4 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τραγική η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών της Ευρυτανίας. Κίνδυνος για κενές θέσεις παρά την προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Σοβαρή είναι η πιθανότητα να μην καλυφθούν οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δασών Ευρυτανίας με μόνιμο προσωπικό

από την έντυπη έκδοση

Στην προηγούμενη έκδοση της εφημερίδας (αρ. φύλ. 1070/04-10-23), είχε δημοσιευτεί ρεπορτάζ για τις 15 μόνιμες προσλήψεις που έρχονται στην Ευρυτανία και αφορούν φορείς του Δημοσίου, μέσω της προκήρυξης 2ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ, μεταξύ αυτών και τις δασικές υπηρεσίες του νομού [ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ]. Με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία, η Διεύθυνση Δασών Ευρυτανίας επισημαίνει τον κίνδυνο να μην μείνουν κενές θέσεις και ζητά τη λήψη μέτρων.

«Σας αναφέρουμε ότι στη δασική υπηρεσία του Νομού Ευρυτανίας υφίσταται εντονότατη υπό-στελέχωση στο σύνολο των υπηρεσιών. Το επιστημονικό προσωπικό ΠΕ και ΤΕ κρίνεται απαραίτητο γιατί χρησιμοποιείται για τη σύνταξη πάσης φύσεως μελετών. Είναι προφανές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των Δασικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δασών του Νομού Ευρυτανίας με μόνιμο προσωπικό. Σας γνωρίζουμε ότι μετά και τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού 2Γ/2022 και σε συνέχεια της προκήρυξης 2ΓΒ/2022 (1.843 μόνιμες θέσεις σε όλο το Δημόσιο), για την ειδικότητα των Δασοπόνων, σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής θέσεων, οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ανέρχονται στις 188, από τις οποίες με βάση την προκήρυξη 2ΓΒ θα καλυφθούν μόνο με επιτυχόντες του διαγωνισμού, οι οποίοι ανέρχονται σε 72 άτομα. Αυτό έχει ως επακόλουθο να μείνουν κενές 116 θέσεις και παραπάνω ανάλογα με τις επιλογές των υποψηφίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθούν κυρίως οι θέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κενές οι οργανικές θέσεις στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες», αναφέρει η επιστολή που υπογράφει ο Διευθυντής Δασών Ευρυτανίας, κ. Ιωάννης Φάκας, Δασολόγος.

«Αν λάβουμε υπόψη», διαβάζουμε στην ίδια ανακοίνωση, «την τραγική υπό-στελέχωση γενικότερα της Δασικής Υπηρεσίας, την έλλειψη καταρτισμένων υπαλλήλων, τον υπερβολικό όγκο εργασίας των εναπομεινάντων υπαλλήλων, την κλιματική κρίση, τις πρόσφατες πυρκαγιές και τα επακόλουθα αυτών (πλημμύρες), η στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας οφείλει να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία».

Και καταλήγει η επιστολή προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ: «Εφόσον υπήρξε και προηγούμενο μείωσης βάσης με τον διαγωνισμό 1Γ/2022 όπου η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα, αποφάσισε να καταθέσει νομοσχέδιο (άρθρο 20) με το οποίο μειώνεται η συνολική βάση στο 50% και η βάση στα επιμέρους μαθήματα στο 40%. Για τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ) και το ΑΣΕΠ ούτως ώστε να καλυφθούν οι εναπομείνασες θέσεις και η στελέχωση να γίνει βάσει πίνακα φθίνουσας κατάταξης του γενικού μέσου όρου και με ταυτόχρονη κατάργηση της βάσης, ώστε να επιτευχθεί ολική πλήρωση των κενών θέσεων που έχουν προκηρυχθεί. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ