27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κορονοϊός / Μέσω των λυμάτων θα μετράει το ιικό φορτίο της πόλης ο δήμος Καρπενησίου – Το κόστος, τα οφέλη

Η επιδημιολογία λυμάτων αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» παρακολούθησης των αποβλήτων, με σκοπό να εξαχθούν χρήσιμες επιδημιολογικές πληροφορίες για ένα πληθυσμό, ιδίως δε σήμερα, που η πανδημία του κορονοϊού απαιτεί σύγχρονες, έγκυρες και έγκαιρες αναλύσεις. Έχει αποδειχτεί από την επιστημονική κοινότητα, πως το γενετικό υλικό (RNA) του ιού εκκρίνεται στα κόπρανα 3-5 ημέρες πριν ο προσβληθέν από τη νόσο οργανισμός, εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα. Εξίσου σημαντική, είναι η παρουσία του γενετικού υλικού του ιού σε απεκκρίσεις τόσο συμπτωματικών όσο και ασυμπτωματικών υποκειμένων. Το ιικό φορτίο καταλήγει σε συστήματα αποχέτευσης και από εκεί οδηγείται σε ΚΕΛ.

Ο Δήμος Καρπενησίου, προσαρμοζόμενος στα νέα δεδομένα, θα ξεκινήσει να λαμβάνει δεδομένα από τα λύματα της πόλης, προκειμένου να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για την παρουσία του ιού στην κοινότητα. Με απόφαση του δημάρχου, Νίκου Σουλιώτη, εγκρίθηκε η δαπάνη, δέσμευση και διάθεση πίστωσης ύψους 1.488 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης για «Αναλύσεις λυμάτων για τον ιό sars-cov-2».

Η ανακοίνωση του Δήμου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο δ. Καρπενησίου σημειώνει:

Ο Δήμος Καρπενησίου με αίσθημα ευθύνης, ξεκινά έλεγχο στα λύματα του της πόλης μας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 για τον έλεγχο του ποσοστού του ιικού φορτίου για τη δημιουργία της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής μας, με γνώμονα την υγειονομική θωράκιση και την προστασία των δημοτών.

Για άλλη μία φορά καλούμαστε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων προστασίας μιας και οι ισορροπίες μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν“.

Με στόχο τη γρήγορη αντίδραση

Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο συντονίζει ο ΕΟΔΥ, συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσια Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η επιδημιολογία των λυμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση, παρέχοντας πληροφορία για το σύνολο του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, το Εθνικό Δίκτυο συνεισφέρει στη στοχευμένη απόκριση και συνδράμει τις Υγειονομικές Αρχές και την Πολιτεία στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων σχετικά με επικείμενα ή εν εξελίξει επιδημικά κύματα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ