26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μια ζεστή αγκαλιά για τους Έλληνες η Σερβία… Το 3ο Δημοτικό ταξίδεψε στο φιλόξενο Βελιγράδι, στο πλαίσιο του Erasmus+ (ΦΩΤΟ)

Πρόσφατα, το 3ο Δ.Σ. Καρπενησίου επέστρεψε από τη Σερβία όπου πραγματοποίησε την προτελευταία του κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus T.A.L.E.S., που υλοποιεί από το 2020 και το οποίο παρατάθηκε κατά ένα έτος λόγω της πανδημίας

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το έργο T.A.L.E.S. είναι αρκτικόλεξο για το “Teaching About Life and Emotional Skills” και σημαίνει «Διδασκαλία για τη ζωή και τις συναισθηματικές δεξιότητες». Εφαρμόζεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Erasmus + και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμμετέχουν συνολικά έξι σχολεία, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. Αντιπροσωπεία του σχολείου ταξίδεψε πρόσφατα στη Σερβία. Στην αποστολή συμμετείχαν ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Αντωνίου και η εκπαιδευτικός Στέλλα Ντούσιου, οι οποίοι και συνόδευσαν τους μαθητές: Νικολέτα Αρβανιτίδη, Βίκυ Κακούρα, Γρηγόρη Τριανταφύλλου και Αποστόλη Φούκα.

Η επίσκεψη άρχισε τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023, με την τελετή υποδοχής στο σχολείο υποδοχής της περιοχής Μπατάνιτσα, στο προάστιο Ζεμούν του Βελιγραδίου. Οι αποστολές από Λιθουανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία περιηγήθηκαν το χωριό και συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εκπαιδευτικό δρώμενο με τίτλο «Εφηβεία και εθισμοί», στη μορφή μιας διαδραστικής τηλεοπτικής εκπομπής.

Την επόμενη μέρα (7/3) όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν τη Βουλή της Σερβίας και το Κάστρο Καλεμαγκντάν στο Βελιγράδι όπου θαύμασαν τη ρωμαϊκή και μεσαιωνική οχύρωση, ενώ για τους Έλληνες ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στον πύργο όπου κρατήθηκε και εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος. Ακολούθησαν επισκέψεις σε μουσεία λογοτεχνίας και πολιτισμού, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, όπου είχαν την ευκαιρία να κάνουν πειράματα που αφορούσαν την ασύρματη μετάδοση ενέργειας.

Την Τετάρτη (8/3) ήταν η ημέρα επίσκεψης στο Δημαρχείο, όπου ανταλλάχθηκαν τα δώρα με τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής και οι αποστολές επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Το απόγευμα υπήρξε ένα λογοτεχνικό εργαστήριο για την προώθηση της κριτικής σκέψης με τη διάσημη Σέρβα συγγραφέα Γιασμίνκα Πέτροβιτς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο παλάτι της Πριγκίπισσας Λιουμπίκα.

Την Πέμπτη (9/3) οι αποστολές επισκέφθηκαν τα Βασιλικά Ανάκτορα του Βελιγραδίου, τα οποία έχουν ανακαινιστεί και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση· εκεί είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον διάδοχο του θρόνου Αλέξανδρο και τη σύζυγό του Κατερίνα, η οποία μάλιστα ως γεννημένη στην Ελλάδα και συγγενής με τον τέως βασιλιά, χαιρέτησε την ελληνική αποστολή στα ελληνικά. Η όλη διαδικασία έφερε στον νου, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ανάκτορο του Τατοΐου ως τουριστικός πόλος έλξης για μια συγκεκριμένη μερίδα επισκεπτών, καθώς η Σερβία το διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο προς όφελος του κράτους. Η μέρα έκλεισε με επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τον μεγαλοπρεπέστατο ναό του Αγίου Σάββα, που άρχισε να κτίζεται αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, τη δεκαετία του 1980. Το βράδυ παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο δείπνο με μουσική κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί παρέλαβαν τα πιστοποιητικά τους.

Τέλος την Παρασκευή, 10 Μαρτίου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο σχολείο, όπου παρουσιάστηκε η δουλειά του προηγούμενου τριμήνου και αφορούσε τη δραματοποίηση μιας παραλλαγής ενός γνωστού παραμυθιού από κάθε χώρα, ενώ τα παιδιά συμμετείχαν και σε ένα εργαστήριο με θέμα «Δείχνω υπευθυνότητα». Οι εκπαιδευτικοί την ίδια ώρα παρακολούθησαν ένα σεμινάριο με θέμα «Τι μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να προλάβουν τους εθισμούς».

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η εκπληκτικά ευνοϊκή προδιάθεση που έχουν οι Σέρβοι απέναντι στους Έλληνες και η οποία ήταν εμφανής σε κάθε βήμα της αποστολής. Σχεδόν όλοι όσοι συνομίλησαν με την ομάδα του 3ου Δημοτικού, είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές και στο άκουσμα και μόνο της λέξης «Έλληνας», όλες οι πόρτες άνοιγαν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το 3ο Δημοτικό θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα με την επίσκεψη στη Λιθουανία στα τέλη Μαΐου 2023 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπηρεσιακές αναφορές σχετικά με την πορεία, την αξιολόγηση και την εμβάθυνση στις γνώσεις που αποκτήθηκαν από την υλοποίησή του, τόσο από τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ