19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Με την παρουσία αστυνομικών έξω από τους ναούς, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια – Τηρήθηκαν τα μέτρα

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Καρπενήσι. Από νωρίς το πρωί, έξωθεν των ιερών ναών της πόλης είχαν παραταχθεί περιπολικά, με τους άνδρες της αστυνομίας να επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων περί ανώτατου αριθμού πιστών εντός των εκκλησιών.

Τελικά, στο ζήτημα εορτασμού των Θεοφανείων προέκυψε κυβερνητική υπαναχώρηση, καθώς αν και τα νέα που βρίσκονται σε ισχύ προέβλεπαν σήμερα κλειστούς, για το ποίμνιο, ναούς, η επίσημη Εκκλησία επέμενε στην απόφαση να ανοίξουν οι ναοί, όπερ και εγένετο. Έπειτα από την χθεσινή σύντομη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος (συμμετείχαν στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης), η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην έκδοση νέας εγκυκλίου για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Η Αρχιεπισκοπή κάλεσε  τους Μητροπολίτες να τηρήσουν τους αυστηρούς περιορισμούς που ίσχυαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε εντός των Ιερών Ναών.

Στο Καρπενήσι τα μέτρα τηρήθηκαν. Ο μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες ήταν τα 25 άτομα και στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος, τα 50 άτομα. Δεν έγινε λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο, ενώ υποχρεωτική ήταν η χρήση μάσκας εντός των ναών, όπως και οι αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων.

Στον Ι.Ν. Ευρυτάνων Αγίων, στο Καρπενήσι

Σε τηλεδιάσκεψη, άλλωστε, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ζήτησε από τους επικεφαλής αξιωματικούς κάθε νομού να διασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας κοινής υπουργικής απόφασης. Στους δρόμους πέριξ των ναών της πόλης βρέθηκαν αστυνομικοί, στη λογική της ήπιας και διακριτικής επιτήρησης και με πνεύμα καλής συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία.

Μητροπολίτης Καρπενησίου: «Μην απελπίζεστε…»

Στο κήρυγμά του στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καρπενησίου, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ.κ. Γεώργιος συνέστησε στους πιστούς να μην τρομοκρατούνται και να μην απελπίζονται, να έχουν όμως, παράλληλα, συναίσθηση της ευθύνης για ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Τους προέτρεψε, μέσω της προσευχής, της επαφής με Θεό και Εκκλησία, της παραδοχής λαθών και της συγγνώμης, να προσπαθούν να βγαίνουν πνευματικά ωφελημένοι, να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και «…φως για τους άλλους ανθρώπους». Ευχήθηκε δε, σύντομα η δοκιμασία που περνάει η κοινωνία να αποτελέσει παρελθόν και οι εκκλησίες να «…ανοίξουν διάπλατα για όλους».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ