2 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σαράντα ημέρες χωρίς τον μακαριστό π. Δοσίθεο Κανέλλο. Μνημόσυνο τέλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις αρχές του έτους είχε φύγει από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνας Ευρυτανίας, μακαριστός Δοσίθεος Κανέλλος, σπουδαία εκκλησιαστική και πνευματική μορφή του τόπου

από την έντυπη έκδοση

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, τελέστηκε στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τατάρνας Ευρυτανίας, το αρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Ηγουμένου π. Δοσιθέου, επί τη συμπληρώσει σαράντα ημερών από την εις Κύριον εκδημία του. Κληρικοί και πιστοί βρέθηκαν στην Τατάρνα και τίμησαν τη μνήμη του εμβληματικού γέροντα, που ανοικοδόμησε από τα ερείπια το ιστορικό μοναστήρι και το υπηρέτησε με μνημειώδη αφοσίωση επί μισόν αιώνα.

Παράλληλα, μνημόσυνο για τον π. Δοσίθεο τελέστηκε και στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, από τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Είναι άλλωστε γνωστό τοις πάσι, ότι ο μακαριστός Δοσίθεος αγαπούσε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη, έχοντας αναπτύξει πολύχρονη πνευματική σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συνδράμοντας την ομογένεια της Πόλης. «Δεν είμαι Πολίτης», έλεγε, «είμαι ένας Ρωμηός και σαν τέτοιος αισθάνομαι Πολίτης. Πολίτες δεν είναι μόνο όσοι γεννήθηκαν στην Πόλη. Πολίτες είναι και όσοι αισθάνονται Ρωμηοί».

«Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 11 Φεβρουαρίου 2023, στο τέλος της οποίας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ηγουμένου της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνης Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου (Κανέλλου). Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, κληρικοί, πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για τον τ. Ηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τατάρνας Ευρυτανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε πει: «Ασκητικός και ταπεινός μύστης της μοναστικής ζωής και εν ταυτώ δυναμικός και χαρισματικός συγγραφέας και ομιλητής, εραστής, μελετητής και θαυμαστής των μνημείων και προσκυνημάτων της του Κωνσταντίνου Πόλεως. Τα βαθυστόχαστα και ποιοτικότατα συγγράμματά του δια τας περιπετείας και τα μεγαλεία του Γένους, διά την ιστορίαν και τον πολιτισμόν της καθ’ ημάς Ανατολής, διά το φιλόθεον, φιλάνθρωπον, φιλοκαλικόν και ασκητικόν ήθος της Ρωμηοσύνης, λειτουργούν ως πρόσκλησις και έναυσμα διά τους Ορθοδόξους όπου γης, να επισκεφθούν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την Πόλιν των Πόλεων και τη Ρωμηοσύνη (…)».

Νέος Ηγούμενος στην Ι.Μ. Τατάρνας, όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα, ορίστηκε, με απόφαση του Μητροπολίτη Καρπενησίου, ο π. Δαμασκηνός. «Είμαι πολύ συγκινημένος διότι έγινα ο διάδοχος του τετάρτου κτήτορος της ιστορικής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής Τατάρνης. Ο Γέροντας Δοσίθεος ήταν μία ξεχωριστή περίπτωση, ήταν ένας φωτεινός πνευματικός ”ήλιος” που ανέτειλε στην Ιερά Μονή Προυσού το 1956 και έδυσε στη Μονή Τατάρνης το 2023» ανέφερε ο π. Δαμασκηνός σε πρόσφατη, τηλεφωνική συνέντευξή του στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ