19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Με την αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου κορυφώθηκαν τα “Μποτσάρεια 2022”. Όσα έγιναν τη 2η ημέρα, οι δηλώσεις [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, οι οποίες κορυφώθηκαν με την "Τελευταία Νύχτα", την αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλόβρυσου.

Στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, τον τόπο όπου τέτοιες ημέρες πριν από 199 χρόνια, το 1823, ο Μάρκος Μπότσαρης έπεφτε νεκρός από τουρκικό βόλι, κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής «Μποτσάρεια 2022». Το βράδυ του Σαββάτου (6/8), τη 2η ημέρα των εορταστικών δρώμενων που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καρπενησίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Μάρκος Μπότσαρης», κορωνίδα αποτέλεσε η αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου, με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών στη «σκηνή» μπροστά από το μνημείο του Σουλιώτη οπλαρχηγού.

Βίντεο από τη 2η ημέρα των Μποτσαρείων

Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 8μμ με την επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του Ευαγγελιστού Αγ. Μάρκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου, για να ακολουθήσει, αμέσως μετά η μεγάλη πομπή συλλόγων και φιλαρμονικών απ’ όλη την Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Καρπενησίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στ. Ελλάδας, κ. Νίκος Σουλιώτης, που εξήρε το πνεύμα μαχητικότητας και αυταπάρνησης του Μ. Μπότσαρη.

Βασικό δρώμενο του διημέρου αποτέλεσε η αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου, με τίτλο «Τελευταία Νύχτα». Το κοινό (εκατοντάδες άνθρωποι, Ευρυτάνες, επισκέπτες, ετεροδημότες, ομογενείς) παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μάχης που κατέληξε στον ηρωικό θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη. Τον σχεδιασμό και το σενάριο του θεατρικού έχει αναλάβει η Νατάσα Μποζίνη και τη μουσική ο Μιχάλης Αβραμίδης, ενώ στον γενικό συντονισμό των Μποτσαρείων βρίσκεται η Έλενα Σιαξαμπάνη, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Καρπενησίου.

«Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, οι οποίες κορυφώθηκαν με την “Τελευταία Νύχτα”, την Αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλόβρυσου», αναφέρει ο Δήμος Καρπενησίου. «Στο ηρωικό Κεφαλόβρυσο», διαβάζουμε, «αφού αποτίσαμε τις δέουσες τιμές στον ήρωα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και ακολούθησε η μεγάλη πομπή των Πολιτιστικών Σωματείων και Φιλαρμονικών. Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε με το θεατρικό πολυμεσικό δρώμενο όπου με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών από τον Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας, τον Όμιλο Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “Ο Λιάρος” και άλλων φιλοξενούμενων συλλόγων, παρουσιάστηκε η επίθεση του Μάρκου Μπότσαρη, η θυσία και ο ηρωικός του θάνατος». «Πολλά συγχαρητήρια», καταλήγει ο δήμος, «σε όλους τους πρωταγωνιστές του δρώμενου και των διήμερων τιμητικών μας εκδηλώσεων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλαν για την πραγματοποίησή τους».

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα Ευρυτανικά ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Τετάρτη (10/8)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ