26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η καθημερινότητα ενός βοσκού στην ορεινή Ευρυτανία. Οι αντιξοότητες, το χθες & το σήμερα του επαγγέλματος (vid)

Στο Τροβάτο των Αγράφων βρέθηκε το αξιόλογο κανάλι του YouTube Greek Village Life, που ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του τόπου. Οι άνθρωποι της παραγωγής συνάντησαν τον κτηνοτρόφο Βελισσάρη Μαργώνη, που μίλησε για τις δυσκολίες και αντιξοότητες του επαγγέλματος. Με το κοπάδι του ανεβαίνει κάθε καλοκαίρι στα βουνά των Αγράφων και τον Σεπτέμβριο κατεβαίνει στα χειμαδιά, στον κάμπο του Αγρινίου, όπου οι χειμώνες είναι πιο ήπιοι.

«Η μετακίνηση των κοπαδιών συναντάται από την ελληνική αρχαιότητα, ενώ στις μέρες μας αποτελεί παρελθόν», αναφέρει στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ το GVL και προσθέτει: «Η ελληνική μετακινούμενη κτηνοτροφία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δυστυχώς σήμερα τείνει να εξαφανιστεί. Η βιολογική μας κτηνοτροφία πεθαίνει κι αργοσβήνει… και μαζί της χάνεται μια παράδοση πολιτισμού και ιστορίας του τόπου. Ελάχιστοι πλέον κτηνοτρόφοι απέμειναν που μετακινούνται με τα κοπάδια τους στην ορεινή Ελλάδα».

«Στο Τροβάτο Αγράφων, συναντήσαμε τον τσέλιγκα Βελισσάρη όπου αυτός και η οικογένειά του, μετακινούμενοι, ξεκαλοκαιριάζουν στη βουνίσια πατρίδα. Ο Βελισσάρης μας περιγράφει το χτες και το σήμερα, καθώς και τις δυσκολίες του επαγγέλματος…».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ