1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Οι Ρουμελιώτες τίμησαν την Παναγία Προυσιώτισσα. Εκδήλωση στην Αθήνα & βράβευση του Θοδωρή Παπαλουκά, ευρυτανικής καταγωγής

Πανηγυρική ήταν η Κυριακή 27/11 για το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, που τίμησε την Παναγία την Προυσιώτισα ως Προστάτιδα της Ρούμελης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

από την έντυπη έκδοση

Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες (27/11) προς τιμήν της Παναγίας της Προυσιώτισσας, της προστάτιδας της Ρούμελης, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα.

Νωρίς το πρωί, τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών και στη συνέχεια έγινε λιτάνευση και περιφορά της εικόνας της Παναγίας, καθώς και δέηση στην είσοδο του Ιδρύματος.

Ακολούθησε η ομιλία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας με θέμα την Παναγία. «Το Μυστήριο της Παναγίας, το Μυστήριο της Θεοτόκου», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συμεών, «δεν μπορεί να το προσεγγίσει κανείς ούτε διανοητικά, ούτε νοησιαρχικά, ούτε φιλοσοφικά, διότι θα υπερβαίνει και θα ξεπερνάει όλες αυτές τις κατηγορίες του κτιστού κόσμου. Μονάχα όποιος αγαπήσει την Παναγία, μπορεί να αισθανθεί κάτι από το Μυστήριο της αγάπης Της, από το μυστήριο της Θεοτόκου. Η Παναγία ευλογεί αυτόν που μετέχει στο μυστήριό Της και στην αγάπη Της, που είναι μυστήριο σεβασμού, που είναι μυστήριο ενότητας, μυστήριο ειρήνης, που είναι μυστήριο καλοσύνης, μυστήριο φιλανθρωπίας, μυστήριο αλληλεγγύης, που είναι μυστήριο ‘εξόδου από τον εαυτό σου’ και συνάντησης του άλλου προσώπου. Η Παναγία γίνεται η αγκαλιά που συναντά τους πάντες και που καλεί και προσκαλεί όλους σε συνάντηση (…)».

Η εκδήλωση, την οποία προλόγισε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Νίκος Νούλας, περιλάμβανε και τη βράβευση του γνωστού, παλαίμαχου αθλητή Θοδωρή Παπαλουκά, που έχει γράψει με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Δεν είναι ευρέως γνωστό πως ο Παπαλουκάς, που μεγαλούργησε με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και συλλόγων όπως η ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός κ.α., κατάγεται από τον Προυσό Ευρυτανίας· μάλιστα, η οικογένειά του διατηρεί στενούς δεσμούς με το χωριό.

Παράλληλα, τελέστηκε και ο αγιασμός των εγκαινίων του Λαογραφικού Μουσείου του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, το οποίο δημιούργησε η αγάπη και η ευεργεσία της δωρήτριας οικογένειας Αγαπητού. Στην εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Ρούμελης παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Στ. Ελλάδας κα Κατερίνα Καλαντζή, ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Δημήτρης Δέπος, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί Ρουμελιώτες.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ