθρωπος». Στη συνέχεια, ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, θα μιλήσει για τον Μάρκο Μπότσαρη «Από το Μικρό Χωριό προς την αθανασία», η Βασιλική Λάππα, Εκπαιδευτικός, Δασοπόνος, MSc Οικολογία & Διαχείριση Περιβάλλοντος, υποψ. διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα μιλήσει για την «υπεράσπιση του φυσικού χώρου των βουνών ως δημοσίων αγαθών από την κοινωνία των κλεφτών και αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821», ενώ ο Γιώργος Δημητρίου, Δημοσιογράφος, θα μιλήσει για τους «Ευρυτάνες αγωνιστές στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Καρπενησίου (1823)».

Θα ακολουθήσουν συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού.

Παράλληλα, θα ακουστούν τραγούδια σχετικά με τον Μ. Μπότσαρη από μέλη της χορωδίας της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό τη διεύθυνση του κ. Τάσου Ηλιόπουλου, ενώ θα γίνει ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού και επίσκεψη στη βρύση του Μάρκου Μπότσαρη ή «Βρωμόβρυση».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ