26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Μουσείο Κορυσχάδων / Συνεχίζεται, με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες, η επετειακή έκθεση για το ‘21

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η λειτουργία της επετειακής εικαστικής έκθεσης με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων. Η έκθεση με τίτλο «Το ΄21 με  τον χρωστήρα & τη γραφίδα – Στιγμές της ιστορίας μας στις τέχνες και στα γράμματα», αποτελεί μια αξιόλογη, κοινή πρωτοβουλία του Δήμου Καρπενησίου και του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι».

Η έκθεση αναπτύσσεται στο ισόγειο του Μουσείου Κορυσχάδων και περιλαμβάνει 40 έργα ζωγραφικής. Οι πίνακες αποτυπώνουν μορφές των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που σχετίζονται με την Ευρυτανία, όπως ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κίτσος Τζαβέλλας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Αντώνης Μακρυγιάννης (Κατσαντώνης), όπως επίσης σκηνές μαχών (πχ Μάχη του Κεφαλοβρύσου), χάρτες κ.ά. Συνοδεύεται από παράλληλη έκθεση 46 τίτλων βιβλίων σπάνιων εκδόσεων, από τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ευαγγελοδήμο, ενώ κομβική ήταν συνεισφορά του Ευρυτάνα συλλέκτη & ιστορικού ερευνητή κ. Ηλία Μπουμπουρή, που με προθυμία παραχώρησε τα έργα της συλλογής του. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν με μεράκι και ζήλο η αντιδήμαρχος Καρπενησίου, κα Σοφία Ζαλοκώστα, και η συνεργάτιδα του δημάρχου, κα ιστορικός Έλενα Σιαξαμπάνη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021, καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Αξίζει να δουν από κοντά τα εκθέματα, δημότες και επισκέπτες, καθώς η έκθεση καταφέρνει να κάνει τον επισκέπτη κοινωνό της αντίληψης ζωγράφων, εικαστικών και συγγραφέων για το ’21, τους πρωταγωνιστές του Αγώνα και του αδούλωτου πνεύματός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις απογευματινές ξεναγήσεις έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου. «Ευχαριστούμε θερμά τόσο τον Πρόεδρο όσο και τα μέλη για την ουσιαστική τους βοήθεια. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εθελόντρια του Δήμου μας Μαρία Ζαρκάδα για την πολύτιμη προσφορά της», σημειώνει σχετικά ο Δήμος Καρπενησίου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ