6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Δώρισαν 250 κοτσίδες για καλό σκοπό. Δράση αλληλεγγύης και ομιλίες από τον σύλλογο “Aγώνα Ζωής”

Μια όμορφη εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τον καρκίνο και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά μαλλιών

από την έντυπη έκδοση

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, σε μια διεθνή προσπάθεια, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Μια τέτοια εκδήλωση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023, στις 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Ο τοπικός σύλλογος «Αγώνας Ζωής», σε συνεργασία με κομμωτήρια της πόλης, είχε απευθύνει εδώ και καιρό κάλεσμα για τη δωρεά μαλλιών με στόχο την παροχή περουκών σε γυναίκες και παιδιά, ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία.

Και πράγματι, το ενδιαφέρον ήταν συγκινητικό, καθώς, όπως λέει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών κατά των νεοπλασματικών ασθενειών, Ανθή Μουλιανίτη-Κοντοκώστα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 250 κοτσίδες, εκ των οι 100 μέσα στον τελευταίο χρόνο, με δωρητές παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι κοτσίδες παραδόθηκαν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής».

Μέσα από το πρόγραμμα που υλοποιεί ο συγκεκριμένος σύλλογος (τα τελευταία 9 χρόνια), έχουν συλλεχθεί πάνω από 82.400 κοτσίδες και ήδη 1.202 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά που απαιτούνται για την αγορά τους. Το περασμένο Σάββατο (14/10) το Καρπενήσι έβαλε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια, ως μια πράξη αλληλεγγύης που δίνει δύναμη και ελπίδα σε όσες και όσους το έχουν ανάγκη.

Στην ίδια εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι ομιλίες με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Dr. Νεκταρία Χαλκιά, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και Μέλος του ΔΣ του «Αγώνα Ζωής», αναφέρθηκε στον καρκίνο του μαστού (πρόληψη, θεραπεία κ.α.), ενώ η Ψυχολόγος Msc Στέλλα Νιώπα, ανέλυσε τους παράγοντες που εμποδίζουν μια γυναίκα από την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων. Για το έργο και τη δράση του συλλόγου «Άλμα Ζωής», μίλησε η Πρόεδρος, Παρασκευή Μιχαλοπούλου.

Στο μοναδικό μελανό σημείο της εκδήλωσης, η μικρή προσέλευση των πολιτών. Στην Ελλάδα αναφέρονται 7.772 περίπου νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού τον χρόνο, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες. Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν, όμως, εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ωστόσο, «κλειδί» είναι η έγκυρη ενημέρωση, που, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνεται και μέσω εκδηλώσεων όπως η πρόσφατη στο Καρπενήσι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ