26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“1821, η γιορτή”, του Χρήστου Μποκόρου. Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία

από την έντυπη έκδοση

Το Μουσείο Μπενάκη και η Εταιρία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού (ΕΚΕΠ) παρουσιάζουν το πρωτότυπο αρθρωτό έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο: “1821, η γιορτή”, στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Ο Χρ. Μποκόρος συνδέεται με την Ευρυτανία, καθώς στην ιστορική Παλαιά Βίνιανη έχει βρει εδώ και αρκετά χρόνια το προσωπικό του καταφύγιο, ένα εργαστήρι τέχνης και δημιουργίας.

Το πιο πρόσφατο έργο του διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες: «Η Γαλανόλευκη: ο απόηχός της», «Η Ιστορία: το φως και το σκοτάδι της», «Οι Ήρωες, επιφανείς και αφανείς: ο ίσκιος και το αίμα τους», «Η Δόξα μονάχη: ψηλά στην κεφαλή μιας μεγάλης έρημης τράπεζας, Μνήμη δαφνοφόρος, και μπροστά της ένα αρνάκι που μας κοιτάει κατάματα».

Τα έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Είναι φτιαγμένα πάνω σε υφάσματα και ξύλα και συνιστούν «ξεχείλισμα της ψυχής» του ζωγράφου, είναι ο δικός του φόρος τιμής  στο «Κοινό και το Κύριο».

Για τον Μποκόρο, διαβάζουμε στο monopoli.gr, “…το εθνικό αφήγημα είναι γεμάτο ρηγματώσεις. Η τεράστια επιτοίχια ελληνική σημαία που υποδέχεται τον επισκέπτη πριν κάνει την είσοδό του στην έκθεση είναι φτιαγμένη με ξύλα από παλιά γεφύρια της Ευρυτανίας, ‘χρωματισμένα’ με επικολλημένα υφάσματα. Τούτα τα μαδέρια δεν εφάπτονται κι ανάμεσα στα κενά τους το γαλάζιο ρηγματώνεται από χρώματα στο φάσμα του κόκκινου, αλλά και πράσινα και άλλα”.

“Έντεκα ξύλα από γεφύρια των βουνών, οριζόντια, ντυμένα με πανιά, μεγάλη γαλανόλευκη σημαία, διαρρηγμένη από κόκκινα φωτεινά χρυσά. Αίμα; Μια αυλή παλιά είχα στον νου μου μ’ ασβέστη και λουλάκι φροντισμένη, άνοιξη ηλιόλουστη κι όλα ανθισμένα, χαρά Θεού”, γράφει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ενώ μεγάλο διάστημα περνά στην Π. Βίνιανη Ευρυτανίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αργότερα ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις για το έργο του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ