2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Θυρανοίξια στο νέο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Καρπενησίου – Αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών και πιστών, τελέστηκαν τα θυρανοίξια του ιερού παρεκκλησίου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη

από την έντυπη έκδοση

Με επισημότητα και θρησκευτική ευλάβεια, τελέστηκαν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, 23 Οκτωβρίου 2023, από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο, τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Ιακώβου, στις εγκαταστάσεις της Μητρόπολης. Τέθηκε παράλληλα σε προσκύνημα η τιμία κάρα του Οσίου Δαβίδ, κτήτορος της Μονής στην οποία έζησε ο Άγιος Ιάκωβος.

9λεπτο βίντεο

Σε κλίμα συγκίνησης

Τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023, στις 5:30 το απόγευμα, τελέστηκαν τα θυρανοίξια του νεόδμητου παρεκκλησίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη, με την τοπική Μητρόπολη να αποδίδει τιμές στον άγιο που επί δεκαετίες έγινε φάρος σωτηρίας για πολυπληθείς προσκυνητές στην Εύβοια, λιμάνι πνευματικό όπου έβρισκαν καταφύγιο πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος γνώριζε προσωπικά τον μακαριστό.

Παράλληλα με την τελετή εγκαινίων του ναού, κατά την οποία ο επιχώριος ποιμενάρχης άνοιξε θριαμβευτικά τις πύλες ώστε να εισέλθει σε αυτόν η εκκλησιαστική πομπή, τέθηκε σε προσκύνημα η τιμία κάρα του Οσίου Δαβίδ, του κτήτορος της Μονής στην οποία έζησε ο Άγιος Ιάκωβος. Στο Καρπενήσι βρέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Δαυίδ, γέροντας Γαβριήλ.

Να αποτελέσει έναν χώρο πνευματικής αναζήτησης και προσευχής για τους πιστούς, ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου για το ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου (του Τσαλίκη). Εμφανώς συγκινημένος κατά την τέλεση των θρησκευτικών του καθηκόντων, ο κ.κ. Γεώργιος αναφέρθηκε, στο κήρυγμά του, στον Άγιο Ιάκωβο, με τον οποίο είχε προσωπικές σχέσεις και για τον λόγο αυτό αποφάσισε την οικοδόμηση ναού αφιερωμένου στη μνήμη του. Όπως ανέφερε, ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Καρπενησίου κυρός Νικόλαος είχε προβλέψει την κατασκευή παρεκκλησίου στο εσωτερικό της Ιεράς Μητρόπολης, ωστόσο ο κ.κ. Γεώργιος θεώρησε πιο κατάλληλη λύση ο ναός να βρίσκεται έξωθεν του κτηρίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση πιστών και κληρικών. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 2019, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών. Ο κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι -ο καθένας από το δικό του μετερίζι- στην πορεία κατασκευής και ολοκλήρωσης του παρεκκλησίου.

«Ευχαριστούμε που τιμάτε τους Αγίους της Μονής μας. Απ’ ό,τι φαίνεται, είναι ο πρώτος ναός, εκτός Μητροπόλεως Χαλκίδος, προς τιμήν τον Αγίου Ιακώβου, αυτού του συγχρόνου Αγίου. Η παρουσία του είναι πάντα ζωντανή (…)», σημείωσε ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Δαυίδ, γέρων Γαβριήλ.

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης ήταν Μικρασιάτης Έλληνας ιερομόναχος και ηγούμενος της Μονής Οσίου Δαυίδ, στην Εύβοια. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχικού χώρου στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Ξεχώρισε για τον ασκητικό οσιακό του βίο, καθώς και για τα χαρίσματα τα οποία ανέπτυξε και τα οποία τον κατατάσσουν στις σύγχρονες μορφές αγιότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας· εκοιμήθη το 1991 σε ηλικία 71 ετών. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδρίασε στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αποφάσισε, το 2017, την αγιοκατάταξη του Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Τσαλίκη, εκ Λιβισίου της Μικράς Ασίας, Ηγουμένου της εν Β. Ευβοία Μονής Οσίου Δαυίδ (1920-1991). Η μνήμη του ορίσθηκε στις 22 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ