4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στην Αρχαία Ολυμπία το 4ο Δημοτικό, μαζί με άλλα 13 σχολεία από Ελλάδα & Κύπρο – Συμμετείχε στην 3η Ολυμπιακή Εβδομάδα

Μια σπουδαία εμπειρία έζησαν μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του 4ου Δ.Σ. Καρπενησίου, που συμμετείχαν σε πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό πρόγραμμα για το πανανθρώπινο μήνυμα των ολυμπιακών αξιών

από την έντυπη έκδοση

Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, κατακλύστηκαν, στις αρχές Ιουνίου 2023, από νεανικές φωνές δεκατριών (13) σχολείων από την Ελλάδα και ενός (1) σχολείου από την Κύπρο. Στην 3η Ολυμπιακή Εβδομάδα κληρώθηκε και συμμετείχε και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου.

Η γνωριμία των παιδιών με Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές, οι αθλητικές δραστηριότητες, οι περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και οι επισκέψεις στα Μουσεία, αποτέλεσαν μια υπέροχη εμπειρία. Συνολικά 3.250 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας, ωστόσο μόνο 13 κληρώθηκαν να επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία (με δωρεάν μετακίνηση, διαμονή και σίτιση), εκεί όπου η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία ετοίμασαν ένα ποικίλο και πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το 4ο Δ.Σ. Καρπενησίου ήταν το μοναδικό σχολείο που συμμετείχε (έπειτα από κλήρωση) από τη Στερεά Ελλάδα στην 3ήμερη δράση, με την αποστολή στην Αρχαία Ολυμπία να απαρτίζεται από 10 παιδιά και 2 εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν ένα πολύ όμορφο διαδικτυακό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, γνώρισαν σπουδαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης και στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Τα παιδιά γιόρτασαν και ανακάλυψαν τις Ολυμπιακές Αξίες, τη φιλία, το σεβασμό, την αριστεία αλλά και τη σύνδεσή τους με τη βιωσιμότητα κυρίως στο πεδίο των σχέσεων τους με τους άλλους ανθρώπους αλλά και οτιδήποτε τα περιβάλλει.

Στη διάρκεια της παραμονής τους, τα παιδιά γνώρισαν Ολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές, συνομίλησαν μαζί τους και συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία των αθλητών/τριών: Βίκτωρα Μήτρου, Γιώργου Τζελίλη, Γιώργου Χαλκίδη, Νίκου Σκιαθίτη, Γιάννη Τσίλη, Άγγελου Λεμάνη, Άννας Χαραλαμπίδη, Χριστίνας Καλτσά και Αντώνη Πλατή.

Επίσης, τα παιδιά δημιούργησαν το “πράσινο μετάλλιο”, του οποίου η μια πλευρά αποτύπωνε ολυμπιακά αθλήματα και αξίες, ενώ η άλλη πλευρά εξέπεμπε περιβαλλοντικά μηνύματα. Τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών τις χάρηκαν μικροί και μεγάλοι όταν αναρτήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους σε εξωτερικό χώρο με φόντο το στάδιο των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, διακρίθηκε μία από τις δημιουργίες μαθήτριας του 4ου Δημοτικού Σχ. Καρπενησίου.

Τα παιδιά απόλαυσαν την παρουσίαση της γέννησης του Διεθνούς Διαβατηρίου Fair Play, ενός διαβατηρίου, που όπως ειπώθηκε, διαβαίνει τα σύνορα των κρατών αφού αγγίζει τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Καθηλωτική ήταν η σχεδιασμένη για το διαβατήριο, χορογραφία που παρουσίασε η ομάδα της Αρτέμιδος Ιγνατίου, της εμπνευσμένης χορογράφου των τεσσάρων προηγούμενων τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εκτός από αυτές τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ, τα σχολεία επισκέφτηκαν το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, το παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο αλλά και το δάσος της Φολόης πραγματοποιώντας σχετική περιβαλλοντική δράση.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό τριήμερο ήταν τα εξής:

– Ι’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ – ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ
– ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
– Ε.Ε.Ε.Ε.Κ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ
– 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΧΙΟΥ
– 6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
– ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ
– 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
– 17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΑΧΙΛΛΕΥΣ) ΛΑΡΙΣΑΣ
– ΑΡΕΤΑΚΕΙΟ Δ/Σ ΒΟΛΙΜΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
– 16ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
– ΔΗΜ.ΣΧ.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
– 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
– ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΙΚΙΩΝ
– 4o Δ.Σ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ