27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Mε 159 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Τζ. Οικονόμου: “Μια σπουδαία και ιστορική μεταρρύθμιση”

Με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά, και 11 παρών υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

Υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του νομοσχεδίου είχε ταχτεί η Βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, που πριν την ψήφιση, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Στην έναρξη της ομιλίας της αναφέρθηκε στο «περίσσευμα ανειλικρίνειας» που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση για τα λεγόμενα ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Επεξηγώντας και αναλύοντας αυτή την αναφορά, η βουλευτής υπενθύμισε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής του θητείας, ο ΣΥΡΙΖΑ «διατήρησε το νομοθετικό πλαίσιο για τον διορισμό ή την πρόσληψη αποφοίτων κολεγίων, ως εκπαιδευτικών σε δημόσια σχολεία, και το άλλαξε λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, όπως έπραξε με τον νέο Ποινικό Κώδικα και τη νομοθέτηση της περίφημης δέκατης τρίτης σύνταξης».

«Σε αντίθεση με την τακτική εξαπάτησης των πολιτών που ακολούθησε ο Σύριζα», η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη βουλευτή, «μένει πιστή και συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι της ελληνικής κοινωνίας. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελούν μια τέτοια δέσμευση, που κάνει πράξη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ιδιαίτερα των νέων παιδιών».

Επιπλέον, ζωτικής σημασίας είναι η διάσταση που αφορά την ανάπτυξη της περιφέρειας, καθώς «θεσπίζονται κίνητρα εγκατάστασης των ΑΕΙ εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, αφού μειώνεται το ύψος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής και του παραβόλου για την ίδρυση των τμημάτων στην περιφέρεια». Η κα Οικονόμου ζήτησε από τον υπουργό να συμπληρωθούν τα παραπάνω κίνητρα με «ειδικές προβλέψεις για απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπως η Ευρυτανία, περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις του δημογραφικού».

Τέλος, η βουλευτής επεσήμανε τις σημαντικές διατάξεις που αφορούν «στην αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, όπως η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ και η προώθηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Κλείνοντας, η κα Οικονόμου ανέφερε ότι μέσω του Νομοσχεδίου αυτού δημιουργείται ένα -νέο ουσιαστικά- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στη Θράκη, ένα ΑΕΙ με έντονα εθνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που αναδεικνύεται στο 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας.

«Μια σπουδαία και ιστορική μεταρρύθμιση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης», κατέληξε η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου.

ΦΩΤΟ. Η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, στην 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού “Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ