26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πολύτιμη δωρεά δύο (2) μηχανημάτων οξυγονοθεραπείας στο Νοσοκομείο Καρπενησίου, στη μάχη ενάντια στην covid-19 (ΦΩΤΟ)

Ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη συνδρομή στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εκτιμάται ότι θα προσφέρουν οι δύο συσκευές θεραπείας υψηλής ροής οξυγόνου (High Flow Oxygen), –δωρεά της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» η μία καί της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας η δεύτερη- που παρελήφθησαν, το πρωί της Παρασκευής (11/12) από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οι συσκευές με αλλαγή ενός ανταλλακτικού που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία, μπορεί να εξυπηρετεί έως και δέκα (10) ασθενείς. Κάθε συσκευή διαθέτει 5 σετ ανταλλακτικών, ώστε να συνδέεται εναλλάξ σε πέντε διαφορετικούς ασθενείς. Αυτό αυξάνει την σημασία της απόκτησης αυτών των συσκευών, καθώς μπορούν να καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενών.

Η πρόσφατη εμπειρία από τη χρήση των μηχανημάτων σε ασθενείς με covid-19 έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα και οι συσκευές αναμένεται να αποτελέσουν πολύτιμα «εργαλεία» στα χέρια των ιατρών του Γ.Ν.Κ., με εφαρμογή σε νοσούντες που παρουσιάζουν δύσπνοια, ως μέτρο αποφυγής πιθανής διασωλήνωσης και μεταφοράς σε ΜΕΘ.

Η μία εκ των δύο συσκευών αποτελεί δωρεά της Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», ύστερα από πρωτοβουλία που ανέλαβε το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας. Το ΕΔΣΕ κίνησε γρήγορα διαδικασίες και βρήκε άμεσα θετική ανταπόκριση από τους ομογενείς, που ανέλαβαν να καλύψουν το κόστος προμήθειας.

Η έτερη συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου είναι δωρεά της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Η τοπική Εκκλησία, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών, επέδειξε αξιέπαινη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Ο παθολόγος του Γ.Ν.Κ., Θοδωρής Δαλαδήμος, με τη νέα συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου

Το κόστος για κάθε μία συσκευή ξεπερνά τις 4.000 ευρώ.

Ανακοίνωση από το ΕΔΣΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Ελληνικού Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας, αναφέρει τα εξής:

“Σε μια μεγάλης σημασίας δωρεά για την διαχείριση των ασθενών με COVID-19 προχώρησε ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Velouchi».

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου μας, έπειτα από συζήτηση με οικογενειακή φίλη γιατρό που κατάγεται από το Ραπτόπουλο και υπηρετεί στην εντατική μονάδα στο νοσοκομείο της Άρτας, με ειδικότητα στην πνευμονολογία, πληροφορήθηκε ότι υπάρχει σύστημα υποστήριξης του αναπνευστικού, τεχνολογίας «high flow», το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ασθενείς με προχωρημένα αναπνευστικά προβλήματα από την COVID-19.

Σε πολλές περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ασθενή με βαριά αναπνευστικά προβλήματα με ένα τέτοιο σύστημα, μπορεί να αποφευχθεί η διασωλήνωση και η μεταφορά του σε μονάδα εντατικής θεραπείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας του.

Άμεσα ενημερώθηκε τηλεφωνικά το διοικητικό συμβούλιο, και ομόφωνα αποφάσισε να γίνει δωρεά ενός τέτοιου συστήματος από το αωματείο μας στο νοσοκομείο Καρπενησίου, χρησιμοποιώντας μέρος των χρημάτων που υπάρχουν στο ταμείο μας με σκοπό την αγορά διασωστικού αυτοκινήτου.
Στη συνέχεια έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του σύλλογου Ευρυτάνων Αμερικής «Velouchi» κ. Τσιόλκα Δημήτρη, ο οποίος ενημερώθηκε για την απόφασή μας αυτή, δεδομένου ότι τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο μας για την αγορά του διασωστικού αυτοκινήτου, είναι από δωρεές παραρτημάτων του συλλόγου «Velouchi” καθώς επίσης και από συνδρομές Ευρυτάνων που ζουν στην Αμερική.

Με πολλή χαρά και συγκίνηση για την πρωτοβουλία και την πρόθεσή μας αυτή, μας απάντησε ότι θα αναλάβει εξ´ ολοκλήρου το κόστος για τη δωρεά, ο σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής “Velouchi”.

Ο πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τον παθολόγο κ. Δαλαδήμο Θεόδωρο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και τον διοικητή κ. Καρατσίκη Δημήτρη και τους ενημέρωσε για την πρόθεση της δωρεάς αυτής, η οποία έγινε κατευθείαν αποδεκτή δηλώνοντας και αυτοί ως ειδικοί, ότι το σύστημα αυτό είναι άμεσα χρήσιμο και απαραίτητο για την αντιμετώπιση κάποιων ασθενών με βαριά συμπτώματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Φυσικά το συγκεκριμμένο σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά την πανδημία για την υποστήριξη ασθενών που αντιμετωπίζουν βαριά αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ, λοιμώξεις αναπνευστικού κλπ)
Από σήμερα λοιπόν το νοσοκομείο Καρπενησίου διαθέτει άλλο ένα «όπλο» για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσούν από την COVID-19 και χρειάζονται φαρμακευτική αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Ευρύτατων Αμερικής “Velouchi”, που για ακόμα μία φορά έδειξαν με τη δωρεά τους αυτή, ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Ευρυτανία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι πάντα και ειδικά στις δύσκολες στιγμές είναι κοντά στους Ευρυτάνες.”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ