26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Την “Τρισεύγενη” του Κωστή Παλαμά παρουσιάζει το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. (ΒΙΝΤΕΟ)

Την “Τρισεύγενη” του Κωστή Παλαμά παρουσιάζει στο θεατρικό κοινό του Καρπενησίου, την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023, σε σκηνοθεσία της Βασιλικής Σταμάτη, το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου.

Γραμμένο το 1902, το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά αποτελεί συνειδητή προσπάθεια συνεισφοράς του συγγραφέα στο «Θέατρο των Ιδεών» και στην ανύψωση του ελληνικού θεάτρου της εποχής.

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, είναι γραμμένο στη δημοτική γλώσσα και στη δράση παίρνουν μέρος δώδεκα πρόσωπα, από τα οποία τα έξι είναι γυναίκες. Διατρέχοντας το κείμενο εντοπίζει κανείς διάσπαρτα στοιχεία που παραπέμπουν στην παράδοση.

Η δράση εκτυλίσσεται «σε μια χώρα της Ρούμελης, κοντά στη θάλασσα». Εκεί οι γυναίκες, μαζεμένες στη βρύση του χωριού ακούν φωνές από το σπίτι ενός συγχωριανού τους, του Δενδρογαλή. Η φασαρία γίνεται εξαιτίας της κόρης του, της Τρισεύγενης η οποία λείπει απ’ το σπίτι. Η Τρισεύγενη είναι η πιο όμορφη κοπέλα του χωριού: όλοι έχουν να λένε για την ομορφιά της (την παρομοιάζουν μάλιστα με νεράιδα) άλλα και για την ανεμελιά της.

Ο Δενδρογαλής, υποψιάζεται ότι η κόρη του έχει συνάψει σχέση με έναν νεαρό, τον Πέτρο Φλώρη. Πρόκειται για τον γιο ενός ανθρώπου που βρισκότανε σε μεγάλη κόντρα με τον Δενδρογαλή και τώρα ο πατέρας της Τρισεύγενης φοβάται πως ο Πέτρος την ξεσηκώνει, για να τους εκδικηθεί. Ενώ ακούγονται φωνές από το σπίτι, η Τρισεύγενη πηγαίνει μαζί με τις άλλες γυναίκες στη βρύση και…

… η συνέχεια ζωντανά στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, από το θεατρικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. Εναρξη παραστασεων Ώρα 21:00. Είσοδος 3€

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ