28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο Greenville της Νότιας Καρολίνας αντάμωσαν φέτος οι Ευρυτάνες ομογενείς των ΗΠΑ. Ο απολογισμός του 79ου συνεδρίου του “Bελουχιού” (ΦΩΤΟ)

Από 9 έως τις 11 Ιουνίου 2023 διεξήχθη το 79ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι”. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

από την έντυπη έκδοση

Με επίσημη προσκεκλημένη την πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου των Ευρυτάνων ομογενών των ΗΠΑ. Μετά το περυσινό συνέδριο στο Καρπενήσι (έπειτα από 33 χρόνια), το αντάμωμα των Ελληνοαμερικανών πραγματοποιήθηκε φέτος στην πόλη Greenville της Νότιας Καρολίνας, από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου. Η διατήρηση των σχέσεων αμοιβαίας αγάπης και υποστήριξης με την ελληνική κοινότητα, αποτελεί κεντρικό στόχο για το «Βελούχι».

Τα ετήσια συνέδρια των Ευρυτάνων ομογενών των ΗΠΑ παρέχουν μια ιδανική αφορμή για συνάντηση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομογενών, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται κοινές ρίζες, προέλευση και πολιτισμό. Η ανταλλαγή ιστοριών και εμπειριών βοηθά στη διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, της γλώσσας, της θρησκείας, με έμφαση στην εμφύσηση του πνεύματος φιλοπατρίας προς τις νεότερες γενιές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγαπούν, ωστόσο, την πατρογονική γη των γονιών και παππούδων τους, την Ευρυτανία. «Αυτό (…) προσπαθούμε να κάνουμε. Να δείξουμε στα παιδιά τις ρίζες τους, να μην ξεχάσουν από πού προέρχονται. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους γονείς μας, τους προγόνους μας που ήρθαν από την Ελλάδα και τώρα πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε να μην ξεχάσουν (σ.σ. οι νέοι) τις ρίζες τους και να είναι περήφανοι και αυτοί ότι είναι Ελληνοαμερικανοί», είχε πει σε συνέντευξή του στα Ευρυτανικά Νέα ο Πρόεδρος του «Βελουχιού», κ. Δημήτρης Τσόλκας (James N. Chulkas).

Όσα έγιναν φέτος

Με στόχο την εκπλήρωση των στόχων που προαναφέρθηκαν, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το συνέδριο των ομογενών, μελών και φίλων της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι”, που φέτος συμπλήρωσε 79 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1944 στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, από ομογενείς Ευρυτάνες που έχτισαν μια νέα ζωή αλλά διατήρησαν στενούς δεσμούς με τη γενέθλια γη. Η αγάπη για την πατρίδα και κάθε τι ελληνικό παραμένει μέχρι και σήμερα κινητήριος μοχλός για μια σειρά από πολυποίκιλες δράσεις της Ένωσης, με κορωνίδα το τεράστιο και διαχρονικό φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει στους απανταχού Ευρυτάνες.
Το 79ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” διεξήχθη στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας, το διάστημα από 9 έως 11 Ιουνίου 2023, και περιλάμβανε σειρά ποικίλων εκδηλώσεων (Γενική Συνέλευση, επίσημο δείπνο, γιορτή νεολαίας, πάρτι, τουρνουά μπάσκετ κ.α.) για τα μέλη της ευρυτανικής κοινότητας, που το καλοκαίρι του 2022 είχαν ταξιδέψει στο Καρπενήσι για το 78ο συνέδριο της Ένωσης· ήταν το πρώτο συνέδριο επί ευρυτανικού εδάφους μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. «Το περσινό συνέδριο στο Καρπενήσι, στην Ελλάδα, σημείωσε μια εκπληκτική επιτυχία, ανανεώνοντας τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τα μέλη και τους πατριώτες μας στην Αμερική και την Ελλάδα. Ας διατηρήσουμε τη δυναμική μας!», σημείωσε στις εφετινές εργασίες ο Πρόεδρος κ. Τσόλκας.

Φέτος, το συνέδριο επικεντρώθηκε σε κομβικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες της ομογένειας, όπως είναι ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού στον 21ο αιώνα, η συνεργασία των οργανώσεων της ομογένειας, ο ρόλος των τοπικών ενώσεων στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο συντονισμός δράσεων που έχουν ως στόχο τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού, της λαογραφίας και της ελληνικής ιστορίας. Απώτερος στόχος, να συνεχίσει να έχει ο απόδημος ελληνισμός, ισχυρή φωνή.

Με κεντρικό πρόσωπο την πρέσβειρα

Αναδεικνύοντας τον ρόλο και τα επιτεύγματα της ελληνικής διασποράς, η πρέσβειρα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εκφώνησε την κεντρική ομιλία στο 79ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» στη Νότια Καρολίνα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Πρέσβειρα συναντήθηκε με τον βουλευτή Ρεπουμπλικάνο William Timmons, τον 85ο Αντικυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας και πρώτο Ελληνοαμερικανό που εκλέχθηκε στο πολιτειακό νομοθετικό σώμα της Νότιας Καρολίνας, Nick Theodore, τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Michael D. Amiridis, τον Πρόεδρο του «Βελουχιού», James Ν. Chulkas, και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στο 79ο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας! Ευχαριστούμε όλα τα αφοσιωμένα μέλη μας για τη σκληρή δουλειά και την υποστήριξή τους για να γίνει ένα τόσο επιτυχημένο γεγονός!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Βελούχι».

Πολύχρονη και πολυποίκιλη προσφορά

Οι Ευρυτάνες των ΗΠΑ δούλεψαν σκληρά και πρόκοψαν. Έκαναν μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις, απέκτησαν σπίτια, έστησαν φαμελιές αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τους ανθρώπους που άφησαν πίσω. Χρηματοδότησαν την κατασκευή του γυμνασίου στο Καρπενήσι και αμέσως μετά άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα για την ανέγερση νοσοκομείου στο Καρπενήσι. Τα κατάφεραν άμεσα και έτσι, το νοσοκομείο μπόρεσε να περιθάλψει τα δεκάδες θύματα του πολέμου και του εμφυλίου. Στη συνέχεια, το «Βελούχι» χρηματοδότησε την ανέγερση του γηροκομείου του Καρπενησίου, τη δημιουργία οικοτροφείου στο Κερασοχώρι για τη διαμονή και σίτιση μαθητών του γυμνασίου από τα γύρω χωριά, συνεισέφερε στην προικοδότηση απόρων κοριτσιών, σε υποτροφίες για μαθητές των σχολείων της Ευρυτανίας και βοήθησε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας να μεταβούν στο εξωτερικό. Πέρα από τη βοήθεια προς την γενέτειρα, “το Βελούχι” ένωσε και έφερε κοντά όλους τους Ευρυτάνες της Αμερικής. Σε κάθε πολιτεία που υπήρχε ευρυτανικό στοιχείο ιδρύθηκαν τμήματα (παραρτήματα), ενώ οι Ευρυτάνισσες της Αμερικής δημιούργησαν σύλλογο με την ονομασία “Θυγατέρες της Ευρυτανίας” με μεγάλη φιλανθρωπική δράση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ